In saptamana 33 de sarcina, copilul tau incepe sa se pregateasca pentru momentul nasterii.
Cuprins:
In acest moment craniul lui este destul de elastic, ceea ce faciliteaza nasterea. Oasele care formeaza craniul nu au fuzionat inca, astfel el va fi capabil sa treaca cu o mai mare usurinta prin canalul nașterii.
Pielea lui este mult mai putin ridata in saptamana 33 de sarcina, iar pupilele ochilor se pot dilata la senzori de lumina.
Dupa aceasta saptamana, copilul va masura aproximativ 44 cm si va cantari 1,9 kilograme.
Vezi si: Cordonul ombilical. De ce nu e bine sa fie taiat imediat dupa nastere | Demamici.ro
Corpul tau in saptamana 33 de sarcina
Te simti din ce in ce mai umflata, iar senzatia de umflare a picioarelor si a gleznelor poate deveni deranjanta.
Acest lucru se intampla din cauza presiunii uterului marit asupra venelor prin care sangele de la nivelul picioarelor este transportat catre inima.
Uneori, aceasta senzatie poate fi insotita si de amorteala sau furnicaturi la nivelul membrelor.
In saptamana 33 de sarcina poate sa apara sindromul de canal carpian. Acest sindrom este frecvent intalnit in sarcina si apare atunci cand retentia de lichide incepe sa comprime nervul medial de la nivelul incheieturii mainii sau a canalului carpian.
Continua sa te hidratezi si sa bei multa apa, pentru a face fata mai bine acestor simptome.
Daca observi umflaturi si la nivelul fetei este de asemenea normal. Insa daca incepi sa constati si o durere de cap persistenta, adreseaza-te medicului. Acestea ar putea fi simptome de preeclampsie, o afectiune care poate cauza complicatii daca nu este tratata.
Vezi si: Embrionul uman de la concepere pana la nastere in 23 de fotografii. Asa creste o viata | Demamici.ro
Cum te pregatesti de nastere
Pana in saptamana 33 de sarcina ar trebui sa stii deja cum iti doresti sa nasti.
Daca nu ai facut-o pana acum, stabileste cu medicul tau care este cea mai potrivita procedura pentru tine.
Daca te-ai decis sa nasti natural, discuta cu medicul obstetrician si despre epiziotomie.
Epiziotomia este o incizie chirurgicala care este uneori necesara in timpul nasterii, pentru largirea canalului vaginal.
Prin aceasta incizie, s-a demonstrat ca rupturile perineale naturale nu sunt atat de severe, iar ulterior te vindeci mai repede sau apar mai putin complicatii.
Daca iti este teama de durere, poti lua in calcul inclusiv nasterea in apa. Nasterea in apa vine cu mai putina durere, iar din acest motiv ea prezinta un avantaj. Totodata, trecerea bebelusului de la lichidul amniotic la apa calda este una mult mai usoara si pentru copil, deoarece apa calda este asemanatoare mediului intrauterin.
Un alt avantaj al nasterii in apa are lagatura cu reducerea fortei gravitationale. Astfel, mama isi poate schimba fara efort pozitia si se va putea concentra pe facilitarea unei respiratii regulate pe durata nasterii.
Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 32 de sarcina | Demamici.ro
Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 34 de sarcina | Demamici.ro