Scabia (râia) la copii este extrem de contagioasă și se răspândește cel mai adesea în școli și grădinițe, acolo unde copiii intră mereu în contact.
Cuprins:
Râia (sau scabia) este o boală dermatologică care apare din cauza unor acarieni care infestează pielea copilului, făcând mici tunele pe sub piele, acestea fiind rareori vizibile, unde își depun ouăle. Scabia poate afecta atât copiii, cât și adulții, însă copiii care merg la creșă, la grădiniță sau școală sunt mai expuși riscului de a lua această boală, deoarece intră zilnic în contact cu multe persoane.
Simptomele scabiei presupun mâncărime la nivelul pielii, care se agravează seara, urmată de o erupție roșie, care poate apărea pe tot corpul. La copiii mici, scabia poate afecta fața și gâtul, în timp ce copiii mai mari și adulții nu suferă de mâncărime în aceste zone. Cele mai frecvent afectate zone ale unei infecții cu scabie sunt mâinile (în special între degete), încheieturile mâinilor, secțiunea mediană, zona inghinală, picioarele și fesele.
De râie se pot îmbolnăvi atât adulții, cât și copiii sau bebelușii. Diagnosticul de scabie se pune pe baza simptomelor. Se va investiga contextul epidemiologic: dacă cineva din anturajul familial sau profesional mai prezintă prurit. Examenul microscopic poate pune în evidență parazitul după extragerea sa. Totuși, un examen negativ nu exclude diagnosticul de scabie.
Tratamentul împotriva scabiei se poate cumpăra doar pe baza unei prescripții medicale. Pentru adulți si copii de vârstă mai mare se utilizează creme sau loțiuni care se aplică pe corp de la gât în jos. Pentru bebeluși și copii cu vârste mici, scabicidele se aplică și la nivelul capului, se arată pe bioclinica.ro.
Mai mult decât atât, pe lângă tratamentul copilului infectat și al tuturor membrilor familiei, trebuie tratat și mediul înconjurător. Astfel, toate articolele de îmbrăcăminte, lenjeria intimă, prosoapele, lenjeriile de pat care au fost utilizate se spală la cel puțin 60 de grade Celsius.
Articole nelavabile sau lavabile, care nu suportă o temperatură de 60° C se introduc într-un sac de plastic etanș, pentru o săptămână (fără a utiliza o soluție anti-acarieni). Se spală apoi la temperatura corespunzătoare. Se pulverizează hainele cu o soluție anti-acarieni corespunzătoare, se introduc într-un sac de plastic etanș și se lasă soluția să acționeze 48 de ore. Saltelele, pernele, canapelele, covoarele, încălțămintea trebuie să fie de asemenea tratate cu o soluție anti-acarieni corespunzătoare.
Sursa foto: Pixabay, Captură Youtube
Vezi și: Totul despre boala mana-gura-picior. Care sunt simptomele si cum se trateaza | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…