Săptămâna 3 de sarcină. În acest moment ești însărcinată în prima lună de sarcină. Luna 1 de sarcină cuprinde săptămânile 1-4 de sarcină, face parte din trimestrul 1 de sarcină, care, la rândul său, cuprinde lunile 1-3 de sarcină. O sarcină durează, cu aproximație, 280 de zile, adică 40 de săptămâni și 3 trimestre.
Cuprins:
Săptămâna 3 de sarcină este o perioadă crucială, deși majoritatea femeilor încă nu știu că sunt însărcinate. Aceasta este etapa în care are loc fertilizarea și începutul unei noi vieți. Iată ce se întâmplă în timpul acestei săptămâni importante.
Săptămâna 3 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul
Săptămâna 3 de sarcină este etapa în care viitorul bebeluș este mai mic decât o sămânță de mac. Pe măsură ce spermatozoizii se întâlnesc cu ovocitele, fertilizarea are loc și bebelușul capătă forma unui mic grup de celule denumit blastocist.
Felicitări! În această săptămână a avut loc un eveniment extraordinar: ovulația și fertilizarea. A început procesul uluitor de transformare de la o singură celulă la viitorul copil, fie băiat, fie fată. În momentul în care spermatozoidul penetrează ovulul, zigotul format începe să se divizeze, trecând de la două celule la patru, continuând să se înmulțească până când formează un conglomerat de aproximativ 100 de celule la doar câteva zile după fertilizare. Din acest conglomerat, unele celule vor forma embrionul, iar altele placenta.
Zigotul are 46 de cromozomi, 23 de la mamă și 23 de la tată, care vor determina sexul copilului și trăsăturile, de exemplu culoarea ochilor și a părului. În cazul în care ovulul se divide în 2 embrioni, după ce a fost fecundat de un singur spermatozoid, apare sarcina gemelară, bebelușii având același sex. Dacă 2 ovule diferite au fost fecundate de 2 spermatozoizi separați, apare o sarcină cu gemeni non-identici, care pot avea sexe diferite.
De cele mai multe ori, istoricul familiei este cel care determină apariția unei sarcini gemelare. În cazul în care ai rude apropiate care au gemeni, există șanse mai mari de a avea o sarcină gemelară; în timpul ovulației, vei produce 2 ovule în loc de unul singur.
În a treia săptămână de sarcină, blastocistul își face drum din trompa uterină spre uter, într-o călătorie ce durează aproximativ șase zile. Odată ajuns în uter, blastocistul declanșează eliberarea hormonului HCG, permițând astfel ca sarcina să fie detectată printr-un test simplu test de sarcină. În săptămâna următoare, blastocistul se va atașa de peretele uterin, pregătindu-se pentru creșterea ce va urma în lunile viitoare.
Odată ce ajunge în săptămâna 4, bastocistul se va implanta în peretele uterin și va crește pentru următoarele nouă luni.
Săptămâna 3 de sarcină – Schimbările care au loc în corpul mamei
În această etapă, schimbările fizice nu sunt încă vizibile, dar dacă ai avut activitate sexuală în perioada ovulației și ovulul a fost fertilizat, corpul tău începe să se adapteze pentru a susține dezvoltarea blastocistului. Nivelurile crescute de progesteron și estrogen joacă un rol esențial în susținerea sarcinii până când placenta va prelua această responsabilitate, în aproximativ 10 săptămâni.
Este posibil să experimentezi simptome precum sângerări ușoare, oboseală, greață sau chiar vărsături, ca urmare a schimbărilor hormonale asociate cu evoluția sarcinii. Multe femei nu experimentează simptome semnificative în săptămâna 3, deoarece este prea devreme.
Cu toate acestea, unele pot avea simptome minore similare cu cele ale sindromului premenstrual, inclusiv:
- sensibilitate la nivelul sânilor
- oboseală sau extenuare
- schimbări de dispoziție
- ușoară sângerare sau spotting, cunoscut sub numele de sângerare de implantare.
Sarcina pe săptămâni. Ce este sângerarea de implantare?
Aceste sângerări pot fi confundate ușor cu menstruația, deoarece sunt similare, ceea ce poate determina unele femei să creadă că este vorba pur și simplu de perioada lor menstruală, ignorând astfel posibilitatea de a fi însărcinate. Această sângerare se manifestă la aproximativ 10-14 zile după concepție, fiind un fenomen normal și destul de comun, survenind în momentul în care blastocistul se atașează de peretele intern al uterului.
