Scarlatina este o infecție bacteriană care afectează în mod special copiii și cauzează o erupție roșiatică la nivelul pielii. Această erupție, de un roșu intens (în latină, „scarlatum” înseamnă roșu aprins) a dat și denumirea bolii. Boala este cauzată de infecția cu streptococul beta-hemolitic de grup A (Streptocosus pyogenes), iar acesta conține o toxină eritrogenă.
Cuprins:
Scarlatina este contagioasă și se transmite cu ușurință de la o persoană la alta, prin aer sau picăturile de mucus și salivă, în timpul acceselor de tuse, strănut sau chiar atunci când vorbește.
În general, scarlatina la copii apare frecvent în intervalul de vârstă 5-19 ani, în mod special în colectivitate. La grădiniță sau în școli pot apărea focare.
Boala debutează cu febră și erupție roșiatică, iar în următoarele 24-48 de ore pot apărea și alte simptome, cum ar fi durere în gât sau durere de cap.
Bubițele roșii sunt primele semnale ale viitoarei erupții și, la prima vedere, ele pot semăna cu arsurile cauzate de soare. Uneori, pot fi însoțite și de mâncărime. Erupția la nivelul pielii apare de obicei mai întâi pe abdomen și pe piept, iar în scurt timp se extinde și către alte zone ale corpului, cum ar fi: urechi, gât, coate, coapse interioare sau zona inghinală.
Erupția cauzată de scarlatină nu afectează și tenul, însă pot apărea semne și la nivelul feței, prin obraji roșii sau o tentă palidă în jurul buzelor.
Un indiciu că roșeața este cauzată de infecția cu streptococul beta-hemolitic de tip A este dacă la apăsare pe zona cu erupție roșiatică, ea devine albicioasă.
Roșeața dispare în general la o săptămână de la debutul bolii, însă pielea de la nivelul mâinilor, picioarelor rămâne afectată în următoarele săptămâni și veți observa că va începe să se cojească. În cazurile mai blânde ale scarlatinei, erupția rămâne unicul simptom, iar după dispariția ei, copilul nu se mai confruntă cu probleme la nivelul pielii.
În unele cazuri, boala mai poate fi însoțită și de următoarele simptome:
Dacă suspectezi că micuțul tău are scarlatină, cel mai indicat este să consulți imediat medicul pediatru pentru a primi și un tratament adecvat. Medicul pediatru va consulta pacientul, prin analiza erupției de la nivelul pielii, dar și a altor simptome.
În urma unei probe de exudat faringian se va stabili concret dacă copilul are scarlatină sau nu. Unele femei însărcinate, care se infectează, pot fi îngrijorate cu privire la siguranța fătului.
Deocamdată nu există cazuri care să confirme că scarlatina se transmite de la mamă la făt, însă dacă ești însărcinată și ai intrat în contact cu cineva bolnav, consultă-ți medicul și anunță orice simptome pe care le prezinți.
Majoritatea cazurilor se vindecă după o săptămână, chiar și fără tratament. Însă medicii recomandă tratamentul cu antibiotice, iar în cazul în care pacientul este alergic la penicilină, se va prescrie un alt antibiotic (eritromicină, claritromicină sau azitromicină).
Un astfel de tratament limitează transmiterea infecției altor persoane și reduce perioada în care boala este instalată, dar și a simptomelor.
Pentru cazurile ușoare de scarlatină, copilul va fi izolat la domiciliu pentru 7-10 zile, iar după această perioadă, la cel puțin 24 de ore de la încheierea tratamentului cu antibiotic, el se poate întoarce în colectivitate atâta timp cât nu mai prezintă febră.
Iată ce poți face pentru a diminua disconfortul cauzat de simptomele scarlatinei:
Nu există în acest moment un vaccin care să prevină scarlatina, iar din acest motiv igiena rămâne principala modalitate de prevenție a bolii.
Învață-ți copilul despre importanța igienii și spălarea corectă a mâinilor, mai ales în colectivitate. Folosirea de apă călduță cu săpun după fiecare utilizare a toaletei, după ce s-au jucat, dar și înainte de masă, este metoda cea mai la îndemână de a preveni o astfel de infecție.
În colectivitate, fiecare copil trebuie să aibă propria cană, tacâmuri sau sticlă de apă, iar astfel de obiecte să nu fie folosite la comun.
Dacă copilul strănută sau tușește, învață-l să își acopere gură, sau să folosească un șervețel sau o batistă, până când acest gest se transformă într-un reflex. Dacă nu are un șervețel la îndemână, arată-i cum să strănute în plica cotului. De asemenea, explică-i să păstreze distanța dacă vede că un copil tușește sau strănută.
Vezi și: Atenție, părinți! Ce spun specialiștii despre infecția cu streptococul beta-hemolitic | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…