Pozitiile copilului la nastere sufera modificari chiar inainte de inceperea travaliului. In general, pe masura ce se apropie de venirea pe lume, copilul se aseaza intr-o pozitie care sa ii permita sa iasa prin canalul de nastere mai intai cu capul.
Cuprins:
Atunci cand copilul se afla cu fata in jos, inseamna ca este in prezentatie occipitala anterioara. Aceasta este cea mai comuna pozitie. Astfel, in timp ce se afla cu fata in jos si usor intoarsa lateral, se permite accesul mult mai usor in canalul ingust dintre colul uterin si orificiul vaginal.
Totusi, pozitiile copilului la nastere pot fi diferite, de la caz la caz, iar in functie de acest aspect, medicul obstetrician trebuie sa ia cea mai buna decizie in ceea ce priveste nasterea.
Pozitia cu fata in sus
Aceasta pozitie este opusa de cea anterioara. Copilul se afla in prezentatie occipitala posterioara si are fata orientata catre abdomenul mamei.
Din aceasta cauza, copilul nu va putea sa isi extinda capul afara, sub osul pubian.
Nasterea poate fi dificila, insa daca exista suficient spatiu, copilul se va putea intoarce singur.
Medicul obstetrician va putea incerca sa roteasca manual capul copilului, introducand mana prin vagin. De cele mai multe ori, o astfel de pozitie a copilului va necesita si o taietura la nivelul perineului, numita si epiziotomie.
Vezi si: Prezentatia pelviana a copilului. De ce fatul”nu se intoarce” | Demamici.ro
Pozitiile copilului la nastere: in sezut
Daca copilul are capul pozitionat in partea superioara a uterului, iar fesele catre canalul de nastere, atunci el se afla in prezentatie pelviana franca.
In aceasta pozitie, picioarele se afla intinse in sus, in fata corpului.
Se poate incerca rotatia copilului, atunci cand medicul va aplica o presiune la nivelul abdomenului. Daca nu se produce nicio shimbare, se va impune efectuarea operatiei de cezariana.
Pozitiile copilului la nastere: picioarele primele
Aici, copilul se afla in prezentatie pelviana completa, cu capul in partea superioara a uterului si talpile aproape de fese. Copilul isi tine picioarele indoite din genunchi si incrucisate.
Si in acest caz, daca bebelusul isi mentine pozitia, se va recomanda operatia de cezariana.
Copilul sta culcat in lateral
Spatele copilului sta pozitionat in jos, cu un umar catre canalul de nastere sau invers, cu mainile si picioarele catre canalul de nastere.
In aceasta pozitie, el se afla in prezentatie tranversala. Este o pozitie in care multi copii se afla la inceputul sarcinii, insa in cazuri rare se va intra in travaliu cu aceasta pozitie.
Nasterea naturala este imposibila, iar medicul va impune efectuarea operatiei de cezariana.
Vezi si: Beneficiile nasterii vaginale! Nasterea naturala este mai sanatoasa pentru copil | Demamici.ro
Pozitiile copilului la nastere. Cum se nasc gemenii
Nasterea vaginala in cazul gemenilor poate avea loc doar daca amandoi se afla in prezentatie craniana.
Daca numai fratele de jos este cu capul primul, el poate sa se nasca vaginal, iar cel de-al doilea frate poate sa se roteasca si sa se nasca cu picioarele sau sezutul primul.
In caz contrar, daca copilul de jos nu este pozitionat cu capul primul sau nici unul dintre gemeni nu este in aceasta pozitie, ambii copii se vor naste prin cezariana.
foto: mayoclinic.org
Vezi si: Placenta praevia – de ce se recomanda nasterea prin cezariana? | Demamici.ro