Dezvoltarea bebelușului

Scaunul bebelușului tău îți spune că are intoleranță la lactoză? Cum îți dai seama, cauze și ce e de făcut | Demamici.ro

Scaunul bebelușului tău îți spune că are intoleranță la lactoză? S-ar putea chiar să fii uimit de ceea ce găsești uneori. Diferite culori, consistențe și chiar sânge sau mucus.  Vestea bună este că cele mai multe scaune pe care le vezi – chiar și cele cu aspect ciudat – pot fi absolut normale.

Cu toate acestea, există câteva momente în care ați putea avea motive de îngrijorare, lactoza, de exemplu. Este un zahăr care se găsește atât în ​​laptele matern, cât și în formulă. Deși sunt foarte rari, unii bebeluși sunt intoleranți la lactoză, deoarece organismul lor nu are enzima (lactaza) care o digeră. Odată cu intoleranța, apar scaune apoase, moi și alte probleme digestive.

Dar scaunele moi pot însemna și alte lucruri. Deci, cum poți face diferența dintre intoleranța la lactoză și problemele mai frecvente?

Tipuri de intoleranță la lactoză

Este important să înțelegeți că intoleranța la lactoză este cu adevărat neobișnuită la copiii cu vârsta sub 2 până la 3 ani. De fapt, tinde să apară mai des la adolescenți și adulți, când este de obicei cunoscută ca intoleranță primară la lactoză, scrie healthline.com.

Persoanele cu această afecțiune încep viața cu o cantitate bună de lactază, enzima care descompune lactoza. Pe măsură ce îmbătrânesc, nivelul lor de lactază poate scădea dramatic și poate face dificilă digestia chiar și a unor cantități mici de produse lactate.

Deficitul primar de lactază afectează până la 70% dintre oameni și este determinat în parte de genetică. De asemenea, se întâmplă să fie mai frecventă la indivizii de origine asiatică, africană, hispanică, indiană americană, mediteraneană și sud-europeană. Nu toate persoanele cu deficit de lactază vor avea simptome.

Intoleranță congenitală la lactoză

Scaunul bebelușului tău îți spune că are intoleranță la lactoză? Acest lucru nu înseamnă că bebelușii nu se pot naște cu intoleranță la lactoză. Această afecțiune se numește intoleranță congenitală la lactoză și se transmite genetic – în familii – prin ceea ce se numește moștenire autosomal recesivă. Aceasta înseamnă că un copil a primit gena atât de la mamă, cât și de la tată la concepție.

Sugarii cu intoleranță congenitală la lactoză prezintă semne imediat, cu primele hrăniri până la vârsta de 10 zile. Simptomele, cum ar fi diareea apoasă, nu necesită mult timp pentru a se dezvolta, deoarece – spre deosebire de intoleranța primară la lactoză – enzima lactază este fie deficitară, fie pur și simplu absentă de la naștere. Este posibil să vedeți și această afecțiuni numite:

  • alactazie
  • hipolactazie
  • malabsorbție a lactozei
  • intoleranța la zaharul din lapte
  • deficit de lactază congenital

Galactozemia este o altă afecțiune congenitală care nu este intoleranța la lactoză, dar poate afecta în mod similar capacitatea bebelușului de a procesa lactoza în formulă sau laptele matern.

Este o afecțiune metabolică rară în care organismul nu produce suficient GALT, enzima hepatică necesară pentru a descompune galactoza.

Galactoza face parte din zahărul lactoză, dar a avea galactozemie nu este același lucru cu a fi intolerant la lactoză. Cu această afecțiune, bebelușii pot avea simptome similare, totuși, cum ar fi diareea. Aceste simptome apar în general în câteva zile după naștere.

Galactozemia poate pune viața în pericol dacă nu este detectată devreme.

Intoleranță de dezvoltare la lactoză

Intoleranța de dezvoltare la lactoză este prezentă și la naștere. Este rezultatul nașterii premature a unui copil (înainte de 34 de săptămâni de gestație). Bebelușii născuți devreme pot avea niveluri mai scăzute de lactază, deoarece această enzimă este produsă de obicei la sfârșitul celui de-al treilea trimestru.

