Sarcina extrauterină (ectopică). Cauze, simptome și tratament. Sarcina ectopică este o sarcină localizată în afara uterului și este considerată o sarcină cu complicații severe.
Cuprins:
În general, o sarcină ectopică este localizată în trompa uterină, spre deosebire de sarcina normală, unde ovulul fertilizat se atașează de mucoasa uterină.
Ea poate să mai apară și în alte zone din corp: ovar, cavitate abdominală, cervix, însă în 90% din cazuri apare în trompa uterină.
Potrivit Academiei Americane a Medicilor de Familie, sarcinile ectopice apar în 1 din 50 sarcini (20 din 1000 cazuri).
Sarcina extrauterină (ectopică). Primele simptome
La început, sarcina va decurge normal, ca în cazul unei sarcini normale. Se va observa absența menstruației, stări de greață, o sensibiliate mărită a sânilor, iar pe măsură ce sarcina evoluează vor apărea și primele simptome specifice sarcinii ectopice.
Simptomele neplăcute ale unei sarcini ectopice debutează cu hemoragie vaginală si durere pelviană. Adesea, durerea va radia sub formă de valuri în abdomen, pelvis, umăr sau gât.
Atunci când trompa uterină prezintă sângerări, se poate ajunge și la senzația de presiune rectală/de a defeca. În general, simptomele apar în regiunile în care se acumulează sângele sau nervii sunt afectați.
Pe măsură ce ovulul fertilizat crește, se poate ajunge și la ruperea trompei uterine și chiar hemoragie abdominală puternică. În astfel de situații pot apărea stările de amețeală, leșin sau șoc.
Factorii de risc la o sarcină ectopică au legătură vârsta mamei (de peste 35 de ani), istoric de boală inflamatorie pelviană, boli cu transmitere sexuală (gonoree sau chlamydia), intervenții chirurgicale la nivelul trompelor uterine, utilizarea steriletului, fumatul înainte de a rămâne însărcinată sau alte anomalii genetice.
Tratamentul în cazul unei sarcini extrauterine (ectopice)
Medicul vă va pune diagnosticul în urma unei examinări fizice, prin palpare, pentru a stabili zonele unde se resimte durerea. Examinarea va fi urmată de teste sanguine și o ecografie transvaginală pentru ca diagnosticul să fie confirmat.
O sarcină ectopică nu poate fi continuată, iar tratamentul implică eliminarea sarcinii.
Tratamentul poate fi efectuat:
- intravenos: se injectează un tratament care impiedică dezvoltarea celulelor și le dizolvă pe cele existente
- interveție chirurgicală: intervenție chirurgicală laparoscopică: medicul face o mică incizie în abdomen și introduce un tub subțire dotat cu o cameră video și lumină pentru a putea vizualiza trompa
- intervenție chirurgicală: uneori trompa uterină poate fi salvată, însă dacă se rupe ea trebuie îndepartată chirurgical.
După administrarea tratamentului, medicul va cere un alt test pentru hormonul gonadotropină corionică umană care să verifice daca funcționează tratamentul sau dacă este necesară medicație suplimentară.
Indicații după o sarcină extrauterină (ectopică)
- nu ridica greutăți mai mari de 5 kg, pot apărea sângerări
- consumă multe lichide pentru a preveni constipația
- evită contactul sexual
- evită tampoanele interne sau dușurile vaginale
- dacă îți dorești să rămâi din nou însărcinată așteaptă cel puțin 3 luni.
Vezi si: Sangerarea vaginala in sarcina. Cand trebuie sa mergi de urgenta la medic | Demamici.ro
Vezi si: Factorul RH si testul de incompatibilitate RH | Demamici.ro
Vezi si: Sangerarea de implantare. Cum o recunosti | Demamici.ro