Sănătatea copilului (dosarul bolilor)

Pubertatea precoce și obezitatea infantilă, primele semne de îngrijorare. Interviu cu Dr. Bogdan Pascu, medic specialist Endocrinologie Pediatrică VIDEO | Demamici.ro

Pubertatea precoce este o problemă din ce în ce mai frecventă în zilele noastre, nu puține fiind cazurile când părinții speriați ajung cu cei mici la medic pentru a depista din timp eventualele anomalii endocrine.

Este bine să știi cât mai multe despre acest subiect, mai ales dacă ești părinte de viitor adolescent. Ce înseamnă pubertatea precoce? Care sunt semnele normale/ „sănătoase” ale pubertății și care sunt cele care ar trebui să te îngrijoreze? Există vreo legătură între obezitatea infantilă și apariția pubertății precoce?

Nu există părinte care să nu aibă asemenea întrebări, mai ales dacă cel mic a ajuns deja la vârsta de 8-9 ani, iar hormonii încep să își facă simțită prezența din ce în ce mai mult.

Ce trebuie făcut în această perioadă delicată? Când este indicat să ajungi cu cel mic la medicul specialist endocrinolog?

În aceste momente dificile, atât pentru copil, cât și pentru părinte, sfatul specialistului este cel care trebuie să primeze. Vă invităm să citiți răspunsurile avizate pe care ni le-a oferit domnul Dr. Bogdan Pascu, medic specialist Endocrinologie Pediatrică, la unele dintre cele mai importante întrebări ale părinților despre pubertatea precoce.

Pubertatea precoce, o problemă din ce în ce mai frecventă – interviu cu Dr. Bogdan Pascu, medic specialist endocrinolog pediatru

Reporter: Care este vârsta normală a pubertății? Ce înseamnă pubertatea precoce?

Dr. Bogdan Pascu: Ce este pubertatea precoce?  Pubertatea precoce este debutul pubertății înainte de vârsta de opt ani la fete și nouă ani la băieți. Debutul pubertar reprezentând, practic, apariția dezvoltării sânilor la fete și dezvoltarea organelor sexuale și a testiculelor în cazul băieților.

Există niște faze pre-pubertare, care se numesc adrenarhă și care reprezintă apariția mirosului apocrin, a pilozității axilare sau pubiene, a mirosurilor de tip adult. Faze premergătoare și care, bineînțeles, ar trebui să aducă și ele un consult endocrinologic în cazul depistării acestor semne.

Dar, pubertatea precoce înseamnă, practic, dezvoltarea sânilor la fete înainte de vârsta de opt ani și dezvoltarea testiculelor la băieți, înainte de vârsta de nouă ani.

Care este vârsta normală a pubertății?

Este destul de complicat să mai răspundem astăzi la această întrebare. Cert este că putem discuta despre variații între 9 și 11-12 ani la fete și între 10 și 12-13 ani la băieți.

Cele mai importante sunt, însă, diagnosticarea și monitorizarea copilului de către părinți. Mai departe, diagnosticarea pubertății precoce dacă aceasta este depistată și, dacă este nevoie, tratarea acesteia.

Reporter: Care sunt modificările normale prin care trece organismul copiilor în perioada pubertății?

Dr. Bogdan Pascu: În perioada pubertății, bineînțeles că există tranziție de la fostul sau fosta fetiță sau băiețel, la personalitatea de tip adolescent și mai departe, adult. Copiii experimentează multiple transformări care determină această tranziție, transformări care se petrec atât la nivel de dezvoltare și de aspect, cât și la nivel psiho-cognitiv.

Este esențial ca părinții să aibă un suport în acest sens, să aibă anumite cunoștințe. Bineînțeles, și copiii trebuie să aibă un suport psiho-emoțional în tranziția prin pubertate. Nu este ușor să fii astăzi fetiță și dintr-o dată să experimentezi descărcări hormonale apărute în cadrul pubertății care, mai departe, să declanșeze, practic, dezvoltarea ta ca adolescent și mai departe ca adult.

Reporter: Care sunt transformările/ semnele la care părintele trebuie să fie atent și când apar motivele de îngrijorare?

Dr. Bogdan Pascu: Practic, transformările pe care copiii le experimentează sunt fizice, cu dezvoltarea sânilor la fete, cu apariția mirosului apocrin, de tip adult, cu apariția pilozității axilare și pubiene, iar la băieți, bineînțeles, în primul rând, cu dezvoltarea organelor sexuale. La ambele sexe, experimentarea saltului de creștere.

