Prevenirea infecțiilor urechii la sugari și copii. Aproximativ jumătate dintre bebeluși vor avea cel puțin o infecție a urechii până la împlinirea primului an de viață, dar există câteva modalități de a evita infecțiile viitoare. Iată ce trebuie să știi.
Cuprins:
Într-adevăr, până la vârsta de 3 ani, cinci din șase copii vor fi suferit de o infecție a urechii, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP).
Unii factori care fac copilul dumneavoastră mai predispus la infecții ale urechii sunt în afara controlului dumneavoastră. De exemplu, a merge la grădiniță (o mulțime de germeni) și a avea antecedente familiale de infecții ale urechii cresc probabilitatea. Chiar și așa, anumite alegeri pe care le fac părinții pot ajuta la prevenirea acestei afecțiuni comune.
Continuați să citiți pentru a afla cum să preveniți infecțiile urechii la sugari și copii mici. De asemenea, defalcăm cauzele și opțiunile de tratament, astfel încât să știi la ce să te aștepți când micuțul tău se plânge de o durere de ureche.
Prevenirea infecțiilor urechii la sugari și copii. Ce este o infecție a urechii?
Orice părinte care a avut un copil cu o infecție a urechii știe cât de inconfortabil poate să fie. Se caracterizează prin durere și inflamație – de obicei la urechea medie (otita medie).
Iată cum se întâmplă: Trompa lui Eustachio conectează partea din spate a gâtului de urechea medie și s-ar putea bloca din diverse motive (cum ar fi răceala sau gripa). Blocajul favorizează acumularea de lichid, mediu favorabil pentru bacteriile sau virusurile responsabile pentru apariția infecțiilor.
Rețineți că pot apărea și infecții ale urechii externe (numite otite externe). Acestea afectează de obicei canalul urechii și sunt cauzate de „umiditate și traume locale” . Infecțiile urechii externe pot apărea după înot, de exemplu, sau după curățarea dură.
Ce cauzează infecțiile urechii?
Infecțiile urechii apar la toate vârstele, dar sunt cele mai frecvente între 6 luni și 24 de luni, spune Florencia Segura, MD, FAAP, un medic pediatru certificat care lucrează la Einstein Pediatrics. „La copiii mici, sub 24 de luni, trompa lui Eustachio este mai scurtă, mai flexibilă și poziționată mai orizontal decât la adulți, ceea ce permite secrețiilor nazale să pătrundă mai ușor în urechea medie și, prin urmare, provoacă infecții ale urechii mai ușor”, spune ea.
De asemenea, sistemul imunitar al unui copil este încă în curs de dezvoltare, așa că este mai puțin capabil să lupte împotriva infecțiilor (cum ar fi răceala și gripa) care pot contribui la infecțiile urechii.
Acestea fiind spuse, nu toate infecțiile urechii sunt cauzate de o răceală sau o boală asemănătoare gripei; uneori, se pot întâmpla fără avertisment, explică dr. Segura.
Prevenirea infecțiilor urechii la sugari și copii. Alți factori de risc pentru dezvoltarea infecțiilor urechii includ:
- Vârsta sub 2 ani
- Istoric familial de infecții ale urechii interne
- Atopie (cum ar fi eczema, astmul și alergiile)
- Expunerea la fumul de țigară
- Mersul la grădiniță
- Anomalii anatomice
La sugari și copii mici, simptomele comune ale infecției urechii includ:
- Apariția bruscă a durerii de ureche
- Febră
- Scurgeri din ureche
- Iritabilitate
- Lipsa apetitului
- Trasul de urechi
- Disconfort când stă întins
- Urechi înfundate care pot îngreuna auzul
Prevenirea infecțiilor urechii la sugari și copii. Tratamentul infecției urechii
Pediatrul copilului poate diagnostica infecțiile urechii uitându-se la timpan pentru a evalua culoarea, conturul și mobilitatea, spune dr. Perlman. Sunt tratați cu controlul durerii și, eventual, cu antibiotice, în funcție de vârsta copilului dumneavoastră și de severitatea simptomelor. (AAP notează că 80% dintre infecțiile urechii se ameliorează de la sine, iar evitarea antibioticelor poate apăra împotriva rezistenței la antibiotice în viitor).
Dr. Perlman explică că există două strategii de tratament pentru infecțiile urechii: terapia cu antibiotice imediată sau întârziată.
„Ar trebui inițiate antibiotice imediat la toți sugarii mai mici de 6 luni cu o infecție confirmată a urechii interne și la cei de la 6 luni până la 2 ani cu semne de infecție la ambele urechi”, spune dr. Perlman. Asta pentru că copiii mici sunt mai predispuși la complicații.
Pentru majoritatea copiilor, o abordare întârziată a terapiei cu antibiotice este o practică standard. „Este rezonabil să luăm în considerare abordarea „așteptării vigilente” cu inițierea întârziată a antibioticelor, în cazul în care simptomele se agravează, sau nu se ameliorează doar prin controlul durerii”, spune dr. Perlman.
Referințe:
- Ear Infections in Children: Information for Parents. American Academy of Pediatrics. Updated 2023.
- Otitis Externa. StatPearls [Internet]. Updated 2023.
- Ear Infections in Children. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. 2022.
- Acute Otitis Media. JAMA Pediatr. 2020.
- Health Problems Caused by Secondhand Smoke. Centers for Disease Control and Prevention. Reviewed 2022.
- Breastfeeding and childhood acute otitis media: a systematic review and meta-analysis. Acta Paediatr. 2015.
- Does pacifier use cause ear infections in young children? Br J Community Nurs. 2002.
- Ear infections. Paediatr Child Health. 2009.
- Tympanostomy Tube. StatPearls [Internet]. Updated 2023.
Vezi și: Totul despre otita. Ce este si cum se trateaza | Demamici.ro