Resprația urât mirositoare la copii: care este cauza, ce boli ascunde. Ce are de făcut un copil cu respirație urât mirositoare? Vestea bună este că respirația urât mirositoare li se întâmplă tuturor din când în când. Să aflăm cum să o detectăm, să o prevenim și chiar să o tratăm.
Cuprins:
Ce este acel miros?
Respirație urât mirositoare este numele comun pentru afecțiunea cunoscută sub numele de halitoză. Multe lucruri diferite pot provoca halitoza – de la nespălatul pe dinți la anumite afecțiuni medicale.
Deși toată lumea are o respirație urât mirositoare uneori, dacă copilul dumneavoastră are această problemă, poate fi necesar să vizitați medicul dentist.
Ce cauzează respirația urâtă?
Cauze comune ale respirației urât mirositoare:
- consumul de alimente și băuturi, cum ar fi usturoi, ceapă, brânză, suc de portocale etc
- igiena dentară precară
Igiena orală slabă duce la respirație urât mirositoare, deoarece atunci când particulele de mâncare rămân în gură, acestea pot putrezi și pot începe să aibă un miros neplăcut. Bucățile de mâncare adună bacterii.
Dacă cel mic nu este obișnuit să își spele dinții în mod regulat, se va confrunta cu placă dentară (o peliculă lipicioasă, incoloră). Placa este un loc grozav pentru care bacteriile să trăiască și încă un motiv pentru care respirația poate deveni urâtă.
Prevenirea respirației urât mirositoare
Resprația urât mirositoare la copii. Deci, ce are de făcut un copil? Să nu consume anumite alimente care duc la această problemă. Periaj dentar de cel puțin două ori pe zi și folosirea aței dentare o dată pe zi (dacă are vârsta corespunzătoare). Și limba trebuie periată, pentru că și acolo se pot dezvolta bacteriile. Folosirea aței dentare o dată pe zi ajută la eliminarea particulelor blocate între dinți. De asemenea, vizita la medicul dentist de două ori pe an pentru controale și curățări regulate este recomandată.
Nu numai că cel mic va obține o curățare amănunțită, ci și medicul dentist se va uita cu atenție pentru a depista orice probleme potențiale, inclusiv cele care pot afecta respirația. De exemplu, boala gingiilor, cunoscută și sub numele de boala parodontală, poate provoca respirația urât mirositoare și poate deteriora dinții.
Resprația urât mirositoare la copii: care este cauza, ce boli ascunde
Dacă vă îngrijorează respirația urât mirositoare, spuneți medicului dumneavoastră sau dentistului. Felul în care miroase respirația unei persoane poate fi un indiciu pentru a afla ce este în neregulă. De exemplu, dacă cineva are diabet, respirația lui poate mirosi a acetonă.
Dacă cel mic are respirație urât mirositoare tot timpul și motivul nu poate fi determinat de medicul dumneavoastră, acesta vă poate trimite la un medic pentru a se asigura că nicio altă afecțiune nu ar putea fi cauza. Uneori, problemele sinusurilor și, mai rar, problemele hepatice sau renale, pot cauza respirația urât mirositoare.
De obicei, există un motiv mai puțin complicat pentru respirația urât mirositoare – cum ar fi ce alimente a consumat copilul la masă. Așa că aveți grijă ca cel mic să țină pasul cu periajul, iar această problemă nu ar trebui să fie una comună.
Referințe:
- https://kidshealth.org/en/kids/bad-breath.html
- https://www.sproutpediatricdentistry.com/blog/pediatric-dentistry/bad-breath-in-kids/
- https://wearebitesize.com/causes-of-bad-breath-in-kids-how-to-fix-it/
Vezi si: Demineralizarea dintilor de lapte. Care sunt cauzele si cum se previne | Demamici.ro