Primii pași- cum iți poți ajuta bebelușul în această nouă etapă. Sfaturi utile. Unul dintre cele mai interesante și memorabile repere în dezvoltarea copilului dumneavoastră este momentul în care acesta face primii pași. De fapt, bebelușul tău s-a pregătit pentru primii pași de ceva vreme – mersul de-a bușilea, târâtul în funduleț, întinsul după obiectele de pe mobilă și statul în picioare sunt doar câteva exemple care au dus spre acest lucru.
Cuprins:
, dar mai presus decât lumea bebelușului, se schimbă și lumea părinților deoarece trebuie să fie cu mult mai atenți la locurile-capcană din casă sau orice obstacol neprevăzut.
În perioada primilor pași, bebelușul se mișcă foarte mult. De fapt, între 12-19 luni (cam aceasta este perioada estimată), sugarii fac în medie între 2.000 de pași într-o oră și cad de peste 17 ori (Adolf și colab.,2012). Din fericire, bebelușii nu cad de la mari înalțimi în acestă perioadă, iar accidentările sunt minore.
Vezi si: Bebelusul la 9 luni. Copilul este activ si isi doreste sa faca primii pasi | Demamici.ro
Primii pași- cum iți poți ajuta bebelușul în această nouă și necunoscută etapă
Asigură casa – Înainte de toate, trebuie să creezi un mediu favorabil pentru dezvoltarea motrică a bebelușului. Asigură-te că nu există lucruri care îl pot răni pe bebeluș în încercarea acestuia de a explora.
Cumpără o jucărie pentru împins – un mic coș de cumpărături, un cărucior de păpuși, o mașină sau un cățeluș cu roți – oricare dintre acestea îi oferă bebelușului controlul pe măsură ce îl trage și îl împinge înaintea sa.
În plus, îi va oferi sprijinul de care are nevoie în timp ce pășește, își rafinează echilibrul și îi sporește încrederea în propriile puteri.
Căutați jucării rezistente, cu o bară sau un mâner pe care se poate sprijini. Toate acestea îngreunează răsturnarea jucăriei.
Joacă-te cu el – cât de mult se poate. Astfel, nu numai că veți avea amintiri minunate, ci îl veți ajuta foarte mult pe bebeluș să aibă încredere în primii lui pași de fiecare dată când va încerca să meargă.
Evită premergătoarele – aceste instrumente de ,„ajutor’” pentru dezvoltarea bebelușului nu ajută cu absolut nimic la dezvoltarea acestuia. De fapt, știați că sunt înterzise în foarte multe țări deoarece pot provoca răni bebelușului? În plus, Academia Americană de Pediatrie nu recomandă utilizarea premergătoarelor.
Piciorușe goale – nu, copilul nu va răci dacă stă în piciorușele goale în casă. Lăsați bebelușul să meargă cât mai mult desculț deoarece îi va întări tonusul muscular și, astfel, învață foarte bine coordonarea și echilibrul. Dacă, totuși, doriți să fie încălțat, puteți apela la șosetele antiderapante.
Nu este nevoie să investiți în achiziționarea pantofiorilor în încăperi la primii lui pași. Pentru exterior puteți apela la pantofiori flexibili, ușori, care imită mersul desculț.
Încurajează-ți bebelușul – forța musculară și postura bebelușului sunt foarte bine antrenate prin mișcare. Deci, bebelușul va putea merge mai bine și, în final, va putea alerga fără probleme.
Întrebări de pus medicului:
- Este necesar ca toți bebelușii să meargă de-a bușilea înainte de a face primii pași?
- Ce condiție medicală are impact asupra dezvoltării motrice a bebelușului?
- Terapia fizică îmi poate ajuta bebelușul să meargă în mod corect?
- De ce bebelușul meu cade foarte des după ce a început să facă primii pași?
- Dacă bebelușul meu este supraponderal, poate acest lucru influența primii lui pași?
- Cum își formează mai bine mersul: desculț sau încălțat?
Vezi si: Bebelusul meu s-a nascut cu picioarele strambe! Ce e de facut?
Surse
World Health Organization (Windows of Achievement for six gross motor development milestones)
Adolph, K. E., Cole, W. G., Komati, M., Garciaguirre, J. S., Badaly, D., Lingeman, J. M., … & Sotsky, R. B. (2012). How do you learn to walk? Thousands of steps and dozens of falls per day. Psychological Science, 23, 1387-1394.
What to Expect The First Year, 3rd edition, Heidi Murkoff and Sharon Mazel.
American Academy of Pediatrics, Movement: 8 to 12 Months, August 2009.
Centers for Disease Control and Prevention, Milestone Moments.