Sanda Ladoși, poveste de mamă: 5 inseminări, 2 fertilizări in vitro și un verdict dur: „Au stabilit că nu vom putea avea copii”. Sanda Ladoși este mama a doi copii, Bogdan și Ioana, deja adolescenți, pe care îi consideră cele mai mari daruri ale vieții sale. Drumul până aici, însă, nu a fost ușor.
Timp de aproape două decade, artista s-a visat mamă, însă după fiecare încercare și vizită la medic, viitorul nu arăta așa cum spera ea.
Cuprins:
„De la 20 de ani îmi doresc copii. Dacă era după mine aveam copii mai mari”, ne-a declarat Sanda Ladoși cu emoție în glas.
Ani la rândul, Sanda Ladoși a crezut că se luptă cu infertilitatea, când de fapt, avea să afle că se lupta cu un diagnostic pus greșit, iar problema în cazul ei era o endometrită nediagnosticată și netratată corespunzător.
Sanda Ladoși, poveste de mamă: 5 inseminări, 2 fertilizări in vitro și un verdict dur: „Au stabilit că nu vom putea avea copii”
„Am făcut 5 inseminări și 2 intervenții de fertilizare in vitro. Pentru că echipa de medici care m-a pregătit pentru așa ceva, din analizele pe care mi le-au făcut mie și soțului, au stabilit că noi doi nu vom putea avea vreodată copii, în mod natural niciodată.
Din ultimele cercetări științifice se pare că toată chestia asta cu sterilitatea e legată și de tipul de alimentație, și din vaccinări și de multe alte lucruri.
Endometrita se face din răceli foarte multe, netratate sau tratate prost. Mi s-a dat să fac acest test, este o biopsie de uter, în care s-a dovedit că am o endometrită cronică. Timp de 10 zile am tratat-o cu antibiotic și la o lună eram însărcinată natural.”.
Sanda Ladoși a devenit mamă prima dată la 37 de ani, dar a rămas marcată de tratamentele de fertilitate recomandate de medic: „Am fost injectată hormonal, debusolată, dată peste cap”
A reușit până la vârsta de 39 de ani să-și conceapă ambii copii în mod natural, însă privind în urmă, Sanda Ladoși este încercată și acum de un sentiment de revoltă.
„Sistemul medical este o afacere imensă. Din păcate, foarte multă lume este derutată, de multe ori nu este adevărat. Eu sunt un caz viu al acestei situații în care s-a demonstrat că de fapt echipa de medici nu și-a făcut treaba.
Și uite așa am ajuns la o terță persoană, un medic foarte dedicat meseriei, care m-a investigat mai profund și m-a întrebat: „Tu ți-ai făcut un test de endometrită?” (n.r. – Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic și prin identificarea germenului prin prelevare locală)
Și zic: „Nu”.
Toate astea după ce m-am chinuit enorm. Am fost injectată hormonal, debusolată, dată peste cap. Tratamentele acestea vin și ele cu un preț.
În clipa în care eu am făcut acești pași am semnat un contract în care era specificat faptul că eu risc să mor.
Din cauza acestor bombe hormonale pe care le primești, tu riști să îți dai organismul peste cap. E o realitate care se întâmplă, din păcate.”
„Viitoarea mămică trece prin toată frustrarea și zdrobirea asta sufletească”
Sanda Ladoși a vorbit și despre provocările emoționale, dar și fizice, prin care trece o femeie atunci când se agață de ultima speranță de a deveni mamă: tratamentele de fertilitate.
„În clipa în care făceam tratamente și eram în fiecare lună nefericită că nu se întâmpla nimic, mi-am dat seama că poți să cazi și în extrema cealaltă, dacă nu ai grijă. Să riști o depresie, să nu îți mai găsești puterea.
Viitoarea mămică trece prin toată frustrarea și zdrobirea asta sufletească.
Sunt foarte supărată și acum pe sistemul medical pentru că am trecut prin ce am trecut. Emoțional mi-a fost foarte greu.
O prietenă apropiată mi-a spus: „Dacă tu continui, în fiecare lună, să te agăți de această așteptare, tu nu vei ajunge bine din punct de vedere psihic”.