Chiar dacă apare în perioada când ar fi fost așteptată menstruația, durata acestei sângerări este mai scurtă, iar sângele eliminat este de culoare roz și într-o cantitate redusă. Prezența sângerării de implantare nu apare întotdeauna.
Deși embrionul este încă prea mic pentru a fi observat ecografic, uneori nivelul înalt de hCG poate confirma sarcina prin testele de urină sau sânge.
Pe parcursul acestei săptămâni, embrionul continuă să crească. Este esențial să adopți un stil de viață sănătos dacă încerci să concepi sau dacă crezi că ai putea fi însărcinată. Include în dietă multe fructe, legume, cereale integrale și proteine curate. De asemenea, este important să începi imediat administrarea de acid folic, dacă nu ai făcut-o deja, pentru a preveni defectele de naștere.
Pentru a sprijini dezvoltarea fătului, este recomandat să consumi zilnic proteine și să asiguri un aport adecvat de nutrienți, combinând alimente bogate în fier cu cele bogate în vitamina C pentru a optimiza absorbția fierului. Acest mineral este vital pentru creșterea volumului sanguin. Dacă aportul tău de calciu este insuficient, există riscul ca bebelușul să utilizeze rezervele de calciu din oasele tale.
Ce trebuie să faci sau să nu faci în săptămâna 3 de sarcină?
Este natural să ai anumite temeri în așteptarea confirmării unei sarcini. Discută cu partenerul tău despre asta, sau cu o prietenă de încredere. Poți încerca exerciții de respirație, plimbări în aer liber, sesiuni de masaj sau cursuri de yoga, orice te relaxează.
Ferește-te de băile fierbinți și de saune! Temperaturile ridicate pot fi dăunătoare în primele etape ale sarcinii, crescând riscul de anomalii la nivelul tubului neural.
Pe lângă administrarea vitaminelor prenatale, acordă atenție și alimentației. Consumă fructe și legume bogate în fibre și vitamina C, precum și alimente cu acizi grași omega-3 (optează pentru pește cu conținut redus de mercur). Nu uita de fier (prezent în spanac, carne de vițel, pui sau produse de soia) și calciu (găsit în iaurt, lapte sau brânză, toate fiind pasteurizate).
Limitează consumul de cafeină la maximum, consumând o singură ceașcă de cafea pe zi și fii conștientă că anumite ceaiuri și băuturi carbogazoase pot conține cafeină.
Evită fumatul, alcoolul și orice substanțe dăunătoare pentru copil. Dacă găsești dificilă renunțarea, cere ajutorul unui medic.
Adoptă obiceiuri de somn sănătoase, esențiale pentru a face față potențialelor insomnii din lunile următoare.
Dacă mediul tău de lucru implică expunerea la substanțe toxice, zgomote puternice sau radiații, discută cu angajatorul tău. Aceeași măsură este recomandată dacă trebuie să stai mult în picioare sau să ridici greutăți.
Toxoplasmoza în sarcină
În ceea ce privește îngrijirea pisicii, dacă ești responsabilă cu curățarea litierei, solicită ajutorul partenerului pentru a evita riscul de toxoplasmoză, care se poate transmite prin contactul cu fecalele pisicii, afectând dezvoltarea cerebrală și oculară a fătului. Probabilitatea de a contracta toxoplasmoza de la o pisică casnică este redusă. Riscul este mai mare în cazul consumului de carne crudă sau în timpul grădinăritului, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Chiar dacă este prea devreme pentru majoritatea testelor de sarcină pentru a detecta o sarcină în săptămâna 3, este un moment bun pentru a planifica o vizită la medicul tău sau la un specialist în obstetrică-ginecologie pentru a discuta despre planul de sarcină și pentru a obține sfaturi personalizate.
Săptămâna 3 este începutul unui proces uimitor care se desfășoară în corpul tău. Deși nu poți observa multe schimbări externe, în interior, fundamentul pentru noua viață este pus. Asigură-te că ai grijă de sănătatea ta și că îți pregătești corpul pentru aventura care te așteaptă.
Vezi și: Sarcina pe saptamani: saptamana 4 de sarcina | Demamici.ro
Vezi și: Embrionul uman de la concepere pana la nastere in 23 de fotografii. Asa creste o viata | Demamici.ro