Sarcina molară. Tot ce trebuie să știi despre aceasta. Când trebuie să mergi urgent la medic. Momentul în care o femeie află că este însărcinată (cel puțin pentru prima oară) este clipa pe care o va ține minte întreaga viață și de care își va aminti, peste ani, cu lacrimi de emoție în ochi. Însă, din păcate, există și cazuri când, după bucuria plină de magie pe care o simți atunci când vezi cele două liniuțe de pe testul de sarcină, să te confrunți cu lucruri nu tocmai plăcute, sarcina molară fiind unul dintre acestea.
Cuprins:
Sarcina molară apare atunci când ovocitul fecundat are un set de cromozomi în plus de la tată. Există două tipuri de sarcină molară: completă și parțială.
Sarcina molară completă nu conține embrion și nu are placentă normală. În uter, apare un țesut format din mole, care măresc rapid organul în volum. Molele sunt vizibile la ecografie.
Sarcina molară parțială are embrion și țesut placentar. Embrionul însă nu va supraviețui – acesta are 23 de cromozomi de la mamă și 46 de la tată. Anomalia se întâmplă când cromozomii din spermatozoid sunt duplicați sau când doi spermatozoizi fertilizează același ovul.
Apariția unei sarcini molare este „favorizată” de mai mulți factori:
Deși la început o sarcină molară arată exact ca una normală, există câteva simptome care trebuie să te trimită urgent la medic:
Simptomele apar, de obicei, între săptămânile 4 și 12 de sarcină. De asemenea, stările de rău și vărsăturile pot fi mult mai severe decât într-o sarcină normală.
Medicul ginecolog va face un examen minuțios și o ecografie. Acesta poate detecta și alte simptome ale unei sarcini molare: creștere uterină rapidă (uterul este mult mai mare pentru acest stadiu al sarcinii), chisturi ovariene, presiune arterială crescută, preeclampsie (afecțiune care cauzează tensiune arterială mare după vârsta de 20 de săptămâni a sarcinii).
După ce medicul va pune diagnosticul de sarcină molară, este necesar tratamentul imediat. Acesta constă în chiuretaj uterin (sub anestezie generală) sau aspirarea țesutului molar. La final se va face și biopsie pentru a depista existența unor eventuale anomalii.
Din păcate, după ce acest țesut anormal a fost îndepărtat, mai pot rămâne celule care vor continua să se dezvolte. Această problemă se numește boala trofoblastică gestatională persistentă și apare în 20% din cazuri, în special după o sarcină molară completă. Boala poate fi tratată cu chimioterapie. O altă opțiune este îndepărtarea uterului.
În cazuri rare, poate apărea o formă de cancer numită coriocarcinom, dar care, potrivit statisticilor, răspunde foarte bine la o combinație de citostatice.
Dacă ai avut vreodată o sarcină molară, discută cu medicul tău obstetrician înainte de a încerca să rămâi din nou gravidă. Este foarte posibil ca acesta să îți recomande să aștepți 6-12 luni înainte de o nouă încercare.
În sarcinile ulterioare, medicul îți va face ecografie mai devreme decât normal pentru a monitoriza sarcina și a se asigura că totul decurge normal.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…