Bebeluși

Scaunul bebelușului în funcție de culoare și frecvență. Când trebuie să mergi urgent la pediatru | Demamici.ro

Scaunul bebelușului este diferit în funcție de cum este hrănit. Culoarea și consistența se modifică dacă bea lapte matern sau lapte praf.

Iată cum ar trebui să arate scaunul bebelușului tău, ce culoare este normală, cât de frecvent să fie și când ar trebui să te îngrijorezi.

Scaunul bebelușului pe etape. Câte scaune pe zi ar trebui să aibă bebelușii în primele luni de viață?

Primul scaun al bebelușului

Primul scaun pe care îl elimină cel mic nu miroase urât. Acest scaun se numește meconiu și este steril, de aceea este inodor. Mai mult, intestinele micuțului nu sunt colonizate cu bacterii, astfel nu există elemente care să îi ofere scaunului miros neplăcut. Colonizarea bacteriană începe de la prima hrănire. Meconiul este negru-verzui, lipicios și este complet normal. Este format din lichid amniotic, mucus, celule ale pielii și alte substanțe pe care bebelușul le-a înghițit în uter, conform healthline.com

Este eliminat de bebeluș cam în prima zi, dar dacă este hrănit bine, se poate observa că în câteva zile scaunul trece de la negru spre verde închis, apoi la culoare galbenă. Alăptarea poate ajuta eliminarea meconiului, deoarece primul lapte matern, colostrul, este un laxativ natural. Însă, nici bebelușii hrăniți cu formulă nu ar trebui să aibă probleme cu eliminarea meconiului.

Scaunul de tranziție la bebeluși

După primele 24 de ore, când tot meconiul a fost eliminat, încep să apară scaunele de tranziție, care sunt de culoare galben-verzuie închise sau mai deschise și care pot conține ocazional mucus. După 3-4 zile de scaune de tranziție, tipul de mâncare pe care îl consumă bebelușul va determina culoarea și consistența scaunului. Acest aspect se poate schimba de la o zi la alta și de la un scaun la altul. Acest scaun de tranziție este un semn că a început să digere laptele matern sau formula. Scaunul de tranziție este o combinație de meconiu și faza următoare a scaunului.

Scaunul bebelușului după prima săptămână de viață

Dupa a șasea zi, copilul nu ar trebui să mai aibă meconiu în corp și va începe să aibă alt tip de scaun. Dacă bebelușul este alăptat exclusiv, scaunul va avea adesea o culoare aurie, galben muștar, dar culoarea poate varia de la portocaliu la verzui. Aceste mișcări intestinale au un miros ușor. Pot conține și urme albicioase de lapte. În cazul formulei, scaunul bebelușului va fi mai ferm și va avea un miros mai puternic. Culoarea scaunului la copilul alăptat cu lapte praf variază în nuanțe de maroniu.

Treptat, aspectul scaunului va depinde de cum este hrănit cel mic. Dacă bea formulă, scaunul va fi, de obicei, moale, dar mai bine format decat al unui bebelus alăptat. Scaunul copilului hrănit exclusiv la sân poate avea aspect de brânză de vaci de culoare muștar și poate conține mici pete ca semințele albicioase. Acestea sunt grăsimi din lapte, rămase nedigerate, ceea ce este complet normal. Scaunul unui bebe hrănit cu formulă are de obicei miros mai puternic și va avea textură mai densă.

Când să te îngrijorezi? Atunci când scaunul copilului devine frecvent dur pentru că este semn de constipație sau când devine apos pentru că e un semn de diaree.

Scaunul bebelușului în diversificare

Diversificarea prin consumul de alimente solide duce la modificări în culoarea și textura scaunelor. Unele alimente pot oferi scaunului culori specifice. De exemplu, alimente ca morcovul sau cartofii dulci pot da aspect portocaliu, iar spanacul și fasolea verde pot da nuanța de verde.

De acum, scaunele vor fi mai dense și mai legate. De asemenea, puteți vedea alimente care nu sunt deloc digerate și ajung în scutec aproape întregi. Astfel, dacă observați că scaunul e format în mare parte din alimente nedigerate, mergeți de urgență la pediatru pentru că poate să fie o problemă de digestie.

Scaunul bebelușului pe culori. Care sunt culorile permise și care te trimit direct la pediatru

Scaunul bebelușului verzui închis spre negru ca un nămol

Acesta este primul scaun al bebelușului și se numește meconiu. Acesta are ca scop de curățare a intestinelor de toate materialele pe care le-a înghițit în uterul mamei: lichid amniotic, celule intestinale, păr, mucus, lichid de bilă și apă. Daca nu vezi acest scaun în primele 48 de ore, e important să comunici pediatrului acest lucru.

Scaunul bebelușului galben muștar și cu miros dulceag

În primele lor săptămâni de viață, bebelușii alăptați au 3 până la 4 scaune de acest gen și moi la fiecare 24 de ore.

Multi bebeluși fac un scaun după fiecare masă, așa că nu te îngrijora. În câteva săptămâni ar putea să mai rărească din scaune și să facă doar unul pe săptămână, ceea ce este normal, după cum scrie whattoexpect.com

Scaunul bebelușului gri verzui și destul de vâscos

Bebelușii care sunt hrăniți cu lapte praf au scaunul mai tare decât cei alăptați la sân și îl fac o dată pe zi. Poate fi gri verzui, dar poate fi și galben sau verzui. Consistența acestui scaun este ca cea a humusului sau untului de arahide.

Scaunul bebelușului verzui maroniu

Nu este de speriat deloc! Odată cu introducerea solidelor, vei descoperi în scutece o altă combinație de culori și texturi.

