Săptămânile unu și doi de sarcină. Corpul femeii este capabil de o minune complexă și anume crearea unui om nou. Încă de la concepere, miracolul vieții începe. În timpul unui ciclu menstrual normal, câte un ovul este eliberat de către ovar cam la 14 zile de la data ultimei menstruații.
Cuprins:
Sarcina începe din momentul în care corpul se pregătește pentru ovulație și fertilizare. În primele două săptămâni de sarcină nu există încă un bebeluș, nici măcar un embrion, cel puțin, nu încă. Există un ovul dornic să fie fertilizat. În săptămânile 1 și 2 de sarcină și imediat după ultima perioadă menstruală, corpul lucrează din greu pentru marea ovulație. În aceste două săptămâni, uterul se pregătește pentru sosirea ovulului fertilizat. Confirmarea că fertilizarea s-a produs cu succes și vestea sarcinii va veni abia luna următoare.
Săptămânile unu și doi de sarcină – Sarcina pe săptămâni
În săptămânile unu și doi de sarcină se activează FSH-ul, hormonul de stimulare foliculară. Pe măsură ce foliculii ajung la maturitate, produc un alt hormon, estrogenul. Acesta încurajează mucoasa uterului să înceapă îngroșarea și în al doilea rând, acesta declanșează un alt hormon numit LH, hormonul luteinizant, care urmează să fie produs. Acest val de LH determină ca cel mai matur folicul să răzbată prin peretele ovarian, un proces cunoscut sub numele de ovulație.
Ovulația apare în general între 24 și 36 de ore după creșterea LH-ului. În decurs de o lună, un singur folicul devine dominant și este destinat ovulației. Odată eliberat, ovulul este captat de trompa uterină și își începe călătoria către uter. Uterul începe pregătirile pentru a asigura tot confortul necesar viitorului locuitor.
Pentru ca să se producă concepția naturală, bărbatul trebuie să ejaculeze sperma, fluidul care conține spermatozoizii, la nivelul vaginului femeii în perioada din apropierea ovulației. Spermatozoizii trebuie să fie capabili să înoate prin vagin, în uter și apoi în trompa uterină, unde trebuie să se unească și să penetreze ovulul pentru a se produce fecundația.
Sunt ultimele două săptămâni înainte ca bebelușul să înceapă să preia controlul. Din fuziunea dintre spermatozoid și ovul rezultă zigotul. Embriogeneză se numește perioada dezvoltării intrauterine care debutează cu formarea zigotului și durează până în săptămâna a 8-a de sarcină când embrionul capătă înfățișare tipic umană.
Săptămânile unu și doi de sarcină. Ce se întâmplă în prima săptămână după fecundare?
La doar 24 de ore după fecundare, ovulul începe să se segmenteze. Zigotul se subdivide în celule mai mici numite blastomere. La 4 zile după fecundare, zigotul ajunge să aibă între 16-32 celule, stadiu denumit morulă. În ziua a 4-a de dezvoltare, embrionul se numește blastocist.
Săptămânile unu și doi de sarcină. Ce se întâmplă în a doua săptămână?
Blastocistul ajunge să fie insinuat în stroma endometrială. Cavitatea amniotică începe să se dezvolte. În cea de-a doua săptămână se formează sacul vitelin. La sfârșitul celei de-a doua săptămâni apare circulația utero-placentară primitivă, iar embrionul se implantează în interiorul endometrului matern.
Chiar dacă sarcina nu este confirmată încă, nu este prea devreme să începi să iei vitamine prenatale, la recomandarea medicului. Acum este momentul să renunți și la alte aspecte mai puțin sănătoase din viața ta precum fumatul, alcoolul sau o alimentație dezechilibrată.
Acidul folic este foarte important încă din perioada premergătoare sarcinii. Acesta reduce riscul defectelor de tub neural cu până la 70%. Dacă te pregătești pentru o viitoare sarcină, poți include în dieta ta acid folic pentru a proteja creierul copilului nenăscut.
Care sunt primele semne că ești însărcinată?
