Refluxul gastric la bebelusi incepe sa apara imediat ce copiii incep sa fie hraniti. Acest reflux gastric are loc cand continutul din stomac trece in esofag, prin voma sau regurcitare.
Cuprins:
Refluxul gastric la bebelusi este normal in primele luni de viata. Cand bebelusul invata sa stea in picioare refluxul dispare de la sine.
Refluxul gastric la bebelusi. De ce apare atat de des?
Acest fenomen are loc chiar zilnic in primele luni de viata ale copilului. Principalul motiv are legatura cu alimentatia lichida. Sugarii sunt hraniti cu lapte si, mai ales, intr-o pozitie aproape culcata.
Astfel, cardia (o supapa care conecteaza stomacul de esogaf) inca nu este dezvoltata.
Pe masura ce copilul creste si trece la o alimentatie diversificata, iar pozitia din timpul meselor nu mai este una culcata, refluxul gastroesofagian dispare.
Din acest motiv, este important sa mergeti la medic daca copilul inca nu reuseste sa depaseasca starile de reflux odata cu varsta.
Cum putem preveni sau rari starile de reflux gastric la bebelusi
Hraneste bebelusul in mod constant, la intervale regulate. Daca copilul ramane flamand, atunci cand va primi laptele, se va hrani in graba, cu pofta, ceea ce va duce la acumulare de aer.
Daca bebelusul este hranit cu formula de lapte, medicul va poate recomanda o formula cu lapte mai ingrosat.
In timpul hranirii, tine copilul intr-o pozitie cat mai verticala. Dupa hranire, nu il culca, tine-l in brate sau in ham.
Nu administra medicamente copilului, fara prescriptia medicului pediatru.
Alimente pe care copilul nu are voie sa le manance in primul an de viata
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda inceperea diversificarii la varsta de 6 luni. Alimentele solide pot fi oferite bebelusilor mai devreme, doar la stricta recomandare a doctorului.
Diversificarea trebuie vazuta ca o etapa normala din viata bebelusului, insa trebuie avuta o grija deosebita.
Ciocolata sau alimentele cu cofeina
Aceste alimente sunt complet contraindicate bebelusului in primele 12 luni de viata, asta din cauza faptului ca au un risc mare de alergii. Este recomandat ca ciocolata sa se introduca in alimentatia bebelusului dupa varsta de 2 ani.
Cacaoa este greu de digerat pentru bebelusi, iar cantitatea de cofeina din 4 patratele de ciocolata este cat doza care se regaseste intr-o cafea expresso.
Cofeina ii face pe copii extrem de agitati si prost dispusi. Daca doriti totusi sa oferiti copiilor un desert pe baza de ciocolata, puteti opta pentru un dulce conceput special pentru ei.
Nucile
Nucile sunt fructele cu coaja lemnoase. In aceasta categorie sunt incluse migdalele, nucile pecan, caju-ul, fisticul, nucile de padure si nucile braziliene. Cand vine vorba despre varsta la care pot fi oferite bebelusului, parerile medicilor variaza foarte mult.
Unii sustin ca pot fi introduse dupa varsta de 12 luni, pe cand altii le recomanda dupa 3-5 ani din cauza riscului crescut de alergii si a riscului de inec. Nucile se ofera copiilor maruntite, in preparate sau macinate. Nu oferiti nuci intregi copiilor mici.
Citeste lista completa de alimente interzise AICI.