Program de munca mai flexibil pentru angajatii cu copii mici. Multi angajati cu copii mici intampina probleme atunci cand sunt nevoiti sa se imparta intre programul strict de la locul de munca si nevoile copilului, mai ales in primii ani de viata.
O noua directiva europeana ofera posibilitatea acelor angajati cu copii mici sa dispuna de un program mult mai flexibil la munca, astfel incat sa poata petrece mai mult timp in familie.
Directiva europeana a fost aprobata in luna august a anului 2019. Astfel, autoritatile legiuitoare din statele membre au termen pana in august 2022 sa transpuna actul european in legislatiile nationale, potrivit Mediafax.
Ramane de vazut ce conditii vor fi impuse in Romania si in ce mod se va putea negocia cu angajatorii romani.
In acest context, sunt vizate drepturile angajatilor europeni cu copii mici, de pana la 8 ani. Acestia vor putea sa ceara sefilor crearea unui program flexibil.
Program de munca mai flexibil pentru angajatii cu copii mici. Ce stipuleaza textul Directivei europene
„Echilibrul dintre viața profesională și cea privată rămâne însă o provocare considerabilă pentru mulți părinți și lucrători care au responsabilități de îngrijire, în special din cauza prevalenței în creștere a programului de lucru prelungit și a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor.
Vezi si: Bani de la stat pentru bone. Ce trebuie sa faci sa primesti 710 lei lunar | Demamici.ro
Un factor major care contribuie la subreprezentarea femeilor pe piața muncii este dificultatea de a găsi un echilibru între obligațiile profesionale și cele familiale. Atunci când au copii, femeile lucrează, de obicei, mai puține ore în locuri de muncă remunerate și petrec mai mult timp îndeplinind responsabilități de îngrijire neremunerate.
Faptul de a avea o rudă bolnavă sau aflată în îngrijire s-a dovedit, de asemenea, că are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor, unele femei ieșind complet de pe piața muncii”, se arata în textul Directivei europene cu nr. 1.158/2019.
Pentru acesti angajati, cu copii mici acasa, zilele lucratoare din trimitere se refera la programul de lucru cu norma intreaga, in felul in care este definit de fiecare stat membru in parte.