Rănile la copii. Principii de îngrijire în funcție de tipul plăgii. Când vine vorba despre îngrijirea copiilor, siguranța și sănătatea lor sunt întotdeauna pe primul loc. Rănile, fie ele mici sau mari, sunt o parte inevitabilă a copilăriei.
Cuprins:
Fie că este vorba despre o zgârietură în parc, o julitură la joacă sau o tăietură mai serioasă, este esențial ca părinții să știe cum să acorde primul ajutor și să îngrijească corect diferitele tipuri de plăgi pentru a preveni infecțiile și pentru a ajuta la o vindecare rapidă și eficientă. Tocmai acestea sunt lucrurile despre care vom vorbi pe larg în acest articol. Rămâi cu noi până la final pentru a afla despre tipurile de răni la copii și cum trebuie să le îngrijești corect.
Îngrijirea rănii copilului este importantă pentru că în funcție de acest lucru depinde vindecarea, evitarea unei infecții, dar și minimizarea riscului de a rămâne cu o cicatrice inestetică.
Din fericire, cele mai comune răni cu care se aleg copiii în timpul activităților sportive sau, pur și simplu, în timp ce se joacă, sunt răni minore. Zgârieturi și abraziunile sunt cele mai comune tipuri de răni întâlnite la copii. Acestea sunt adesea superficiale, implică doar straturile superioare ale pielii și pot fi îngrijite de către părinți, acasă.
Rănile la copii. Principii de îngrijire pentru zgârieturi și abraziuni:
Curățare: Asigurați-vă că aveți mâinile curate când gestionați rana. Curățați zona afectată cu apă și săpun blând pentru a îndepărta murdăria și bacteriile.
Dezinfectare: Aplicați o soluție antiseptică pentru a preveni infectarea. Se poate folosi: apă oxigenată, iod, soluție de cloramină, rivanol.
De asemenea, pentru a preveni infecțiile se poate folosi un antibiotic topic cu un spectru larg de acțiune. Antibioticele topice pot fi sub formă de pulbere sau unguent, pe bază de zinc, bacitracină și neomicină sau acid fusidic. Pentru mai multe informații, discutați cu farmacistul sau cu medicul.
Protecție: Acoperiți rana cu un bandaj steril pentru a proteja zona și a permite vindecarea.
Spre deosebire de zgârieturi și abraziuni, care nu ridică probleme deosebite în ceea ce privește îngrijirea, tăieturile și înjunghierile pot fi mai adânci și pot necesita o atenție medicală imediată, în funcție de severitate.
Rănile la copii. Principii de îngrijire pentru tăieturi și înjunghieri
Oprirea sângerării: Tăieturile și zgârieturile minore de obicei se opresc din sângerat de la sine. Dacă este necesar, apăsați ușor rana cu un bandaj curat sau cu o bucată de pânză (1). Ridicați zona până când sângerarea se oprește. Aplicați presiune directă pe rană cu un tifon steril sau o bucată de pânză curată.
Evaluare: Dacă sângerarea nu se oprește sau rana este adâncă, căutați asistență medicală.
Curățare și dezinfectare: Dacă rana este superficială, curățați și dezinfectați ca la zgârieturi. Îndepărtați orice murdărie sau rest cu o pensetă pe care ați dezinfectat-o în prealabil. Dacă în rană râmân reziduuri pe care nu le puteți îndepărta, adresați-vă unui cadru medical.
Consultați-vă cu farmacistul despre opțiunile de tratament disponibile pentru o rană deschisă! Printre posibilele soluții pe care le puteți folosi pentru dezinfectare se numără: iodul povidonă, soluția de cloramină, rivanol și apa oxigenată. Este posibil să vi se recomande aplicarea unui antibiotic topic, precum cele ce conțin bacitracină zinc și sulfat de neomicină, eficiente împotriva unei game largi de bacterii, pentru a proteja rana de microorganismele care pot cauza infecții.
Aceste antibiotice topice pot fi disponibile sub formă de unguent sau pulbere, incluzând ingrediente ca bacitracină zinc, neomicină sau acid fusidic. Utilizarea unguentului ajută la prevenirea uscării și crăpării pielii, asigurând hidratarea adecvată a zonei afectate. Pentru detalii suplimentare, este recomandat să discutați cu medicul sau farmacistul dumneavoastră.
Este prudent să aveți mereu la îndemână un tratament topic pentru diverse probleme dermatologice, cum ar fi arsurile, eczemele, tăieturile, zgârieturile sau alte tipuri de infecții sau leziuni cutanate, mai ales când sunteți în deplasare, deoarece acesta poate fi utilizat și în aceste situații.
Închidere: Folosiți un bandaj steril sau un plasture pentru a ține marginile rănii apropiate. Puteți să acoperiți rana și să aplicați un bandaj, un tifon rulat sau un tifon fixat cu leucoplast. Acoperirea rănii o menține curată. Dacă cel mic are doar o zgârietură sau o julitură minoră, nu o acoperiți.
Schimbați pansamentul cel puțin o dată pe zi sau ori de câte ori bandajul se udă sau se murdărește.