Această formă de intoleranță poate să nu dureze de mult. Bebelușii îl pot depăși rapid pe măsură ce intestinul lor subțire se maturizează.

Intoleranță secundară la lactoză

Scaunul bebelușului tău îți spune că are intoleranță la lactoză? Intoleranța secundară la lactoză poate afecta bebelușii, copiii și adulții. Cu această formă, intestinul subțire își scade producția de lactază ca răspuns la boală sau rănire, scrie healthline.com. La bebeluși, această intoleranță se poate dezvolta după o diaree severă, malnutriție sau altă boală.

Cu timpul, organismul poate fi capabil să proceseze lactoza după ce a primit tratament pentru afecțiunea de bază.

Semne – atât în ​​interiorul cât și în exteriorul scutecului

Din nou, semnele și simptomele intoleranței la lactoză la bebeluși încep de obicei în câteva zile după naștere. Dacă copilul tău este bine timp de câteva luni și apoi prezintă aceste semne, cel mai probabil vinovată nu este intoleranța la lactoză – cu excepția cazului în care micuțul tău a fost bolnav și dezvoltă forma secundară.

Simptomele includ:

  • diaree
  • balonare, gaze și greață
  • dureri abdominale și crampe
  • malnutriție/eșecul de a prospera

Deoarece bebelușii nu vă pot spune ce îi deranjează, este posibil să observați că cel mic este agitat sau plânge după alăptare. Abdomenul lor poate fi umflat sau ferm. De asemenea, poate plânge atunci când are gaze.

Conținutul scutecului poate fi cel mai clar indicator aici. Scaunele bebelușului pot fi moi și apoase. De asemenea, pot să fie voluminoase sau spumoase. Ele pot fi chiar acide, ceea ce înseamnă că este posibil să observați iritația pielii bebelușului dumneavoastră.

Tratament pentru intoleranța la lactoză la bebeluși

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a primi un diagnostic corect înainte de a schimba formula sau de a încerca alte tratamente.

Copilului cu intoleranță congenitală la lactoză ar trebui să i se administreze o formulă fără lactoză. Fără a face această schimbare, bebelușii pot experimenta pierderea în greutate și deshidratarea. Această afecțiune poate chiar pune viața în pericol dacă nu este tratată prompt.

Odată ce bebelușul tău este suficient de mare pentru a mânca alimente, încearcă să te concentrezi pe alimente bogate în calciu pentru a reduce decalajul nutrițional. Acestea includ alimente precum:

  • brocoli
  • fasole Pinto
  • soia fortificată cu calciu sau alți înlocuitori ai laptelui
  • pâine și sucuri îmbogățite cu calciu
  • spanac

De asemenea, poate doriți să discutați cu medicul pediatru despre suplimente pentru a susține nivelul de vitamina D al bebelușului dumneavoastră.

Ce ar putea fi în schimb

Scaunul bebelușului tău îți spune că are intoleranță la lactoză? Există alte câteva posibilități pentru scutecele ciudate ale bebelușului tău. Consultați-vă cu medicul pediatru pentru a face un diagnostic precis și un plan de tratament.

Alergia la lapte

Unii bebeluși pot fi alergici la laptele de vacă – este de fapt una dintre cele mai frecvente alergii alimentare în rândul copiilor, deși este mai puțin frecventă la sugarii mai mici.

După ce a băut lapte, sistemul imunitar răspunde, provocând o serie de simptome de la ușoare la severe. Aceasta ar putea include lucruri precum:

  • respiraţie şuierătoare
  • a vărsa
  • obținerea unei erupții cutanate sau urticarie
  • probleme cu burtica

Bebelușul dumneavoastră poate avea accese de diaree sau scaune moi, cu sau fără sânge.

Mulți copii depășesc alergia la lapte în timp. În caz contrar, tratamentul este pur și simplu evitarea formulei și a altor alimente care conțin lapte de vacă și alte mamifere, scrie healthline.com.

