Sa fii de acord cu donarea de organe inseamna sa oferi viata dupa moartea ta. In cazul de fata, o femeie din Brazilia a acceptat sa-si doneze organele. Decizia sa i-a daruit unei alte femei bucuria de a deveni mama. Copilul care s-a nascut dintr-un uter transplantat a implinit un an, insa lumea a aflat abia acum despre minunea medicala, dupa ce povestea a fost publicata in jurnalul medical Lancet.
Stirea a tinut prima pagina a ziarelor din intreaga lume pentru ca uterul apartinea unei persoane decedate. Pana acum, s-au mai nascut bebelusi dupa ce mamele au primit utere de la femei in viata, insa este pentru prima data cand donatorul este o femeie decedata.
Donatoarea, in varsta de 45 de ani, a murit in urma unui atac vascular cerebral. Femeia avusese 3 sarcini si 3 nasteri pe cale vaginala. Tocmai acest lucru a facut-o un donator valid pentru transplantul de uter. Femeia care a primit uterul, in varsta de 32 de ani, s-a nascut fara uter. Initial a fost sceptica in ceea ce privea transplantul, insa acum merge la controale cu bebelusul si este foarte fericita ca a devenit mamica.
Inainte de transplant cu 4 luni, femeia a apelat la fertilizarea in vitro, in urma careia au rezultat mai multi embrioni care au fost criogenati. La 7 luni dupa transplant femeia a ramas insarcinata. Sarcina a fost normala, iar la 36 de saptamani, femeia a adus pe lume o fetita, prin cezariana. Povestea incunutata de succes i-a incurajat pe cercetatorii brazilieni sa planifice alte doua transplanturi in care donatoare sunt femei decedate.
Citeste si:
7 REGULI PE CARE TREBUIE SA LE RESPECTI DACA MERGI IN VIZITA LA UN NOU-NASCUT
COPIII NASCUTI IN DECEMBRIE SUNT SPECIALI! 6 MOTIVE CARE ITI FAC BEBELUSUL DEOSEBIT | DEMAMICI.RO
Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…
Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…
Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…
Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…
Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…
Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…