Vaccinarea: Dacă în ultimii cinci ani copilul nu a fost vaccinat antitetanos, iar rana este foarte adâncă și murdară, luați în calcul vaccinarea. Consultați-vă cu medicul copilului dumneavoastră pentru cele mai bune recomandări!
Ce ar trebui să faceți când copilul dumneavoastră se arde depinde de gravitatea arsurii. Pe scurt, există trei grade de arsuri și este crucial să știți cum să tratați fiecare dintre ele rapid și eficient.
Gradul I. Pielea devine roșie, dar nu se formează bășici. Este oarecum dureroasă, asemenea unei arsuri solare.
Gradul II. Stratul exterior al pielii este ars, iar o parte din dermă este afectată. Arsura va fi foarte dureroasă și se vor dezvolta probabil bășici.
Gradul III. Pielea va fi carbonizată sau albă. Epiderma și derma (primele două straturi ale pielii) sunt deteriorate ireversibil.
Orice arsură electrică sau o arsură unde pielea este carbonizată, arsă complet sau fără senzație este gravă și trebuie să primească atenție medicală imediat. Orice arsură cu bășici, umflată, care acoperă o suprafață mai mare decât mărimea mâinii copilului, sau o arsură care este pe mână, picior, față, organe genitale, sau peste o articulație, este o leziune serioasă și trebuie văzută imediat într-o cameră de urgență (2).
Rănile la copii. Principii de îngrijire pentru arsuri
Răcire: Aplicați apă rece (nu gheață) pe zona afectată pentru a reduce durerea și umflarea. Păstrați arsura sub apă rece curgătoare timp de aproximativ cinci minute. Nu frecați arsura, deoarece acest lucru poate agrava leziunea. Nu spargeți bășicile, deoarece acest lucru poate crește riscul de infecție la locul arsurii.
Evaluare: Căutați îngrijiri medicale pentru arsuri mai mari sau mai severe.
Hidratare: Aplicați o cremă specială pentru arsuri pentru a menține zona hidratată.
Protecție: Folosiți un bandaj steril pentru a proteja arsura de infecții.
Primul ajutor în caz de arsuri solare la copii:
Copiii pot fi mai vulnerabili în cazul unor arsuri solare, iar din acest motiv este bine să se intervină imediat.
De asemenea, produsul poate exista sub formă de pulbere și conține aceeași combinație de antibiotice topice zinc bacitracină si neomicină care combat un spectru larg de bacterii și ajută la prevenirea infecțiilor cutanate. Dacă au apărut bășici pe piele, aveți grijă să nu le spargeți, deoarece crește riscul apariției unei infecții. Încetați orice expunere la soare până când
arsura solară este complet vindecată.
Prevenirea infecțiilor este crucială în îngrijirea oricărui tip de rană. Sfaturi utile:
Este important să știți când să căutați ajutor medical. Dacă rana este adâncă, nu se oprește din sângerare, arată semne de infecție, sau dacă este cauzată de un obiect murdar sau ruginos, este esențial să consultați un medic. Îngrijirea adecvată a rănilor la copii este vitală pentru a asigura o vindecare rapidă și eficientă, prevenind complicațiile.
Lumea micilor exploratori e plină de magie, dorință de cunoaștere și testare a limitelor. Uneori, entuziasmul noilor descoperiri este atât de mare încât diminuează simțul pericolului, iar micile accidente devin inevitabile. Tăieturi, zgârieturi, arsuri, mușcături, toate fac parte din copilărie și din cunoașterea lumii care ne înconjoară.
Vă invităm să descoperiți în playlistul „Aventurile micului explorator” o serie de video-uri despre cum trebuie să îngrijim rănile în funcție de gravitatea lor. Detalii despre curățarea rănilor, acordarea primului ajutor în caz de răni minore sau grave, dar și alte informații utile pe care trebuie să le avem la îndemână le puteți descoperi în seria de 6 video-uri.
Surse:
(1) – https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-cuts/basics/art-20056711, accesat pe 01.04.2024
(2) – https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/all-around/Pages/First-Aid-For-Burns.aspx, accesat pe 01.04.2024
(3) – https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Cuts,_grazes,_lacerations_%E2%80%93_treatment/, accesat pe 01.04.2024
Sursa Foto: iStock
Vezi și: Primul ajutor în caz de tăieturi, zgârieturi și lacerații. Îngrijiri specifice | Demamici.ro
Vezi și: Îngrijirea rănilor la copii. Explicații pas cu pas, în funcție de gravitate | Demamici.ro
Vă anunțăm cu drag că Utopic by Mona Vulpoiu, Mica Cera, Miss H and Friends, Ruvix și Valea Copilăriei …
Pipera, 12 decembrie 2024 – Asociația Blue Life Autism, beneficiară a unei finanțări nerambursabile oferite…
Activități copii decembrie. În decembrie ne uităm mai mult în noi. Ne salutăm și distrăm…
Ediția 2025 a CampioMATE este pe cale să înceapă: peste 15.000 de elevi de gimnaziu…
Într-un context politic extrem de important pentru viitorul țării noastre, observăm cât de importantă este…
Studierea unei limbi secundare reprezintă un proces plin de satisfacție, care necesită patru abilități principale…