Primul transplant de ficat la un copil. A fost realizat primul transplant hepatic la un copil, în cadrul programului de transplant început de scurt timp la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală.
Cuprins:
Pacientul căruia i s-a făcut primul transplant hepatic la Spitalul „Grigore Alexandrescu” este un pacient în vârstă de 11 ani, cunoscut cu insuficiență hepatică și ciroză hepatică decompensată. Transplantul a avut loc sâmbătă, transmite digi24.ro.
Starea imediat postoperatorie a copilului este bună, transmit reprezentanții Spitalului.
Intervenția a fost realizată de o echipă de chirurgi a Spitalului „Grigore Alexandrescu”, coordonată de conf.dr. Laura Bălănescu și o echipă de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din prof.univ.dr. Irinel Popescu și dr. Doina Hrehoreț.
„Noi funcţionăm pe model european vestic în general, în care cea mai mare parte a operaţiilor de transplant sunt cu ficat întreg de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Pe de altă parte, încercăm să promovăm transplantul de la donatorul în viaţă”, a spus medicul, într-o conferinţă de presă.
El a dat ca exemplu Istanbulul, unde sunt centre care fac peste 100 de operaţii de transplant hepatic pe an folosind donatorul în viaţă, cu rezultate foarte bune.
„Acest lucru îl vom încerca şi noi la Institutul Clinic Fundeni. Deja echipa condusă de conferenţiarul Vlad Braşoveanu probează că rezultate bune pot fi obţinute şi în România”, a afirmat medicul Irinel Popescu.
Potrivit acestuia, scăderea numărului de donatori afectează şi programul de transplant hepatic.
Echipa de medici anestezişti a fost formată din doctor Ruxandra Fota din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi din medicii Florin Rusu şi Alexandru Baetu din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, echipa de anestezie fiind coordonată de medicul Ruxandra Fota.
„Aducem mulţumiri deosebite Ministerului Sănătăţii şi în special domnului profesor universitar doctor Alexandru Rafila şi Agenţiei Naţionale de Transplant, domnului director executiv doctor Guenadiy Vatachki şi domnului doctor Victor Zota, care au făcut toate eforturile şi demersurile legale pentru ca această intervenţie să se desfăşoare în cadrul clinicii noastre”, se menţionează în comunicatul de presă.
Transplantul de ficat este necesar la copii atunci când ficatul acestora nu mai funcționează și nu există șanse de supraviețuire fără înlocuirea sa.
Transplantul de ficat este intervenția chirurgicală prin care se înlocuiește organul bolnav cu unul sănătos, fie de la un donator decedat, fie cu o secțiune a ficatului unui pacient viu – în general o rudă apropiată, fie părintele copilului, fie un frate sau un unchi ori o mătușă. Fiind un organ regenerabil, ficatul donatorului se va regenera și își va recăpăta forma în câteva săptămâni.
Transplantul de ficat la copii este recomandat numai după ce medicii au încercat toate celelalte metode de tratament pentru salvarea ficatului copilului, fără reușită.
Înlocuirea ficatului cu unul sănătos este recomandată numai atunci când ficatul copilului nu mai funcționează în parametri normali și cel mic nu mai are șanse de supraviețuire. Printre afecțiunile care pot determina nevoia unui transplant de ficat la copii se numără: Atrezia biliară, Sindromul Alagille, Hepatita virală, Hemocromatoza, Cancerul la ficat și alte tumori hepatice, Insuficiența hepatică.
FOTO SIMBOL
Vezi și: Premieră medicală: O femeie cu transplant de uter a născut o fetiță perfect sănătoasă | Demamici.ro
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…