Salturile mentale și ce sunt săptămânile minune. Primii doi ani din viața bebelușului sunt extrem de importanți. În tot acest timp, el învață să devină un om mai mic, evoluând de la o lună la alta prin așa numitele salturi mentale.
Perioadele în care apar noi achiziții, fie ele fizice sau mentale sunt caracterizate de o stare de agitație și iritabilitate, de plâns mai des și de somn mai rar. Bebelușul exprimă o dorință mai mare de a sta în brațele mamei, la sân sau pur și simplu într-un loc unde să te vadă.
Ce sunt săptămânile minune
După tot acest cumul de sentimente, urmează o perioadă de liniște și fericire pentru părinți, în care se observă ce a învățat nou copilul. Doi cercetători olandezi, Hetty van de Rijt si Frans Plooij, au denumit aceste perioade „wonder weeks” și au scris o carte „The Wonder Weeks”, în urma unui studiu de 30-35 de ani.
Cei doi descriu acele săptămâni minune în care bebelușul se obișnuiește cu noile achiziții. Există zece săptămâni minune în primele 20 de luni din viața unui bebeluș. Fiecare săptămână de minuni are o perioadă agitată la începutul acesteia.
Saltul mental este diferit de puseul de creștere
Toți bebelușii trec prin aceste săptămâni minune la un moment previzibil, iar marja de eroare este de o săptămână sau două. De obicei, durează de la 3 zile la câteva săptămâni. Aceste săptămâni minune nu concid cu apariția dinților sau cu puseele de creștere, deși s-ar putea ajunge să se întâmple în același timp.
Când apar salturile mentale?
Salturile mentale se calculează de la data probabilă a nașterii, nu de la data în care s-a născut bebelușul. Un salt mental poate dura câteva săptămâni, dar perioada furtunoasă, cea mai intensă durează în medie 4-5 zile. Unele salturi mentale trec neobservate, altele cum ar fi cel de 6 luni și de la 1 an se manifestă mai puternic.
Salturile mentale și ce sunt săptămânile minune. Salturile mentale pe săptămâni
Salt mental 1 în săptămânile 4-5: Senzații. Copilul devine mai conștient de stimulii fizici
Acest prim salt mental este extrem de important pentru că metabolismul bebelușului, organele interne și simțurile se maturizează rapid. Totul se schimbă pentru copilul tau, având în vedere că doar ce se obișnuise cu lumea exterioară. Tot ceea ce a putut experimenta bebelușul tău, devine acum și mai intens. După acest salt mental, cel mic se va schimba total: va avea un simț favorit, va putea observa obiecte mai în depărtare și devine fascinat de contraste. Iată câteva exemple pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă cu bebelușul tău.
Salt mental 1: Simțul favorit
Toate simțurile bebelușului trec prin aceeași schimbare rapidă. Devine mai interesat de ceea ce se întâmplă în jurul lui și de toate senzațiile din mediul înconjurător. Sunt bebeluși fascinați de tot ceea ce văd sau preferă să asculte anumite sunete sau vor să fie mângâiați și iubiți încontinuu. Fiecare bebeluș este unic în felul lui.
Salt mental 1: Circumferința capului
În timpul acestui prim salt menatal, vei observa pentru prima dată că circumferința capului bebelușului tău a crescut brusc. Vei observa aceste creșteri brusce tot mai des în lunile ce urmează. Circumferința capului nu crește încet, ci deodată și rapid.
Salt mental 1: Primele lacrimi
Până acum bebelușul a plâns fără lacrimi, ei bine, după această etapă, părinții pot observa primele lacrimi pe obrazul pruncului lor.
Salt mental 1: Bebelușul vede mai departe și e atras de contraste
După primul salt mental, bebelușul se poate focusa pe obiecte care se află mai departe. El percepe de acum diferit mediul înconjurător și devine atras de contraste.
Salt mental 1: Metabolismul și organele interne se transformă
Părinții observă că de acum bebelușul lor începe să facă anumite gesturi și mimici. Mai mult, el nu va mai dormi atât de mult, i se schimbă rutina total.
Salt mental 2 în săptămânile 8-9: Modele. Copilul recunoaște diferite modele, folosește mai mult propriile simțuri
În această săptămână, elementul definitoriu este dat de modele. Această săptămână minune îi ajută pe copii să poată recunoaște modelele simple din mediu și felul în care aceste modele se aplică modului în care își pot folosi corpul și se pot familiariza cu oamenii și obiectele pe care le văd.
Salt mental 2: Vede diferit și e atras de mimica feței părinților
Bebelușul se bucură pentru prima dată de ceea ce vede diferit. Este atras de umbre, dungi și contraste puternice. Observă lucrurile și mai departe și deja distinge fețe. Mai mult, cel mic devine atras de mimica feței părinților. Încercați să faceți fețe amuzante și veți vedea cum bebelușul va râde încontinuu.
