Rata mortalitatii infantile in Romania, de doua ori mai mare decat media europeana | Demamici.ro

In Romania, rata mortalitatii infantile este de doua ori mai mare decat cea din Uniunea Europeana. Foarte multi copii cu varste sub un an mor in tara noastra din cauze prevenibile sau tratabile, dar se pare ca sistemul medical nu este suficient de pregatit pentru a-i salva.

In unele judete din Romania rata mortalitatii infantile este dubla sau chiar tripla fata de Bucuresti sau orasele mai mari, acolo unde maternitatile sunt mai bine dotate, arata un raport al organizatiei Salvati Copiii Romania, potrivit digi24.ro.

In 2017 media nationala a ratei mortalitatii infantile a fost de 7,2 decese la 1000 de nascuti vii. Principala cauza a deceselor au fost nasterile premature. Lipsa echipamentelor medicale performante si a dotarii maternitatilor cu cele necesare se reflecta in numar mare de bebelusi care mor la scurt timp dupa ce-au vazut lumina zilei.

Daca ar fi sa privim din perspectiva istorica, rata mortalitatii infantile in Romania a scazut mult dupa caderea comunismului . Daca in 1990 se inregistrau 8471 de decese, numarul a scazut anual, ajungand la 1386 in 2016.

Rata mortalitatii infantile este mult mai mare in judetele mai slab dezvoltate economic, in cele in care sistemul medical nu este bine dotat, iar interventia medicala la nou-nascuti nu poate fi facuta corespunzator.

In fruntea listei se afla judetul Botosani cu o rata de 12,9 decese la 1000 de nascuti vii, urmat de Calarasi cu 12,5 la 1000, Caras-Severin cu 11,5, Salaj cu 11,3 si Vrancea cu 11,1 la 1000. Rata mortalitatii infantile este mai scazuta in orasele mai dezvoltate. Atat in Bucuresti cat si in Cluj se inregistreaza 4,8 decese la mia de nascuti vii.

„Rata mortalităţii infantile este un bun criteriu pentru a vedea nu doar distanţa enormă dintre România şi statele mai dezvoltate din Uniunea Europeană, ci şi clivajele care există în ţară.

Sunt judeţe unde rata mortalităţii infantile este de două ori mai mare decât cea a marilor oraşe, unde există maternităţi de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Aici ajung însă nou-născuţi prin transfer, din întreaga ţară, ceea ce duce la o problemă a supra-aglomerării, a insuficienţei incubatoarelor.

Este nevoie de o investiţie constantă şi consistentă în maternităţi”, a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, potrivit digi24.ro.

Citeste si:

INSTRUCTAJ OBLIGATORIU PENTRU PARINTI! NOU-NASCUTUL NU VA PUTEA FI SCOS DIN MATERNITATE FARA EL | DEMAMICI.RO

ROMANIA, LOCUL 3 IN EUROPA LA NUMARUL DE NASTERI PRIN CEZARIANA! CE SPUNE ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII VIDEO | DEMAMICI.RO

Share

Articole recente

Are doar 2 ani, dar lupta lui e cât o viață. Fii parte din povestea lui Achim! | Demamici.ro

Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…

o săptămână

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE – Campionatul național de matematică pe echipe | Demamici.ro

Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…

o săptămână

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii – un nou studiu analizează „creierul de mamă” | Demamici.ro

Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…

o săptămână

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară – spațiu de acceptare și conexiune deschis tuturor | Demamici.ro

Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…

2 săptămâni

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și zeci de ani după naștere STUDIU | Demamici.ro

Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…

2 săptămâni

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar Social Moms VIDEO (P) | Demamici.ro

Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…

3 săptămâni