Există un risc mic de anafilaxie cu alergia la lapte, așa că este cu adevărat esențial să determinați dacă copilul dumneavoastră este intolerant sau alergic.

Intoleranță la proteinele din laptele de vacă

Unii bebeluși au probleme în descompunerea proteinelor din laptele de vacă. Dacă micuțul tău este sensibil la proteinele din lapte, este posibil să vezi diaree – chiar și diaree cu sânge – și mucus în scaun. De asemenea, copilul dumneavoastră poate prezenta o erupție cutanată, eczemă, dureri abdominale sau vărsături.

Simptomele acestei intoleranțe tind să se dezvolte în prima săptămână de expunere. Această afecțiune îi afectează pe bebelușii hrăniți cu lapte praf, dar proteinele din lapte pot trece și prin laptele matern dacă o mamă consumă lactate.

Aproximativ 2 până la 5 la sută dintre bebeluși au această sensibilitate, dar, în general, se rezolvă când împlinesc primul an de naștere.

Dezechilibru antelapte/post-lapte

Dacă alăptați, poate ați auzit că laptele dumneavoastră este împărțit în două tipuri. Laptele anterior poate fi mai ușor, precum laptele degresat. Laptele posterior poate părea mai gras, ca laptele integral. La începutul unei sesiuni de alăptare se produce mai mult lapte. Cu cât copilul tău este alăptat mai mult timp, cu atât va primi mai mult lapte anterior.

La unii bebeluși, dacă există un dezechilibru și copilul primește prea mult lapte înainte, poate provoca orice, de la gaz la iritabilitate. Scaunul bebelușului poate fi uneori exploziv. Și poate părea verde, apos sau spumos.

Lucruri de încercat pentru scaun neobișnuit sau alte simptome care sugerează probleme legate de lapte

Scaunul bebelușului tău îți spune că are intoleranță la lactoză?  Poate doriți să schimbați formulele cu îndrumarea medicului dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră este alergic la lapte sau dacă prezintă o sensibilitate la proteine. Există o varietate de opțiuni pe piață, inclusiv formule de soia și hipoalergenice pe care le puteți achiziționa atât fără rețetă, cât și pe bază de rețetă.

Mamele care alăptează ar putea avea nevoie să-și modifice propria dietă pentru a se asigura că laptele și proteinele sale nu sunt transmise copilului lor. Aceasta înseamnă evitarea alimentelor cum ar fi laptele, brânza, iaurtul și alte produse lactate.

De asemenea, va trebui să citiți cu atenție etichetele pentru a căuta lucruri cum ar fi substanțele uscate din lapte, zara, cazeina și alte produse găsite în alimentele procesate. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a urma orice dietă strictă de alimentare, deoarece este posibil să pierdeți nutrienți importanți, scrie healthline.com.

Dacă bănuiți un dezechilibru dintre laptele anterior și laptele posterior, o vizită la un consultant de lactație certificat poate fi de ajutor. Poate doriți să încercați să hrăniți mai des sau să hrăniți bebelușul complet cu un sân înainte de a trece la următorul.

Concluzie

Scaunul bebelușului tău îți spune că are intoleranță la lactoză? Scaunele de toate culorile și texturile pot fi normale la bebeluși. Dacă scaunul cu aspect ciudat este însoțit de plâns excesiv, gaze, sânge  sau alte simptome, mergeți cu bebelușul la medicul pediatru.

Intoleranța la lactoză este rară la sugari, dar există o serie de alte afecțiuni și situații care pot necesita schimbarea formulelor sau încercarea diferitelor metode de hrănire pentru a face copilul mai fericit și mai sănătos.

Vezi și: Alergiile la copii. Tipuri de alergii și particularități | Demamici.ro

Vezi și: Astmul bronsic la copii poate fi cauzat de parfumul din detergenti | Demamici.ro

Share

Articole recente

Actrița Anca Dinicu a născut. Ce prenume a ales pentru micuțul său | Demamici.ro

Actrița Anca Dinicu a născut în secret, vedeta anunțând că a devenit mamă abia după…

21 de ore

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună