Proiect de lege: vaccinarea, obligatorie din februarie. Finalul lunii februarie ar putea aduce obligativitatea vaccinarii in Romania. Legea care prevede vaccinarea obligatorie a copiilor se afla pe masa deputatilor. Actul normativ ar putea fi dezbatut in procedura de urgenta, odata cu inceperea sesiunii parlamentare ordinare.
Senatul a adoptat actul normativ in octombrie 2017, insa proiectul de lege este blocat de mai bine de doi ani in comisiile parlamentare de la Camera Deputatilor.
In proiectul de lege este specificat faptul ca in cazul vaccinurilor obligatorii, consimtamantul pentru imunizare se prezuma ca fiind dat.
Parintele sau tutorele legal al copilului trebuie sa participe la intalniri / actiuni de informare cu privire la beneficiile imunizarii. Parintii care refuza sa se informeze si care refuza participarea la aceste intalniri risca amenzi de pana la 10.000 de lei. Actiunile de informare pot fi organizate inclusiv de catre medicul de familie.
Parintele poate refuza vaccinarea copilului numai in situatia in care cel mic prezinta o reactie adversa la unul dintre vaccinuri sau mai multe. Aceasta intoleranta a copilului trebuie atestata printr-un certificat.
In cazul in care legea va fi adoptata, copiii nevaccinati ar putea sa nu mai fie acceptati in colectivitate, in gradinite sau scoli. Parintii vor fi nevoiti sa ateste faptul ca si-au vaccinat copiii, la inscrierea in unitatile de invatamant, printr-o adeverinta. In cazul in care schema de vaccinare a copilului este incompleta, copilul trebuie vaccinat in termen de un an.
Vaccinurile obligatorii pentru intrarea unui copil în colectivitate sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatita B.
Prin acest proiect de lege, statul isi doreste sa aiba un control mai bun asupra raspandirii bolilor care pot fi prevenite prin imunizare.
Potrivit unui proiect de lege, din Germania, parintii care refuza sa-si vaccineze copiii impotriva rujeolei ar putea fi amendati cu mii de euro.
Vezi si: Amenzi de 2500 de euro pentru parintii care nu-si vaccineaza copiii impotriva rujeolei | Demamici.ro
Costul vaccinurilor este suportat de stat. Fiecare țară își alcătuiește un calendar al vaccinărilor. El se stabilește în funcție de situația epidemiologică a bolii ce poate fi prevenită prin vaccinare, de factorii care influențează răspunsul imun postvaccinal și de disponibilitatea vaccinului.
Calendarul de vaccinări se revizuiește periodic.
Ministerul Sănătății are programe special dedicate infomării populației despre vaccinuri și imunizare. Mai multe informații se pot găsi AICI.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…