Strabismul este o lipsa de paralelism a ochilor sau mai este cunoscut in Romania sub termenii populari de ” ii fuge un ochi” sau „ii scapa un ochi”.
Cuprins:
In principiu, oamenii considera strabism doar strabismul convergent, acela in care unul dintre ochi (sau amandoi, pe rand) deviaza spre nas.
Cum se manifesta strabismul la sugari si copii mici
Strabismul divergent, in care ochiul deviaza spre exterior poate trece neobservat sau nu este considerat neaparat chiar strabism, desi problemele pe care le provoaca sunt foarte asemanatoare.
Mai exista un tip de strabism, cel vertical, in care unul dintre ochi se poate deplasa in sus sau in jos, dezechilibrul functional fiind de regula unul semnificativ.
Strabismele care pot fi considerate „ok” sunt doar cele divergente care dispar dupa varsta de 6 luni. Restul, care sunt vizibile si care nu dispar dupa aceasta varsta, ascund de regula dezechilibre mari, iar in acest caz tratamentul trebuie sa fie precoce.
Mai pot exista si strabisme din nastere care se pot observa din primele zile de viata a copilului, insa persista si dupa varsta de 6 luni, purtand denumirea de „strabisme infantile sau congenitale”.
Este necesar ca bebelusul sa fie examinat de un oftalmolog pediatru. Este importanta aceasta examinare fiindca se pot ascunde lucruri grave, precum cataracta congenitala, malformatii, afectiuni ale nervului si retinei si uneori tumori.
Cand se examineaza oftalmologic un bebelus
- daca este prematur sau a suferit la nastere (scor APGAR scazut); examenul trebuie facut inca din primele zile , imediat ce examinarea lui este posibila;
- daca s-a nascut la termen, cu greutate in limite normale, dar la nivelul ochilor se observa lucruri evidente;
- daca ne incadram pana la 6 luni in limita fiziologicului, dar dezechilibrul persista si dupa varsta de 6 luni;
- daca totul este in ordine pana la 6 luni, dar dupa aceea apare un strabism permanent sau intermitent.
Sanse de succes pentru tratamentul la un bebelus cu strabism
Tratamentul poate fi de succes cu conditia sa fie inceput din timp. Tratamentul are ca scop inlaturarea dezechilibrului, impiedicarea tentintei de a folosi un singur ochi si corectarea viciilor de refractie.
Daca dezechilibrul muscular este mare, iar deviatia strabica nu permite folosirea concomitenta a ambilor ochi, atunci specialistii recomanda sa se intervina chirurgical inainte de varsta de 2 ani, de preferat inainte de 18 luni.
Un bebelus cu strabism trebuie urmarit frecvent deoarece reactiile la tratament sunt extrem de rapide si acesta trebuie adaptat de catre specialist.