Cu cât bebelușul va mânca mai multe feluri de alimente, vei reuși să distingi culorile despre care e vorba: de la portocaliu la galben și uneori vei putea găsi alimente nedigerate complet, ceea ce este destul de normal.

După vârsta de un an până la trei ani, scaunul se transformă și devine mai solid, ca un fel de plastilină moale.

Deja nu mai este important de câte ori face un scaun pe zi. Ceea ce contează este consistența lui. Problema mai puțin plăcută este că de acum începe să arate tot mai mult cu scaunul unui adult.

Scaunul bebelușului verde închis

Un scaun verde închis ca iarba, poate să fie destul de îngrijorător pentru părinți, dar nu este cazul.

Cauza cea mai probabilă este faptul că bebelușul mănâncă un lapte formulă cu adaos de fier. Culoarea nu are nici o influență asupra sănătății copilului.

Scaunul bebelușului verde deschis, cu biluțe mici de aer

Acest scaun este un verde deschis luminos. Acest gen de culoare poate fi văzută la bebelușii care sunt alăptați dintr-un singur sân, apoi puși la celălalt sân. Astfel, copilul primește numai lapte de început.

Încearcă să ții bebelușul la sân până se golește. Virușii pot și ei cauza astfel de scaune la bebeluși, așa că e bine să spui asta pediatrului dacă scaunele verzui persistă.

Scaunul bebelușului și culorile problemă. Mergi direct la pediatru

Scaunul bebelușului roșu

Uneori, scaunul roșiatic e dat de urmele de sânge. Daca bebelușul este alăptat, sângele din scaun ar putea fi un semn al sensibilității sau alergiei la anumite alimente din dieta mamei. Medicul pediatru vă poate recomanda să încercați să eliminați anumite posibile elemente declanșatoare, cum ar fi produsele lactate, soia, arahide, grâu sau nuci timp de 2-3 săptămâni pentru a afla care este cauza. Dacă bebelușul este hrănit cu formulă, sângele din scaun ar putea indica faptul că este alergic la formula respectivă. In alte cauzuri, bebelușul ar putea avea mici fisuri anale care au cauzat sângerarea.

Scaunul bebelușului negru

Deși scaunul negru, ca nămolul este normal la nou născuți, această culoare poate fi un semn de îngrijorare dacă bebelușul are mai mult de 3 zile.

Acest gen de scaun are numele de Melena și poate fi un semnal ca sânge care a intrat în sistemul gastrointestinal al bebelușului. Mici cantități de sânge ar putea fi cauzate de constipație, însă cantități mai mari sunt un motiv de îngrijorare.

Scaun cu mucus

Un scaun verzui, cu dungi sau urme mai deschise la culoare poate indica prezența mucusului. Acest lucru se întâmplă uneori atunci cand bebe e răcit. Cu toate acestea, mucusul din scaun poate fi, de asemenea, un semn al unei infecții sau alergii.

Scaunul bebelușului. Constipația

La bebelușii alăptați, constipația este rară, dar mai puțin de un scaun pe zi în primele săptămâni ar putea însemna că bebelușul alăptat nu primește suficientă hrană. Mai târziu, în jurul vârstei de 6 săptămâni până la 3 luni, rata ar putea încetini până la un scaun pe zi sau chiar un scaun la 2-3 zile. Sunați medicul pediatru dacă bebelușul mai mare nu are scaun mai mult de 3 zile. Daca scaunul bebelușului este dur și arată ca niște pietricele, este probabil că acesta să fie constipat. Bebelușul poate prezenta disconfort intens atunci când elimină scaunul. Constipația poate fi cauzată și de deshidratare, modificări ale cantității de lichide consumate, o schimbare a dietei sau anumite medicamente.

Scaunul bebelușului. Diareea

Scaunele frecvente, apoase și mai verzui decât de obicei ar putea fi un semn că bebelușul are diaree. Diareea ar putea provoca deshidratare, iar contactul dintre scaunul diareic și pielea bebelușului poate cauza iritație de scutec. Diareea poate fi un semn al unei infecții sau alergii și, daca persistă fără a fi tratată, poate duce la deshidratare. Dacă bebelușul are scaune apoase mai mult de o zi sau două, consultați medicul.

Scaunul bebelușului. Când mergem la medic?

Dacă există doar o cantitate mică de mucus în scaun, este în regulă să așteptăm și să vedem dacă dispare.

Trebuie însă să mergem la medic dacă bebelușul are mult mucus în scaun, dacă are alte simptome precum diaree, febră sau dureri, daca a fost născut prematur sau are sub 3 luni de viață sau dacă are un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli sau a unor medicamente.

Trebuie să ducem bebelușul la urgență dacă există cantități mari de sânge în scaun, dacă scaunul este alb iar bebelușul pare bolnav, dacă prezintă semne de deshidratare precum buze uscate, ochi înfundați sau urinări cu frecvență scăzută sau dacă nu mai mănâncă.

Scaunul bebelușului. Bine de știut

Majoritatea schimbărilor ce apar în scaunele bebelușilor și apariția unei cantități mici de mucus, nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare.

Un medic pediatru va poate oferi detalii clare și poate ajuta la monitorizarea simptomelor bebelușului. Orice părinte, care are întrebări cu privire la schimbările apărute la nivelul scaunului, ar trebui să contacteze un medic pentru îndrumare.

Autor: Loredana Dumitrașcu

În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.

Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.

Sursa foto: pixabay.com

Vezi si: Constipatia la bebelusi. Remedii naturale de incercat acasa | Demamici.ro

Vezi si: Bebelusul are scaunul verde. Ce determina schimbarea culorii | Demamici.ro

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună