România, la un pas de epidemie de gripă. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Rata de pozitivare a testelor este de 37%”. Ministrul Rafila a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre situația epidemiologică la nivel național.
Cuprins:
„Scopul conferinței de presă e de a explica contextul epidemic legat de gripă și pe de altă parte măsuri și recomandări. Nu dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier. Ce înseamnă săptămână epidemică? O săptămână în care activitatea epidemică este peste pragul epidemic. O succesiune de trei săptămâni epidemice duce la declararea epidemiei de gripă.
Situația actuală depășește sensibil, cu peste 20% media multianuală a perioadei de referință – ultimii 5 ani prepandemici. Vârful era mai târziu, în luna februarie. De data aceasta avem în decembrie-ianuarie. Înseamnă că sezonul gripal e mai rapid. Rata de pozitivare a testelor depășește cu mult 10%. Datele din ultima săptămână au ajuns la 37% dintre probe pozitive.
Este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere. În ultimii 10 ani, tendința este de apropiere către începutul anului a vârfului”, a declarat Alexandru Rafila.
„Situația particulară din acest an se datorează mai ales situației din 2021-2022 când circulația acestor virusuri a fost mai redusă și populația are o imunitate mai redusă. Durata acestor valuri de infecție e de obicei între 2-4 săptămâni.
Având în vedere aceste considerente, avem câteva seturi de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate, nu sunt diferite de cele din pandemie:
În școli: realizarea triajului zilnic, utilizarea măștilor de protecție de către cadrele didactice, eventual de către copii în anumite circumstanțe. E o recomandare nu o obligație. Asigurarea materialelor necesare dezinfecției, aerisirea periodică a încăperilor. Pentru angajatori: evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, purtarea măștii, triaj epidemiologic.
Măsuri la nivelul unităților sanitare: triaj zilnic pentru personal, purtarea echipamentului de protecție pentru toate persoanele care vin în contact cu pacienții, limitarea programului de vizite”, a mai spus Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a explicat că nu se declară momentan epidemie în România. Potrivit ministrului, o lege adopată în timpul pandemiei de coronavirus, ar genera automat un val de restricții în țara noastră.
„Pot să adopt o instrucțiune în care există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru, e o lege din timpul pandemiei care generează automat anumite restricții. Nu este o situație dramatică. E o situație fără precedent în această perioadă. În alți ani, în luna februarie am ajuns și la 170.000 de cazuri de infecții respiratorii.
Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru sănătatea publică, dar nu vreau să ajungem la discuții legate de carantină și izolare. Prefer recomandări decât restricții. Situația a fost mult mai bună atunci când am făcut recomandări. Aderența populației a fost mai bună. Prefer un partener în populație nu o situație care să ducă la tensiuni. Instrucțiunea se va referi la o stare de alertă epidemică. Eu nu vreau să confundăm lucrurile: internarea în spitale nu are legătură cu declararea epidemiei. Acolo vorbim de carantină și izolare, inclusiv a contacților”, a precizat ministrul Sănătății.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a informat că în săptămâna 19-25 decembrie 2022 au fost înregistrate la nivelul întregii țări 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021.
În S51, au fost raportate la nivel naţional 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă intervalului 19-25 decembrie 2022 şi cu 79 de cazuri înregistrate în S51/2021.
Vezi și: Gripa in sarcina. Simptomele periculoase care pot afecta si bebelusul | Demamici.ro
Vezi și: Vaccinul antigripal in sarcina. Recomandat sau nu gravidelor? | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…