Frustrările și toată așteptarea aceea nu le doresc nimănui să le cunoască. Plus că și din punct de vedere fizic este dificil. O recoltare de ovocite este foarte dureroasă și cu toate astea îți pui speranța că poate se va întâmpla minunea.”
A născut natural în ambele sarcini la aproape 40 de ani și încurajează mămicile să facă la fel: „Dumnezeu a lăsat pe Pământ nașterea naturală pentru că în clipa aceea se întâmplă miracolul”
„Un alt lucru cu care nu sunt de acord are legătură și cu ceea ce se întâmplă la noi în spitale atunci când se naște copilul.
Medicii își programează operațiile de cezariană în funcție de disponibilitatea timpului lor, dacă e sau nu plecat în concediu. Mi se pare de un cinism extraordinar. Și mă bucur foarte tare că am ocazia să spun asta.
Eu am născut natural, la vârsta de 37 și 39. Eram totuși spre 40 de ani și am zis așa: „Dumnezeu a lăsat ca chestia asta să se întâmple natural. De ce aș interveni eu?”
Da, dacă viața fătului sau a mamei este în pericol, atunci fără discuții, cezariana este soluția.
La mine prima sarcină a fost mai problematică, dar nu am avut probleme grave. Mulțumesc lui Dumnezeu că am avut două nașteri impecabile.”
Artista este de părere că inclusiv conexiunea dintre mamă și nou-născut este mai intensă, în timpul unei nașteri naturale.
„Nu are niciun egal ceea ce am simțit în acel moment. Și de aceea sfătuiesc viitoarele mămici să încerce experiența nașterii naturale.
La ora actuală există atât de mult ajutor pentru a aduce pe lume în siguranță un copil, dacă ești sănătoasă și mai ales tânără. Dumnezeu a lăsat pe Pământ nașterea naturală pentru că în clipa aceea se întâmplă miracolul. În corpul mamei se întâmplă niște lucruri care sunt peste noi, peste partea fizică.
Viața care vine este un miracol, un dar divin și nu trebuie să le fie frică femeilor să nască.
Pentru mine a fost cea mai frumoasă experiență și de fiecare dată când îmi aduc aminte mă iau valuri de căldură și mi se face pielea de găină.
Simți cum iese viața din tine, este absolut mirific. Aș fi născut de multe ori, doar că la un moment dat ne-am spus: „Gata, stop”. Nu e problema de cum îi facem, dar de cine ni-i crește?, pentru că nu i-am făcut de tineri”.
Astăzi, Sanda Ladoși are o relație extraordinar de apropiată cu cei doi copii ai săi, în ciuda faptului că se consideră și o mamă strictă.
La vârsta de 15, respectiv, 13 ani, Bogdan și Ioana sunt deschiși cu mama lor, iar secretul relaței lor este echilibrul pe care artista l-a găsit între disciplină și libertatea oferită copiilor ei.
„Mulțumesc lui Dumnezeu că am avut ocazia să mi-i cresc eu, nu să apelez la altcineva.
E foarte important ca cel puțin până la 7 ani, mama și tatăl să fie foarte apropiați și foarte implicați. Sunt o mamă disciplinată, oarecum strictă. Dar în același timp sunt acea mamă care înțelege că acești copii au nevoie de experiențe personale, deci au nevoie de o anumită libertate.
Dar este o libertate coordonată, adică ei să aibă sentimentul că pot face ce își doresc, dar de fapt tu ești cu ochii pe ei.
Lucrul acesta a funcționat la noi. Ei sunt foarte dechiși cu mine și pot vorbi cu mine și cea mai mare grozăvie de pe planetă. Vorbesc și cu Ioana de băieți, și cu Bogdan de fete, și intrăm în multe detalii de care poate alți părinți se rușinează să discute cu copiii lor.
Ei trebuie să înțeleagă faptul că pot conta pe tine indiferent de ce s-ar întâmpla.
Eu nu voi putea ca părinte să opresc toate experiențele neplăcute prin care ei trebuie să treacă, ca să-și învețe lecțiile de viață, dar ei trebuie să știe că sunt acolo pentru ei atunci când trec prin greutăți”, ne-a mai declarat, în exclusivitate, artista.