Salt mental 2: Se mărește circumferința capului și începe să scoată anumite sunete
Bebelușul are parte de o modificare a creierului la acest salt mental. Astfel, circumferința capului îi crește brusc din nou. De această dată, cel mic scoate diferite sunete, având prima „discuție” cu părinții. El va răspunde prin zâmbet și gângureli atunci când mama îi vorbește.
Salt mental 2: Își descoperă mâinile și se mișcă diferit
După această săptămână, bebelușul va putea să-și țină capul cu mai multă stabilitate, este capabil să își întoarcă capul după anumite sunete, să înceapă să apuce obiecte și să le analizeze, să le descopere. Își descoperă mâinile, picioarele, devine fascinat de lumină și umbre.
Salt mental 3 în săptămâna 12: Tranziții fine. Începe să aibă mai mult control asupra propriului corp
Săptămâna tranzițiilor fine este dată de săptămâna care îi ajută pe copii să-și folosească simțurile pentru a distinge ordinea și constantele din jurul lor, precum și tranzițiile de sunete, mișcare, lumină, gust, miros și textură.
Salt mental 3: Sunete fine
Sunetele pe care le scoate acum bebelușul sunt foarte fine pentru că își dă seama de cum poate să le facă diferit, folosindu-și corzile vocale. Ele pot să fie când joase, când înalte, mai tari sau mai încete.
Salt mental 3: Se mișcă mai grațios și vede mai bine
După acest salt va avea o mai bună capacitate de a urmări ceva cu ochii, de a întoarce capul după anumite mișcări ușoare, să se rostogolească de pe burtă pe spate, să producă zgomote intenționat, să răspundă când e strigat cu reacții cum ar fi râsul.
Salt mental 3: Primele bule de salivă
Pentru prima dată bebelușul scoate bule de salivă la gurită. El și-a dat seama de mișcarea buzelor și a limbii și acum poate să arate părinților ce gusturi îi plac.
Salturile mentale și ce sunt săptămânile minune. Salt mental 4 în săptămânile 15-19: Evenimente. Începe să recunoască secvențe de evenimente
Săptămâna evenimentelor definește saltul mental 4, când bebelușii încep să înțeleagă cum o serie de evenimente duce la un anumit rezultat și experimentează modul în care pot face ca anumite evenimente să se întâmple.
Salt mental 4: Vede la fel ca un adult și poate apuca orice lucru fără să rateze
După această săptămână, bebelușul va fi și mai activ, va avea aptitudini mai bune, duce mai bine anumite obiecte la gură, face mai multe mișcări, răspunde la imaginea lui într-o oglindă, produce sunete mai multe, își recunoaște numele, prezintă semne de nerăbdare sau de plictiseală.
Salt mental 4: Se poate lucra la rutina de somn
Odată cu săptămâna aceasta, începe să înțeleagă la un anumit nivel rutinele de somn: de exemplu, că după băiță urmează somnul. Saltul 4 apare deseori simultan cu o etapă de regresie de somn.
Salt mental 5 în săptămânile 23-26: Relații. Începe să perceapă distanța fizică și relațiile cauză-efect
Saltul mental 5 definește săptămânile relațiilor, atunci când bebelușul poate stabili anumite relații între obiecte și își dezvoltă mobilitatea și coordonarea membrelor.
Salt mental 5: Relația dintre obiecte
Acum bebelușul percepe foarte bine obiectele din jurul lui și vrea să le exploreze. Îi place să le atingă, să le pună unele în altele, să le arunce pentru ca părinții să i le dea înapoi.
Salt mental 5: Înțelege propoziții scurte
Copilul va înțelege scurte propoziții folosite uzual de părinți. Atenție, le va percepe doar intr-un mediu familiar, nu în alte contexte. Bebelușul va înțelege ce are voie să facă, ce nu are voie, că e timpul pentru masă sau că e timpul pentru o plimbare.
Salt mental 5: Anxietatea de separare
Această etapă este și cea în care de obicei apare anxietatea de separare, deoarece bebelușii sunt acum capabili sa perceapă distanța și să se simtă izolați de părinții lor. Anxietatea de separare poate deveni o problemă în timpul somnului, deoarece copilul întelege acum că atunci când plecați, sunteți departe.
Salt mental 5: Atenție la detalii și obiecte
După acest salt încep să fie mai interesați de micile detalii, încep sa ridice obiecte și să exploreze obiectele care sunt pe sau în acel obiect, fac mai multe mișcări, scot mai multe sunete. Realizează că dacă apasă pe un buton se schimbă canalul la TV sau începe să cânte muzica.
Salt mental 6 în săptămânile 34-37: Categorii. Copilul învață că anumite elemente pot fi grupate
În saltul mental 6 sau săptămânile categoriilor, cei mici încep să își dea seama că diverse lucruri pot fi grupate sau clasificate împreună, fiecare avand caracteristici și proprietăți diferite și apare sau se intensifică dorința de a le explora.
Salt mental 6: Bebelușul învață să pună pe categorii
În acest salt mental, cel mic va înțelege ca vaca face „mu”, că rața face „mac”. Mai mult, va distinge care este desenată și care este reală. Cel mai amuzant lucru este atunci când îi vei arăta o vacă alb-negru și când va vedea un câine alb-negru va face „mu”. Bucurați-vă de această perioadă și mergeți în excursii.
