In saptamana 16 de sarcina se imbunatateste mobilitatea copilului. Bebelusul tau reuseste sa isi tina capul mult mai drept decat pana acum.
Cuprins:
La nivelul chipului, trasaturile s-au armonizat: ochii s-au apropiat, urechile sunt aproape de pozitia lor finala.
Bebelusul devine foarte activ odata cu saptamana 16 de sarcina. Este faza in care incepe sa faca primele miscari de supt, dar si sa descopere noua lui jucarie – cordonul ombilical.
Chiar si in pantece, copilul este extrem de jucaus incepand cu acest moment si isi va ocupa uneori timpul tragand sau impingand cordonul ombilical.
Nu aveti motive de ingrijorare. Desi uneori il poate strange destul de puternic, ceea ce va reduce fluxul de sange si cantitatea de oxigen care ajunge la el, il va elibera inainte ca ceva grav sa se intample.
De asemenea, sistemul circulator si cel urinar incep sa lucreze la capacitatea lor maxima.
La sfarsitul acestei faze, copilul masoara aproximativ 12 cm, de la crestet la sezut si cantareste aproximativ 100 de grame.
Pregateste-te pentru urmatoarea perioada, cand copilul va avea parte de o crestere accelerata si va reusi sa isi dubleze greutatea si sa adauge si mai multi centimetri in lungime.
Vezi si: Greutatea si lungimea fatului in fiecare saptamana de sarcina | Demamici.ro
Corpul tau in saptamana 16 de sarcina
Vei incepe sa resimti o durere incepand cu trimestrul 2 de sarcina pe o singura parte sau pe ambele parti ale zonei inghinale.
Durerea ascutita, scurta, va fi resimtita cand cobori din pat, cand te ridici de pe scaun, tusesti sau cand incerci sa iesi din casa.
Acest lucru se datoreaza ligamentelor rotunde care sustin uterul la nivelul pelvisului. Acestea incep sa se ingroase pe masura ce sarcina avanseaza, pentru a se adapta la uterul care creste si el.
De ce nu este bine sa consumi alcool in timpul sarcinii
Indiferent ca vorbim de saptamana 16 de sarcina sau nu, multe viitoare mamici se gandesc ca un pahar ocazional de vin nu poate afecta dezvoltarea fatului. Chiar si unii medici nu va vor interzice acest mic rasfat.
Totusi, nu se cunoaste cu exactitate daca exista o cantitate care te poate feri de riscuri, ci doar presupuneri.
Unele gravide pot avea un nivel crescut de enzime hepatice care metabolizeaza alcoolul consumat, in timp ce alte gravide nu.
Astfel, copilul va fi expus mai mult timp alcoolului, deoarece acesta nu a putut fi metabolizat imediat.
Din aceste motive, este ideal sa evitati complet consumul de alcool pe perioada sarcinii, pentru siguranta deplina a fatului.
Vezi si: Sarcina pe saptamani. Saptamana 15 de sarcina | Demamici.ro
Vezi si: Embrionul uman de la concepere pana la nastere in 23 de fotografii. Asa creste o viata | Demamici.ro