Saltul de creștere pubertar este extrem de important în atingerea taliei țintă parentale a copilului sau taliei finale. Cea mai importantă creștere a densității mineral-osoase se produce în timpul pubertății. Atunci copiii câștigă cea mai multă masă mineral-oasoasă. De aceea este extrem de importantă o alimentație cât mai echilibrată în timpul acestei perioade. Bineînțeles că descărcările hormonale produc atât modificări fizice, cât și modificări psiho-emoționale, de aceea sunt deosebit de importante pregătirea acestei perioade și educația în școli sau în cabinele de psihoterapie, în cazul în care copiii par să aibă nevoie. Majoritatea are nevoie de suport psiho-emoțional pentru această tranziție și este important ca suportul să fie dual, și al copilului, și al părintelui.

Reporter: Când este indicată o vizită la endocrinolog?

Dr. Bogdan Pascu: Este important, în calitate de părinte, să știți câteva semne care pot atrage mai departe un consult endocrinologic. Acestea sunt, cum spuneam, dezvoltarea sânilor la fete și dezvoltarea organelor genitale la băieți, adică dezvoltarea testiculelor, în primul rând. Pe lângă acestea, mai sunt câțiva triggeri care trebuie să aducă măcar o evaluare:

  • apariția pilozității sau părului axilar sau pubian
  • apariția mirosului apocrin de tip adult
  • apariția pilozității faciale
  • îngrășarea tenului
  • îngrășarea părului,
  • îngroșarea vocii.

Toate acestea pot atrage un consult endocrinologic dacă sunt experimentate înainte de vârsta de opt ani la fete și înainte de vârsta de nouă ani la băieți.

De asemenea, la băieți este esențială monitorizea dezvoltării atât a testiculelor, cât și a penisului. Dacă aveți vreun semn de întrebare legat de această dezvoltare este foarte important să vă adresați medicului endocrinolog pediatru.

Reporter: La ce vârstă este normal să înceapă să se dezvolte sânii? La ce vârstă este normal să apară menstruația?

Dr. Bogdan Pascu: Legat de apariția menstruației, de foarte multe ori, menstruația este interpretată ca debutul pubertății. Lucururile nu sunt chiar așa. Este esențial să facem diferența între debutul real al pubertății, care este dezvoltarea sânilor, și apariția menstruației. Există o perioadă destul de lungă de la dezvoltarea sânilor până la apariția menstruației, care poate să fie variabilă între doi-trei ani și trebuie să înțelegem că nu debutul menstruației este debutul pubertății.

Trebuie să avem în vedere că această vârstă a debutului menstruației s-a modificat destul de mult în ultimii ani. Trendul de debut al pubertății și al apariției menstruației a fost în continuă scădere în ultimele decade, iar în acest moment, normalul sau normalitatea sau noul normal, presupune apariția menstruației în jurul vârstei de 10-11 ani. Foarte rar pacientele mele ajung să îmi spună la 10-11 ani că mai există cineva în cadrul clasei care să nu aibă menstruație.

Însă, este important de știut că nu este o problemă, ci este fiziologic ca fetele să nu experimenteze apariția menstruației până spre vârsta de 15 ani. Atâta timp cât avem un debut pubertar, cu apariția dezvoltării sânilor, înaintea vârstei de 13 ani, nu trebuie să ne facem probleme.

Reporter: Pilozitatea în exces poate reprezenta un semn al pubertății precoce?

Dr. Bogdan Pascu: Am primit multiple întrebări legate de pilozitatea în exces. Este bine să clarificăm ce înseamnă, practic, pilozitate în exces și să recunoaștem sau să diferențiem patern-ul sau localizarea acestei pilozități. Sunt foarte mulți copii care se nasc cu pilozitate constituțională, sau un hirsutism, hipertricoză constituțională și ai căror părinți sunt foarte speriați.

Acest lucru este constituțional și nu reprezintă, de cele mai multe ori, un exces hormonal. Ce este important, într-adevăr, și trebuie să aducă copilul la medic, este apariția pilozității bruște, pilozității pubiene inghinale sau axilare și modificarea mirosului transpirației. Apariția pilozității pe anumite zone masculine la o fată, de asemenea, este un motiv de prezentare la medic. Însă, prezența unei pilozități la nivelul membrelor, la nivelul toracelui posterior – spatelui, nu reprezintă, de cele mai multe ori, un motiv de îngrijorare și nu reprezintă o consecință a unui exces hormonal.

Reporter: S-a tot discutat de-a lungul timpului despre hormonii injectați în carnea de pui și despre efectele nocive ale consumului acestui tip de carne. Așadar, care este legătura dintre carnea de pui și hormonii pe care aceasta îi conține și pubertatea precoce?

Dr. Bogdan Pascu: Am tot discutat și am tot primit întrebări legate de carnea de pui în exces, de hormonii care ar putea fi injectați în carnea de pui, de legătura dintre acest presupus exces hormonal și pubertatea precoce, de cauzele pubertății precoce și dacă aceasta poate avea o legătură directă cu alimentația și, mai ales, cu alimentația de tip carne de pui.

În acest moment, nu există studii dovedite și eu nu am, din foarte multe cazuri de paciente cu pubertate precoce, nu am observat și nu pot trage o concluzie că această carne de pui poate determina pubertate precoce. Nu am niciun fel de dovadă. Nu am depistat niciun caz concret în care excesul de carne de pui să fi determinat pubertate precoce.

De asemenea, este foarte clară legislația, se testează constant animalele, iar acest presupus exces hormonal ar putea fi clar depistat. Bineînțeles, o concluzie pe care o trag de fiecare dată, este aceea că alimentația trebuie să fie variată, că nu trebuie să exagerăm cu nimic. Nu trebuie să folosim același timp de carne de fiecare dată. Recomand o dietă diversificată și o variație a cărnii, de pui, de curcan, de pește, pentru a elimina orice fel de suspiciune sau orice fel de posibilitate de acumulare a unei toxine, a unui disruptor endocrin în organism.

Reporter: Alimentația, în general, are un rol în instalarea pubertății precoce?

Dr. Bogdan Pascu: Există anumite alimente care au fost studiate și care au prezentat o asociere, nu directă și perfect incriminatoare, dar o asociere cu pubertatea precoce. Dintre acestea, sunt alimentele bogate în fitoestrogeni, alimentele de tip soia, alimentele care conțin lavandă – pentru că lavanda se poate folosi atât în industria cosmetică, cât și în alimente. Există și alimente care conțin lavandă. Există alimente bogate în soia care pot determina, în timp, apariția unei estrogenizări și a unei dezvoltări a pubertății precoce, de cele mai multe ori de tip periferic.

Însă, toți acești disruptori endocrini, adică substanțe care acționează la nivelul sistemului endocrin, sunt documentați, iar lista este constant updatată. Și ei sunt constant reglementați astfel încât să nu existe posibilitatea, în populație, de a fi folosite aceste alimente în exces.

De cele mai multe ori cred că ne axăm pe alimente, pe legătura dintre alimente și pubertatea precoce, dar de fapt, este vorba despre legătura dintre creșterea în greutate, obezitate și legătura cu pubertatea precoce.

Pe de altă parte, sunt foarte multe substanțe, disruptori endocrini, prezenți în ambalajele de unică folosință, în tacâmuri de unică folosință, în jucării. Și ei pot fi legați de pubertatea precoce, iar noi nu ne dăm seama de acest lucru, de cele mai multe ori.

Recomandarea rămâne aceeași: să mâncăm cât mai sănătos, alimente cât mai sănătoase, cât mai puțin ultraprocesate, să evităm alimente care pot constitui un trigger pentru apariția pubertății precoce. Dintre acestea, cum spuneam, am putea identifica preparatele din soia, alimentele bogate în lavandă sau alte tipuri de aromatizante. Există și anumite condimente care pot determina estrogenizarea, anumite ceaiuri, dar care sunt destul de rar folosite, cel puțin la noi în țară.

Reporter: Care sunt soluțiile în cazul în care copilul trece deja printr-un proces de apariție al pubertății precoce?

Dr. Bogdan Pascu: Care sunt soluțiile pe care le avem în tratamentul pubertății precoce? Soluțiile sunt destul de simple. Nu avem o paletă largă, dar avem un tratament. Acesta este cu analogi de GNRH, practic cu hormoni eliberatori ai gonadotropinelor, iar acest tratament este eliberat și insituit de medicul endocrinolog, în momentul în care poate confirma diagnosticul de pubertate precoce. Deci, pubertatea precoce poate fi diagnosticată și poate fi tratată. Este extrem de important, mai ales la vârste foarte mici, să o tratăm. Dacă discutăm de vârste peste 7-8 ani, în acest moment decizia aparține medicului endocrinolog împreună cu părinții.

Pe lângă tratamentul medicamentos este util sau poate chiar foarte util ca, atât părinții cât și copilul, să aibă parte de un suport emoțional, când este vorba de pubertate precoce.

Ca tată de fete pot să vă confirm că partea aceasta – dacă discutăm de o pubertate precoce de graniță (7-8 ani) – aici este foarte important să avem în vedere componenta emoțională, cât de pregătit este copilul să experimenteze această tranziție de la fetiță la adolescentă și cred că suportul psiho-emoțional este extrem de important.