Salt mental 6: Creierul se schimbă și crește circumferința capului
Copilul învață să facă pași mai mari, își dezvoltă mobilitatea, învață să se târască mai bine, să se ridice în picioare și, eventual, să facă primii pași cu sprijin. Această săptămână minune coincide cu o etapă de regresie a somnului. Copilul poate avea un somn mai agitat pentru că își dezvoltă mai mult mobilitatea și învață relațiile cauză-efect.
Salt mental 7 în săptămânile 42-46: Secvențe. Învață detalii despre ordinea lucrurilor
Săptămâna 16 este săptămâna deprinderii secvențelor. Bebelușii încep acum să înțeleagă secvențele, cum sunt implicați diferiți pași în anumite sarcini și cum pot pune lucrurile împreună.
Salt mental 7: Bebelușul va arăta părinților ce vrea
În această etapă, bebelușul va învăța să arate părinților ce își dorește. Chiar dacă nu vorbește, el va îndrepta degetul către ce vrea să i se ofere. Copilul înțelege că dacă va arăta părinților ce vrea, ei îi vor oferi.
Salt mental 7: Răspunde la întrebări simple
Dupa aceaste săptămâni, bebelușul va putea răspunde la întrebări simple, va arăta lucruri, va pune împreună puzzle-uri simple, va ști să imite gesturi. Rutinele sunt extrem de importante în această etapă. S-ar putea să observați că bebelușul trece printr-o scurtă regresie de somn și încearcă să renunțe la somnul de dimineață.
Salturile mentale și ce sunt săptămânile minune. Salt mental 8 în săptămânile 51-54: Programe. Învață că sunt mai multe moduri de a face același lucru
Saptamana minune 8 este reprezentată de o nouă achiziție mentala, aceea a programelor. Copilul continuă să exploreze acțiuni care depind de acțiunile făcute de el și de repercusiunile acelor acțiuni.
Salt mental 8: Bebelușul răspunde la programe și se joacă cu ele
Începe să înțeleagă că există mai multe căi de a ajunge la un rezultat. Începe să își manifeste preferința pentru anumite acțiuni sau obiecte, încearcă să deseneze și observă mai atent.
Salt mental 8: Își manifestă independența
În această etapă se manifestă iar mai intens anxietatea de separare, mai dificil, însă, cu o rezistență la somn și la culcare, deoarece bebe începe să protesteze, să își afirme independența și dorințele.
Salt mental 9 în săptămânile 60-64: Principii. Începe să își dezvolte capacitatea de setare de obiective
În săptămânile principiilor, cel mic are mai multe abilități fizice, își folosește mai eficient limbajul, își exprimă emoțiile mai bine, folosește și înțelege umorul mai bine și chiar începe să aplice principiile negocierii pentru a obține ceea ce vrea.
Salt mental 9: Apar primele tantrumuri
Bebelușul folosește principiile negocierii pentru a obține ceea ce vrea, așteaptă confirmări din partea voastră, poate deveni uneori „agresiv” daca nu obține ce vrea, poate plânge fără motiv doar pentru a obține ce vrea. Apar deseori tantrumuri, accese de furie ale celor mici, din dorința de a face lucrurile cum vrea el.
Salt mental 9: Înțelege ritualurile zilnice
În această etapă a saltului mental 9, copilul înțelege mai bine ritualurile zilnice, noțiunea de viitor și ce urmează să se întâmple, noțiunea de posesie, înțelege ce e al lui și ce nu e al lui. Învață că acțiunile lui au consecințe, fiind momentul pentru stabilirea anumitor reguli de disciplină, cu grijă și răbdare. Acum este momentul să impuneți limite pentru ca cel mic să înțeleagă.
Salt mental 10 în săptămânile 71-75: Sisteme. Înțelege diferite sisteme și începe să aibă noțiunea de sine, conștiință și decizie
Săptămânile sistemelor definesc saltul mental 10. Pe măsură ce se apropie de vârsta de 20 de luni, cel mic este mai capabil să înțeleagă sistemele și să le diferențieze.
Salt mental 10: Dezvoltă empatie
Copilul este chiar capabil să își modifice comportamentul în funcție de circumstanțe. De asemenea, copilul va începe să dezvolte empatie și va fi mai puțin axat doar pe sine, învață că poate alege cum vrea să fie, adică sincer, atent etc. După această săptămână, începe să înțeleagă mai bine conceptul de timp.
Salt mental 10: Tantrumuri frecvente înainte de somn
Tantrumurile sunt extrem din comune atunci când copilul are 17-18 luni, mai ales la culcare. Este esențial să nu renunțați și să faceți față acestor episoade, pentru a-i menține rutina de somn normală. De asemenea, trebuie să acordați atenție unei eventuale regresii de somn de la 18 luni, care tinde să fie una extrem de dificilă.
Autor: Loredana Dumitrașcu
În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.
Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.
Sursa foto: pixabay.com