Felul in care iti aduci copilul pe lume nu te face mai mult sau mai putin mama. Fie ca nasti natural, fie ca ajungi la cezariana de urgenta sau la una programata, efortul de a aduce un copil pe lume este unul mare pe care doar o mama il constientizeaza cu adevarat.
In cazul interventiilor chirurgicale exista anumite lucruri pe care ai vrea sa le cunosti inainte de operatie, astfel incat sa te poti pregati corespunzator si sa stii ce te asteapta.
Chiar daca multe femei nasc prin cezariana, asta nu inseamna ca interventia chirurgicala este una minora, ba din contra. Operatia este complexa si necesita o perioada de recuperare, mai lunga sau mai scurta, in functie de cum reactioneaza corpul fiecarei femei. Unele se resimt si la cateva saptamani, luni dupa interventie, pe cand altele sustin ca la cateva zile nu au mai simtit niciun disconfort.
Ce as fi vrut sa stiu inainte de operatie. Sfaturi de luat in considerare
Ia-ti cu tine in spital camasi de noapte. Chiar daca hainele tale preferate de casa sunt pijamalele largi sau colantii si maiou-urile sexy, in spital vei avea mare nevoie de libertate de miscare. Cusaturile si bata pantalonilor ar putea apasa pe incizie, iar sentimenul nu este unul deloc placut. Asadar, iti recomand sa ai la tine 1, 2 camasi de noapte pentru alaptat.
Chilotii cu talie inalta – un must have
Indiferent daca esti sau nu o fana a lenjeriei sexy, in spital nu ai nevoie de danteluta si chiloti cu talie joasa. Opteaza pentru lenjerie intima din bumbac 100%, cu talia cat mai inalta. Ar fi bine sa iti cumperi chiloti cu 1-2 numere mai mari intrucat absorbantele postpartum sunt foarte late, mari, lungi. De asemenea, poti sa-ti cumperi chiloti de unica folosinta. Sunt utili si ieftini.
Mergi cat mai repede
Imediat dupa ce primesti acceptul medicului de a te ridica din pat, fa-o. Nu brava si nu te ridica singura. Trebuie sa fie cineva in preajma intrucat s-ar putea sa te simti putin ametita. Cu ajutorul unei asistente sau al cuiva din familie, fa primii pasi. Mergi atat cat simti ca poti, dar nu exagera. Ai trecut totusi printr-o interventie chirurgicala majora. Mersul, chiar daca la inceput este foarte dureros, te va ajuta sa te recuperezi mai repede si este foarte util pentru tranzitul intestinal.
Centura postnatala
Parerile cu privire la purtarea centurii postnatale sunt impartite. Unele femei nu o pot suporta, insa pentru altele este un adevarat ajutor. Dupa operatie, orice miscare a abdomenului va fi extrem de dureroasa. Rasul se poate transforma cu usurinta in plans, iar o centura postnatala iti tine abdomenul strans si face durerile mai suportabile.
Tehnica ridicatului din pat
Indiferent de cat de sprintena erai inainte de operatie, in primele saptamani dupa interventie nu te vei putea bucura de aceeasi libertate de miscare. Incizia te va durea destul de tare, asa ca in momentul in cate te asezi si te ridici din pat incearca s-o faci pe o parte, sprijinindu-te pe mana. Nu iti forta muschii abdomenului.
Cere si accepta ajutorul
Nu brava. Nu te forta inutil, mai ales daca ti se ofera ajutorul. Oricat de obsedata de curatenie ai fost in trecut sau oricat de mult ti-ai dori sa faci prin casa tot ce faceai inainte de operatie, trebuie sa accepti ca in primele saptamani nu vei putea sa te descurci perfect de una singura.
Cere ajutorul si accepta-l in momentul in care ti se ofera. Daca totul va fi pus la punct, starea ta de spirit va fi mult mai buna si vei putea sa te ocupi mai bine de micutul pe care l-ar adus pe lume.