Pentru unele femei, simptomele gravidității încep chiar în primele săptămâni după concepție, înainte de întârzierea menstruației și înainte ca sarcina să fie indicată printr-un test de sarcină pozitiv.
Cele mai frecvente simptome de sarcină sunt: greața cu sau fără vărsături. Chiar dacă sunt cunoscute sub denumirea de grețuri „matinale”, acestea pot apărea în orice moment al zilei sau al nopții și încep la aproximativ trei săptămâni după concepție. Creșterea rapidă a nivelurilor de estrogen și progesteron cauzează o digestie mai lentă, ceea ce poate duce la greață. În plus, simțul olfactiv al femeilor însărcinate este mai dezvoltat, făcându-le mai sensibile la diverse mirosuri, precum cel de mâncare gătită, parfum sau fum de țigară, care pot declanșa senzația de vomă.
Modificările la nivelul sânilor tăi pot semnala începutul sarcinii. La doar două sau trei săptămâni după concepție, fluctuațiile hormonale pot determina sensibilitatea sau chiar durerea sânilor, făcându-i să pară mai voluminoși și mai grei.
Este posibil să simți nevoia să mergi la toaletă mult mai des, în special noaptea. De asemenea, datorită nivelului crescut al hormonului progesteron, oboseala se numără printre simptomele obișnuite ale primelor etape ale sarcinii. De asemenea, combinația efectelor precum scăderea glucozei în sânge, tensiunea arterială redusă și intensificarea producției de sânge contribuie la senzația de epuizare.
În timpul sarcinii, s-ar putea să observi că mirosul cafelei sau al alimentelor prăjite nu îți mai este pe plac. În contrast, poți dezvolta dorințe puternice pentru anumite tipuri de mâncare. Aceste schimbări se datorează ajustărilor hormonale, care sunt deosebit de pronunțate în primul trimestru de sarcină.
Să nu te mire dacă brusc devii sensibilă sau plângăcioasă. Hormonii secretați în cantitate mare la începutul sarcinii te pot face să experimentezi schimbări de dispoziție.
Senzatia de leșin pe care o vedem în filme ca simptom al sarcinii este reală? Da. Expansiunea vaselor sanguine determină scăderea tensiunii arteriale, provocând stări de amețeală sau senzația că „ți se face rău”. În plus, la începutul sarcinii, scăderea glicemiei poate duce la episoade de leșin.
Constipația poate fi un alt simptom neplăcut al sarcinii. Creșterea nivelului de progesteron încetinește tranzitul intestinal, rezultând în constipație, care este un semn discret al sarcinii. Situația poate fi intensificată de suplimentele prenatale care conțin fier.
Săptămânile unu și doi de sarcină. Primul control
Asistența prenatală este esențială pentru a gestiona sarcina cât mai fără stres de la bun început. În cadrul primei vizite și, în general, pe parcursul primului trimestru, ginecologul tău va efectua un examen detaliat, vei trece printr-o serie de teste sanguine și vei aborda diferite aspecte legate de noul tău regim de viață.
Când este indicat să programezi prima vizită în timpul sarcinii
Prima vizită obstetrică în timpul sarcinii ar trebui să fie programată imediat ce observi primele indicii clare ale sarcinii. Cel mai simplu indiciu, care te-ar putea face să bănuiești o sarcină, este absența menstruației (amenoreea). Un test de sarcină efectuat acasă, urmând instrucțiunile și efectuat la o săptămână după ce menstruația întârzie, poate indica destul de sigur că ești însărcinată. Deci, îndată ce obții un rezultat pozitiv, este momentul să îți programezi o consultație la ginecolog. Confirmarea definitivă va veni după prima vizită medicală.
Fără a avea probleme medicale specifice care ar putea influența sănătatea ta sau a fătului, este recomandat să programezi prima consultație în sarcină, la clinica de obstetrică-ginecologie aleasă, între săptămânile 6 și 8 de gestație. Este important să îți faci programarea imediat ce ai confirmarea sarcinii prin testul efectuat acasă.
Vezi și: Sarcina pe saptamani: saptamana 3 de sarcina. Primele semne | Demamici.ro