Sangerarea vaginala in sarcina poate starni motive de ingrijorare. Totusi, in cele mai multe situatii nu semnaleaza vreo problema.
Cuprins:
Potrivit unor statistici, majoritatea femeilor care au avut sangerare vaginala in sarcina, mai ales in primul trimestru, au nascut copii sanatosi.
Cand vine vorba de sangerarea vaginala in sarcina, trebuie sa fii atenta la modul in care se produce. Uneori, ea poate semnala alte probleme, chiar si un posibil avort.
Sangerarea vaginala in primul trimestru de sarcina
Vei observa o usoara sangerare la aproximativ 10-14 zile de la fecundare. Atunci, ovulul fecundat se ataseaza de stratul intern al uterului si poate provoca o sangerare. Ea se mai numeste si sangerarea de implantare si este raportata de multe gravide. De altfel, este unul din primele semne care anunta o sarcina.
Sangerarea poate sa mai semnaleze si probleme si este bine sa te prezinti la medic daca cantitatea de sange este prea mare sau are o consistenta mai groasa.
- Sarcina molara – este o conditie rara care are loc atunci cand dupa fecundare se formeaza in interiorul uterului o masa anormala de celule, in locul embrionului.
- Cancerul cervical
- Sarcina ectopica (extrauterina)
- Avortul spontan
Motive de ingrijorare in trimestrul 2 de sarcina
Daca sagerarea vaginala apare in al doilea trimestru de sarcina, iata ce ar putea sa semnaleze:
- Travaliu prematur
- Ruperea prematura a placentei
- Avort spontan
- Ruptura uterina
- Infectii la nivelul colului uterin/inflamatii
- Incompetenta de col uterin (dilatarea prematura a colului)
Ce semnaleaza sangerarea vaginala aproape de finalul sarcinii
Sangerarea vaginala la sfarsitul sarcinii poate fi la fel de comuna ca sangerarea de implantare de la inceputul sarcinii.
Practic, pe masura ce colul uterin se subtiaza si incepe sa se relaxeze pentru a pregati nasterea, se elimina si un dop gros de mucus. Acest mucus are rol de protectie pe parcursul sarcinii si sigileaza canalul cervical in fata bacteriilor.
Odata cu eliminarea acestui mucus este posibil sa pierzi si o cantitate mica de sange.
Acest tip de sangerare apare cu una sau doua saptamani inainte de nastere.
Nu in ultimul rand, consulta medicul obstetrician pentru orice tip de sangerare anormala, abundenta, care dureaza mai mult de 24 de ore.
Daca este insotita si de eliminari de tesut, crampe abdominale, febra sau frisoane, contacteaza de urgenta medicul.