De fiecare dată am vorbit de sexul feminin, deoarece acesta predomină în această patologie. Pubertatea precoce este mult mai frecventă la fete versus băieți, raportul fiind undeva de 10 la 1. Tocmai de aceea este o patologie dedicată, de cele mai multe ori, sexului feminin.

Reporter: Există vreo legătură între pubertatea precoce și obezitatea infantilă?

Dr. Bogdan Pascu: Legătura dintre obezitate și pubertatea precoce este atent studiată în ultimul timp și sunt foarte mule studii în desfășurare. Nu putem avea o relație 100%  directă între pubertatea precoce și obezitate. Este clar că există o asociere, însă cazurile de pubertate precoce în creștere nu pot fi explicate doar din incidența crescută a obezității. Este clar că există o legătură, pentru că în ambele patologii avem o curbă extrem de ascendentă a numărului de cazuri. Există foarte multe cazuri de pubertate precoce la fete care nu au obezitate, care chiar sunt cu normopondere sau subpondere. De asemenea, există cazuri foarte multe de paciente care suferă de obezitate și care nu experimentează pubertatea precoce, poate chiar au un debut tardiv al pubertății.

De aceea, ce putem spune clar,  este că obezitatea poate reprezenta un factor. Nu este un factor direct, garantat, dar este o legătură chiar și la nivel de mecanism hormonal. Pentru că apariția leptinei și rezistenței la leptine poate declanșa dezinhibarea axei hormonale. Ceea ce duce mai departe la apariția pubertății precoce și la apariția pubertății, de fapt – precoce este în funcție de vârstă. Mai departe, putem afirma că prevenția obezității poate fi un factor de prevenție a pubertății precoce. Ceea ce vreau să subliniez este că nu este o legătură cauzală directă și nu explică incidența crescută a pubertății precoce doar incidența crescută a obezității.

Reporter: Cum poate preveni părintele obezitatea infantilă?

Dr. Bogdan Pascu: Putem discuta foarte mult de prevenția obezității în cadrul copiilor și adolescenților, și cât de utilă este ea pentru prevenția multiplelor patologii asociate obezității. Cele mai importante recomandări pe care le fac zilnic sunt, în primul rând, legate de introducerea fructelor și mai ales legumelor – la care suntem foarte deficitari – în alimentația copilului.

Cred că cea mai mare provocare a acestui secol este ca părinții să reușească să își facă copiii să mânânce, în primul rând, legume. De asemenea este important să aibă un regim regulat de mese, cu prezența în alimentație a micului dejun,  cu prezența gustărilor între mese, care să fie fructe sau legume și cu o reducere semnificativă a alimentelor de tip ultraprocesat, care sunt bogate și în grăsimi saturate sau grăsimi trans, bogate și în zahăr, și în sare.

Cel mai important keep point (lucru de reținut) este clar, reintroducerea legumelor în alimentație și înțelegerea că obezitatea este o boală care necesită eforturi, tratament și susținere emoțională. Pe lângă aceste kilograme, nu este doar despre kilograme. Și pe lângă partea de nutriție, avem nevoie de un stil de viață sănătos care include:

  • activitate fizică, zilnică, regulată
  • un somn regulat
  • o oră normală de culcare
  • o oră normală de trezire
  • folosirea cât mai restrictivă a dispozitivelor mobile.

Puteți avea curiozitatea să faceți o verificare a screen time-ului, a numărului de ore pe care îl petreceți sau îl petrec copiii dumneavoastră pe dispozitivele mobile, și după aceea să trageți câteva concluzii.

Este important de știut  că un stil de viață sănătos nu înseamnă doar nutriție. Înseamnă efort fizic, somn, limitarea dispozitivelor mobile, nutriție. Obezitatea nu este doar despre kilograme în plus, este despre sănătatea viitoare a copilului dumneavoastră.

Pe Dr. Bogdan Pascu, Medic specialist Endocrinologie Pediatrică, îl puteți găsi online pe pagina de Facebook Dr. Bogdan Pascu – Endocrinologie Pediatrica și pentru consulturi la:

INSMC Alessandrescu Russescu
Program: Luni – Vineri 08:00 – 13:00
Whatsapp: 0758 025 709

Yuno Clinic – o nouă clinică specializată în pediatrie din București. Programările le puteți face direct pe site: www.yunoclinic.ro.

Vezi și: Interviu cu Dr. Dana Zaciu, medic primar Neonatologie – Cum este experiența părinților care aduc pe lume copii prematuri în perioada pandemiei | Demamici.ro

Vezi și: Morfologiile fetale ajuta la depistarea si tratarea rapida a anomaliilor fetale – interviu cu Dr. Marius Bogdan Muresan

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună