Prima păpușă Barbie cu Sindromul Down: „Copiii vor învăța că fiecare om este diferit în felul lui”. A fost lansată prima păpușă Barbie cu Sindromul Down. Inițiativa a venit din partea unui model care s-a născut cu acest sindrom și care și-a dorit să promoveze ideea de normalitate pentru toți cei care se confruntă cu prejudecăți.
Cuprins:
Ellie Goldstein este model și a apărut inclusiv pe coperta revistei GLAMOUR, iar la fiecare apariție de-a ei a avut grijă să militeze pentru dreptul la normalitate al persoanelor care s-au născut cu această afecțiune.
Ideea de a lansa o păpușă Barbie care să aibă trăsăturile similare cu cele ale persoanelor cu sindromul Down a fost pusă în practică în colaborare cu Societatea Națională a Persoanelor cu Sindromul Down din SUA, de unde a primit sfaturi prețioase despre cum ar trebui să arate o astfel de păpușă.
Potrivit declarațiilor de presă, noua păpușă Barbie va avea „o față rotundă, un corp mai plin, un nas turtit, urechile mai mici și ochii migdalați. Palmele păpușii vor avea inclusiv o singură linie, o caracteristică asociată persoanelor cu sindromul Down.”
Prima păpușă Barbie cu Sindromul Down: „Copiii vor învăța că fiecare om este diferit în felul lui”
Momentul în care și-a văzut acest vis transformat în realitate a fost unul emoționant pentru Ellie Goldstein.
„Când am văzut păpușa, am simțit atât de multă emoție și totodată mândrie. Înseamnă mult și pentru mine, dar și pentru copiii care vor avea ocazia să se joace cu o astfel de păpușă și să învețe că fiecare persoană e diferită. Avem nevoie să arătăm întregii lumi că există și oameni ca noi și că nu ar trebuie să ne ascundem”, a declarat ea.
Pentru Ellie, prezența ei în industria de frumusețe este cu atât mai împlinitoare cu cât are ocazia să devină o voce pentru persoanele cu dizabilități.
„A fost o onoare și pentru noi să lucrăm la crearea acestei păpuși Barbie. Înseamnă foarte mult și pentru comunitatea noastră, copii care, pentru prima dată, vor avea ocazia să se joace cu o păpușă care arată ca ei. Este un pas important în includerea acestor persone în societate”, a declarat și CEO-ul Societății Naționale al Persoanelor cu Sindromul Down, Kandi Pickard.
De ce apare Sindromul Down?
Sindromul Down este o afecțiune care apare atunci când un copil se naște cu un cromozom 21 suplimentar, fapt ce determină apariția unor probleme de dezvoltare mintală și fizică, dar și a unor dizabilități.
Dizabilitățile pacienților cu sindromul Down sunt permanente și pot scurta speranța de viață a pacientului. Pe de altă parte însă, cu îngrijire adecvată, un pacient cu acest sindrom poate duce o viață normală.
În momentul conceperii, ambii părinți transmit gene copilului. Aceste gene se regăsesc în cromozomi. Atunci când celulele fătului se dezvoltă, fiecare primește câte 23 de perechi de cromozomi, adică un total de 46 de cromozomi, dintre care jumătate sunt de la mama, iar jumătate sunt de la tată.
La copiii cu sindromul Down, unul dintre cromozomi nu se divide în mod normal, ceea ce înseamnă că apar trei variante ale acestuia, nu două. Cromozomul 21 este suplimentat în caz de sindrom Down. Acest cromozom în plus cauzează probleme în timpul dezvoltării creierului și a trăsăturilor fizice, conform healthline.com.
Exista 3 tipuri de sindrom Down:
Trisomia 21 – copia cromozomului 21 se regăsește în fiecare celulă. Aceasta este cea mai comună formă a sindromului Down.
Mozaicism – apare atunci când copilul se naște cu un cromozom 21 suplimentar în unele celule, însă nu în toate. Pacienții care suferă de această formă a sindromului Down au mai puține simptome decât cele cu trisomia 21.
Sindrom Down prin translocație – copiii născuți cu acest tip de sindrom au doar o parte din cromozomul suplimentar 21, scrie webmd.com
Vezi și: Sindromul Down: cauze, simptome și tratament | Demamici.ro