In saptamana 30 de sarcina sau la 28 de saptamani de la momentul conceptiei, bebelusul tau este aproape pregatit sa vina pe lume.
Cuprins:
Organismul lui este in mare parte dezvoltat. Plamanii si tractul lui digestiv sunt aproape de stadiul final al dezvoltarii lor.
Oasele sunt si ele formate, insa raman in continuare usor flexibile si moi. La nivelul maduvei, incep sa se formeze celulele rosii ale sangelui.
Dupa saptamana 30 de sarcina, copilul va masura 40 de cm si va cantari aproape 1,3 kilograme.
In aceasta perioada, ochii lui raman in mare parte deschisi, astfel incat poate sa vada ce se intampla in interiorul uterului.
Vederea urmeaza sa se dezvolte dupa nastere. Nou nascutii pot vedea doar la o distanta de 20-30 cm.
Vezi si: 10 lucruri uimitoare pe care bebelusii le fac in uterul mamei | Demamici.ro
Corpul tau in saptamana 30 de sarcina
In ultimul trimestru de sarcina, corpul tau va incepe sa prinda proportii. Burta se va mari cel mai mult, apoi vei incepe sa iti simti si sanii destul de grei.
In saptamana 30 de sarcina sau poate chiar mai devreme, ai acumulat deja o greutate de un kilogram la nivelul sanilor. Tot in aceasta perioada vei observa probabil si aparitia colostrului.
Schimbarile hormonale din aceasta perioada iti vor cauza stari puternice de oboseala. Din cauza noii tale greutati, dar si a durerilor de spate, iti va fi greu uneori sa adormi.
Sfat: incearca sa te folosesti de perne, pe care sa le pozitionezi strategic in spatele tau sau intre picioare.
Unele femei insarcinate au constatat inclusiv o crestere in dimensiune si a picioarelor, fiind nevoite sa poarte incaltaminte cu un numar mai mare. Dupa nastere, corpul tau va reveni la normal.
Ce e recomandat sa faci in aceasta saptamana
Cel mai important este sa te odihnesti si, daca e nevoie, sa pastrezi repausul la pat.
Poti opta pentru plimbari usoare, atata timp cat ele nu reprezinta un disconfort pentru tine.
Daca pana in saptamana 30 de sarcina nu te-ai hotarat cum vrei sa nasti, este momentul sa iei o decizie si sa iti anunti si medicul.
In unele situatii, medicul obstetrician va veni si cu anumite sugestii, care sunt potrivite pentru sarcina ta.
Unele femei insarcinate iau in calcul inclusiv nasterea in apa.
Nasterea in apa vine cu mai putina durere, iar din acest motiv ea prezinta un avantaj.
Totodata, trecerea bebelusului de la lichidul amniotic la apa calda este una mult mai usoara si pentru copil, deoarece apa calda este asemanatoare mediului intrauterin.
Un alt avantaj al nasterii in apa are lagatura cu reducerea fortei gravitationale. Astfel, mama isi poate schimba fara efort pozitia si se va putea concentra pe facilitarea unei respiratii regulate pe durata nasterii.
Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 29 de sarcina | Demamici.ro
Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 31 de sarcina | Demamici.ro