Sarcina in vremea pandemiei. Simona Gherghe, interviu cu Dr. Mona Zvanca. Sarcina este o perioada frumoasa, dar si dificila din viata viitoarelor mamici. Gravidele se confrunta cu foarte multe temeri si intrebari, mai ales daca sunt la prima sarcina.
Din cauza pandemiei si a situatiei din spitale, femeile insarcinate nu pot merge la controale la fel de des ca inainte.
Simona Gherghe a venit in sprijinul femeilor care urmeaza sa-si aduca pe lume copiii si a realizat un interviu cu doamna doctor Mona Zvanca, specialist in morfologie fetala.
Gravida insarcinata in 20 de saptamani. Spitalul in care lucra doctorul care ii monitoriza sarcina e deschis doar pentru urgente. Este vreo problema daca nu merg lunar la control?
Dr. Mona Zvanca: Asta este una dintre cele mai frecvente intrebari. In cazul in care sarcina a fost evaluata corect, corespunzator pana acum si toate celelalte aspecte legate de sanatatea mamei sunt in stare buna, tot ce tine de valoarea fatului si dezvoltarea lui este in regula, nu este niciun fel de problema daca se sare cate o monitorizare lunara.
De altfel, in foarte multe tari nu exista acest principiu al evaluarilor lunare, mai ales in perioada asta de sarcina. Evaluarile mai dese se fac, de regula, pe ultima parte a sarcinii. Daca este o sarcina obisnuita, fara probleme deosebita, nu este nicio problema daca se sare o luna sau chiar mai mult peste consult.
Dar la morfologii ar trebui sa faca un efort sa ajunga? Chiar daca asta inseamna sa se programeze la alta clinica?
Dr. Mona Zvanca: Recomandarea generala in lume si la noi, implicit, este ca fameile sa-si pastreze aceste programari si sa nu sara evaluari esentiale pe parcursul sarcinii pentru ca ele nu se pot recupera. Pentru a putea fi linistite trebuie sa bifam cateva evaluari importante: 11-14 saptamani, evaluarea fatului, a dezvoltarii lui structurale din momentul acela, riscul pentru boli genetice, apoi 20-22 de saptamani, inca o evaluare a fatului si a placentei. Trebuie sa faca tot posibilul sa nu sara aceste etape.
Infectia cu COVID-19 se poate transmite prin laptele matern?
Dr. Mona Zvanca: Pana acum nu s-a dovedit acest lucru. Nu pare a se transmite nici prin placenta, cel putin nu in cazul pacientelor din trimestrul al III-lea si nu in cazurile de pana acum. Nu se transmite prin laptele matern.
Nu se transmite prin secretiile genitale, ci se transmite prin contact direct, la fel ca la adulti. Mama care are infectie nu trebuie separata de copil. Se protejeaza. Poarta masca. Se spala, toate masurile obisnuite. Isi poate alapta copilul daca nu sunt alte probleme si daca starea de sanatate i-o permite.
Unde e recomandat sa nasti? La stat sau la privat?
Dr. Mona Zvanca: E greu de raspuns la asta. Au fost cazuri de COVID-19 in maternitati private. Pana acum in Bucuresti nu avem in maternitatile de stat.
Nu cred ca acesta este neaparat un principiu. Saloanele, si in maternitatile de stat, nu sunt, in general, cu foarte multi oameni. Ideal ar fi sa existe un bun triaj al cazurilor si cele care au simptome sau cele care sunt cunoscute ca fiind infectate sa fie izolate de restul lumii.
Trebuie sa va ganditi ca asistentele si medicii sunt aceiasi. Este foarte important ca ei sa respecte niste circuite si o buna separare a lucrurilor pe care le folosesc intre pacientii cu probleme si cei fara probleme. Nu cred ca e o indicatie acum e mai bine la stat sau mai bine la privat.
Mamele sunt testate pentru COVID-19 in momentul in care se interneaza pentru nastere?
Dr. Mona Zvanca: Nu. Nu sunt. In cazul maternitatii private din Bucuresti a fost testata pentru ca era vorba despre o gravida simptomatica, o gravida cu pneumonie si asa nu a fost testata decat tardiv.
Testele de care dispunem acum sunt teste al caror rezultat vine a doua zi, dupa un numar destul de mare de ore, deci nu poti sa intarzii o internare. O gravida nu are cum sa astepte acest raspuns.
Ideal ar fi sa avem niste teste rapide, dar acestea au o sensibilitate slaba: 70%. Nu se folosesc in momentul asta. Ar fi minunat sa putem testa toti pacientii care intra in curtea spitalului, dar…
Tatii mai pot asista la nastere?
Dr. Mona Zvanca: In general, o persoana are dreptul sa stea in sala de nasteri, insa in acest moment cred ca nu. Cred ca s-a suspendat. In aceste momente nu este voie nici la consulatii cu un apartinator, darmite in sala de nasteri?
Continuarea interviului o puteti urmari in VIDEO-ul de mai jos:
Vezi si: Zambetul unui bebelus care a invins coronavirusul, simbolul sperantei | Demamici.ro
Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…