Placenta: rolul ei in sarcina si afectiuni care pot aparea. Placenta are un rol esential in sarcina si in dezvoltarea copilului. Ea se dezvolta in uter, fiind atasata de peretii acestuia si furnizeaza oxigen, dar si alte substante nutritive necesare fetusului.
Cuprins:
Tot de la placenta se formeaza si cordonul ombilical al copilului. In momentul nasterii, ea este eliminata, iar multe femei aleg chiar sa o pastreze, pentru consum, avand numeroase proprietati nutritive. Totusi, sanatatea placentei este si ea asigurata de numerosi factori.
Unele probleme la nivel de placenta sunt mai des intalnite la femeile mai in varsta, in special daca raman insarcinate dupa 40 de ani.
Femeile care prezinta o tensiune arteriala mai mare pot resimti consecintele si la nivelul placentei. Acelasi lucru se intampla si daca esti insarcinata cu mai mult de un copil sau daca ai un istoric de afectiune placentara, de la o sarcina anterioara.
Daca in trecut ai suferit vreo operatie la nivel de uter, pot aparea complicatii. Acelasi lucru este valabil si daca e vorba de o alta cezariana.
Nu in ultimul rand, fumatul, consumul de droguri (in special cocaina) traumatismele locale prin cadere cresc probabilitatea de aparitie a unor afectiuni placentare.
Placenta previa. Aceasta conditie apare atunci cand placenta acopera total sau chiar partial colul uterin. Acest lucru poate cauza sangerare vaginala severa inainte sau in timpul nasterii. Operatia de cezariana este, in general, recomandata pentru astfel de cazuri.
Placenta abruption. Are loc atunci cand inainte de nastere are loc o separare partiala sau totala a plecentei de peretele uterului. Cel mai tare este afectat nivelul de substante nutritive si de oxigen de la mama la copil. Odata cu astfel de cazuri se instaleaza si nasterea prematura.
Placenta accreta. O astfel de afectiune duce la sangerare vaginala masiva in trimestrul 3 de sarcina sau dupa nasterea copilului. Ea apare atunci cand vasele de la nivelul placentei se dezvolta adanc in interiorul peretului uterului.
Retentia placentara. Daca placenta nu este expulzata in 30-60 de minute dupa nastere atunci putem vorbi despre un astfel de episod. Placenta poate ramane captiva din cauza unui col uterin partial inchis sau pentru ca nu s-a desprins inca de peretele uterin.
Daca nu este tratata, o placenta care a ramas in uter poate cauza o infectie severa sau o sangerare amenintatoare de viata pentru mama.
sursa foto: thewoman.md
Vezi si: Placenta calcifiata. O mama a reusit sa-si salveze bebelusul la timp | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…