Povestea a doua cadre medicale, mame, infectate cu noul coronavirus. Deng Danjing si Xia Sisi, doua cadre medicale tinere, angrenate in lupta impotriva noului coronavirus, au ajuns sa contracteze virusul si sa treaca din postura de vindecatoare in cea de paciente.
Cuprins:
Tinerele mame nu le-au spus copiilor ca au fost infectate. Le-au spus, in schimb, ca muncesc mult pentru a-i ajuta pe cei bolnavi. Au facut asta, la inceput, insa dupa ce s-au imbolnavit de COVID-19, femeile au inceput sa lupte din rasputeri, dar nu pentru altii, ci pentru propria viata.
In doar cateva saptamani, Deng Danjing si Xia Sisi au ajuns de la doua cadre medicale profesioniste, in paciente infectate cu noul coronavirus, macinate de febra si respirand cu dificultate, informeaza nytimes.com.
Lumea inca lupta sa inteleaga aceasta bola, sa ii anticipeze simptomele, modul de raspandire, sursa. Pentru unii, noul coronavirus se manifesta sub forma unei raceli banale, in timp ce pentru altii se dovedeste a fi o infectie mortala care le distruge plamanii si sistemul imunitar.
Diferenta dintre viata si moarte depinde de starea de sanatate a pacientului, de varsta, de sistemul de sanatate al statului in care se trateaza si nu numai. Virusul a infectat deja sute de mii de persoane la nivel global. S-au inregistrat peste 8000 de morti pana la aceasta data.
Povestea a doua cadre medicale, mame, infectate cu noul coronavirus. Doua mame tinere, in lupta cu noul coronavirus
Cazurile celor doua cadre medicale de 29 de ani reflecta natura impredictibila a virusului, sfidand cercetarile stiintifice. La inceputul lui 2020, cele doua femei aveau o viata incredibil de asemanatoare. Ambele cadre medicale, ambele de 29 de ani, casatorite, cu cate un copil mic in intretinere.
Ms. Deng lucra ca asistenta la spitalul nr. 7 din Wuhan de 3 ani cand epidemia de coronavirus a inceput. Mama ei a fost asistenta la acelasi spital. In timpul liber se uitau la filme sau mergeau impreuna la cumparaturi. Inainte de a izbucni intreaga nebunie, Ms. Deng i-a promis fiicei sale de 5 ani ca o va duce la acvariu, sa vada pestii.
Dr. Xia, medic gastroenterolog, provenea de asemenea dintr-o familie de doctori. Femeia a inceput sa lucreze la spitalul Union Jiangbei din Wuhan in 2015, fiind cel mai tanar doctor din departament. Colegii ii spuneau „Micuta Sisi” pentru ca mereu avea un zambet pentru ei.
Cand noul virus a lovit din plin orasul in care se aflau, cele doua femei au inceput sa lucreze non-stop incercand cu disperare sa faca fata numarului extrem de mare de pacienti. Au purtat costume de protectie si au avut grija, insa ambele femei au fost infectate cu noul coronavirus. Din cadre medicale au ajuns paciente in stare grava. Una s-a recuperat, cealalta nu.
Perioada de spitalizare. De la agonie la extaz si invers
Dupa ce a fost internata in spital, Ms. Deng i-a scris sotului. I-a spus sa poarte masca chiar si in casa si sa sterilizeze farfuriile si tacamurile sau sa le arunce. Sotul i-a trimis, in schimb, o fotografie cu una dintre pisicile lor: „Te asteapta acasa”, a scris el.
„Cred ca va dura 10 zile sau jumatate de luna”, i-a raspuns ea. „Ai grija de tine!” Ms. Deng lua cate 12 pastile pe zi, precum si un medicament chinezesc traditional. In ciuda optimismului initial, Ms. Deng se simtea din ce in ce mai slabita. Nu avea pofta de mancare. Medicii au inceput sa-i administreze nutrienti si anticorpi prin perfuzii.
Starea femeii s-a degradat extrem de rapid. A inceput sa aiba frisoane, diaree si sa vomite. Febra i-a crescut extrem de mult si nu mai ceda la antitermice. A inceput sa planga. Stia ca starea ei era critica. Urmatoare zi a vomitat de 3 ori. A inceput sa aiba halucinatii. Nu simtea niciun miros si niciun gust. Bataile inimii scazusese pana la 50 pe minut.
„Am simtit ca sunt foarte aproape de moarte”, a declarat Ms. Deng. Dupa o saptamana de spitalizare, febra a inceput sa-i scada. Pofta de mancare i-a revenit treptat, la fel si optimismul. Pe 15.02. a fost testata, iar rezultatele au iesit negative. A fost externata din spital. „Ma simteam ca o pasare. Eram libera din nou.” Au urmat 14 zile de izolare la domiciliu. Si-a aruncat toate hainele pe care le-a avut in spital. S-a uitat la televizor si s-a jucat cu pisicile. Glumea si spunea ca se simte ca la pensie.
Vezi si: Coronavirus in sarcina. Informatii esentiale pentru femeile insarcinate | Demamici.ro
Mama de 29 de ani, moarta dupa infectia cu noul coronavirus. A lasat in urma un sot si un copilas de 2 ani care inca o asteapta
Dr. Xia, de asemenea in stare grava, a inceput sa respire mai usor dupa ce a fost conectata la un ventilator. Dupa cateva zile si febra i-a mai scazut. A inceput sa fie nerabdatoare, sa ceara sa fie scoasa de sub terapia cu exigen.
Starea sa s-a imbunatatit si a fost testata. Rezultatele au iesit negative, de doua ori. Astepta sa fie externata pe 8.02. Cu toate acestea, Dr. Xia simtea ca ceva nu este in regula. A facut-o pe mama sa sa-i promita ca in cazul in care va pati ceva, va avea grija de fiul sau de 2 ani. „E fiul tau. Nu vrei sa-l cresti tu?” i-a raspuns mama.
Dintr-o data, starea de sanatate a Dr. Xia s-a deteriorat brusc. In dimineata zilei de 07.02., inima i s-a oprit. A fost mutata de urgenta in sectia de Terapie Intensiva. Doctorii au intubat-o de urgenta. Infectia din plamanii ei era atat de grava, incat organele au cedat. Creierul ei deja era afectat din cauza lipsei de oxigen si avea leziuni irecuperabile. In scurt timp si rinichii i-au cedat.
Dr. Xia a intrat in coma. Pe 23.02. s-a stins. Acasa, fiul ei de doar 2 anisori, inca crede ca mama lucreaza in spital. Cand telefonul suna, fuge si il ia din mana bunicii. Striga fericit: „mama, mama”. Nu stie ca mama nu mai e.