Să cânți pentru copilul tău este excelent pentru dezvoltarea creierului lui, spune un nou studiu. Îmi placea să-i cânt fiului meu când era copil. L-aș pune iar si iar înapoi în brațele mele și l-as alinta, în timp ce se îndrepta spre lumea viselor. Mi-aș alcătui chiar propriile mele cântece de leagăn. A cânta a fost și este încă – modul meu preferat de a comunica cu el.
Desigur, nu sunt singura mamă care adoră să cânte pentru copilul ei, iar acum cercetarea ne arată avantajele cantecelor de leagan, interpretate cu drag, cu talent sau fara, de toate mamicile.
Un nou studiu, prezentat în cadrul celei de-a 25-a reuniuni anuale a „Societății de Neuroștiințe Cognitive”, a constatat că aceste cântece nu numai că mângâie atât mama, cât și bebelușul, dar pot avea beneficii si asupra dezvoltarii cognitive a sugarului.
În mod special, aceste cântece sporesc atentia micutului si inataresc legatura mama-prunc prin declansarea unor emotii pozitive.
„Creierele sugarilor trebuie să poată urmări evenimentele auditive într-o manieră predictivă pentru a da un sens muzicii”, spune autorul studiului Laura Cirelli, doctorand la Universitatea din Toronto.
„Muzica este un instrument pe care îl putem folosi pentru a reuni oamenii, iar acest lucru începe din copilarie.”
Pentru studiu, echipa de cercetare, condusă de Cirelli, a analizat modalitățile prin care mamele cântă bebelușilor lor în funcție de obiectivul final: să calmeze sau să se joace.
Mămicile care au participat la studiu au cantat „Twinkle, Twinkle Little Star” în mod repetat micuților lor, alternând între un ton vesel și unul calmant.
Cercetatorii au masurat raspunsurile mamei si ale bebelusului prin comportament si conduita pielii – un fenomen in care pielea devine o conducta temporara a energiei electrice ca raspuns la stimuli externi sau interni.
Ceea ce au descoperit este că nivelul excitației a scăzut pentru mame și bebeluși atunci când mama a cântat cântecete liniștitoare. Nivelul excitației a crescut doar pentru mame atunci când au folosit un ton mai jucăuș în timp ce le cantau sugarilor.
In timp ce mamele le cantau, bebelușii au acordat mai multă atenție mamelor lor și au afișat mai multe emoții pozitive, potrivit concluziilor studiului.
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…