Talus Valgus este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului și apare la naștere, fiind cauzată de poziționarea picioarelor bebelușului în burtica mamei. Unul sau ambele picioare se lipesc de gambă.
Cuprins:
În primele luni de viață, talus-valgus-ul se corectează relativ repede, cam în 2-3 luni de tratament, dar după ce copilul a început să stea în picioare și să meargă, durata tratamentului se prelungește la câțiva ani.
Piciorul tal valg la bebeluși. Depistarea Talus Valgus
Această afecțiune se depistează ușor, imediat de la naștere, de către neonatolog, care observă că bebelușul are o poziție nefirească a picioarelor și atunci, copilul este trimis către medicul ortoped și mai departe către kinetoterapie.
Este bine de știut că această problemă apare din cauza poziției intrauterine. Copilul nu are loc, este înghesuit și piciorușele nu pot sta într-o poziție confortabilă. Musculatura din partea anterioară și laterală se contractă mai tare, iar cea din partea posterioară a gambei rămâne relaxată.
Afecțiunea Talus Valgus poate fi ușor sau moderat, caz în care se poate recupera prin kinetoterapie, mai ales la copilul foarte mic. În cazul în care este vorba despre un caz sever, accentuat, tratamentul nu este numai kinetoterapeutic, intervine și cel ortopedic, prin imobilizare cu aparat gipsat, conform childrenshospitalvanderbilt.org
Tal valg-ul nu poate fi prevenit, fiind o deformație a piciorului cauzată de poziția intrauterină și apare în aceeași măsură atât la fete, cât și la băieți.
Piciorul tal valg la bebeluși. Tratament și exerciții recomandate pentru remedierea poziției
Tratamentul în cazul Talus Valgus constă în masaj zilnic, peste zece minute, a musculaturii piciorului și a gambei, împreună cu exerciții corespunzătoare etapei de vârstă și postură, cu aplicații de benzi. Piciorul va fi pus, astfel, în poziția corectă.
Mai mult, pentru că este depistat la naștere, tratamentul poate să înceapă de la câteva zile de la naștere și poate să dureze, în funcție de gravitatea cazului și câteva luni. Afecțiunea se poate recupera în totalitate, dacă tratamentul este început din timp și este făcut corect.
Bineînțeles că odată recuperat la poziția normală, copilul va trebui urmărit, iar când va începe să meargă, dacă părintele observă că pașește spre interior, atunci trebuie să revină cu el la kinetoterapie.
Piciorul tal valg la bebeluși. Afecțiuni asociate Tal Valg
Cu toate că aceasta este o afecțiune serioasă, din păcate este ignorată de unii părinți. Necorectată postura poate duce, în timp, la modificarea aliniamentului corpului. Copilul calcă defectuos și astfel și coloana are de suferit, inclusiv genunchii. Pot apărea chiar afecțiuni asociate, scolioze, la nivelul coloanei, si Genu Valgum, la nivelul genunchiului, conform medlife.ro.
Așa cum Talus Valgul înseamnă apropierea gleznelor, Genu Valgum înseamnă apropierea genunchilor, acel mers în X. Copilul calcă cu talpa spre interior, genunchii se apropie, un umăr se ridică, se produce scolioza, iar în timp, apare platfusul, astfel bolta plantară se prăbușește cu totul.
În momentul apariției platfusului, tratamentul se mută în zona medicului ortoped, care decide dacă sunt necesare talonete. Pentru un adult, însă, lucrurile sunt mai dificile odată ce s-a ajuns la platfus, de aceea este recomandată consultarea medicului încă de la primele semne ale Tal Valgului.
Mai mult, este bine de știut și că Talus Valgus este în legatură directă cu displazia de șold si cu torticolisul. Displazia de șold este o afecțiune ce apare atunci când acetabulul nu este destul de adânc, încât osul să intre acolo, în articulație. Displazia de șold poate fi asociată cu talvalgul și cu torticolisul, care este o afecțiune la nivelul gâtului. O parte de mușchi este scurtată, iar cealaltă este alungită și capul este ușor rotat, după cum scrie ortopedie-pediatrica.ro.
Piciorul tal valg la bebeluși. Recomandări
Un copil diagnosticat la naștere cu Talus Valgus trebuie urmărit când începe să facă primii pași, iar încălțămintea lui va fi cât mai ușoară, talpa cât mai flexibilă.
Cel mic ar fi bine să meargă cât de mult se poate desculț, pe diferite tipuri de teren, iar încălțămintea să fie ușoară și flexibilă. Nu este recomandată nici încălțămintea rigidă, nici cea înaltă. Astfel, nu este nevoie de pantofi speciali pentru fixarea gleznei.
Pentru formarea corectă a tălpii, este recomandat mersul pe nisip, de exemplu, la mare, unde este nisip și umed și uscat, cu diferite densități, unde sunt denivelări, scoici, pietricele și iarbă.
ATENȚIE! în aceste cazuri, de copil născut cu Talus Valgus, premergătoarele nu sunt bune, nu îl vor ajuta.
În majoritatea cazurilor, copilul se vindecă până la vârsta de școală, iar situațiile în care ar avea nevoie de proteză sau chiar intervenție chirurgicală sunt extrem de rare.
OBSERVAȚIE! Pe tot parcursul perioadei de vindecare, este indicat ca părintele să mențină legătura cu specialiștii, pentru a păstra evidența procesului de refacere.
Autor: Loredana Dumitrașcu
În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.
Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.