„Școala nu te învață cum e realitatea!” Cum ajung tot mai mulți tineri să urmeze studiile greșite, ca mai apoi să se reprofileze. România, în topul țărilor cu „studenți dezamăgiți”. România este în fruntea clasamentului când vine vorba de tineri aflați la început de carieră, dar care ajung să-și schimbe domeniul de activitate, la scurt timp după angajare.
Potrivit unor statistici europene, țara noastră este statul european cu cei mai mulți tineri care ajung să se reprofileze și să profeseze în cu totul alte domenii decât în cele pentru care s-au pregătit.
Principala nemulțumire a tinerilor din noua generație este că sistemul de învățământ autohton nu reușește să țină pasul cu nevoile angajatorilor, potrivit digi24.ro.
Într-un interviu acordat pentru sursa citată, Anca Lapa, o tânără în vârstă de 24 de ani, absolventă la Agricultură, a reușit să lucreze în domeniu doar jumătate de an.
„Mă vedeam inginer agronom și am profesat. Eu m-am orientat greșit pentru că nu știam exact unde mi-e locul (…) Când a trebuit să vin propriu-zis cu munca și să pun în practică… multe lipsuri pe care le aveam, pentru că nu te învață școala exact cum e realitatea, nu m-am simțit confortabil. Am văzut că nu e pentru mine”, a declarat tânăra.
Potrivit Eurostat, domeniul agriculturii prezintă cel mai mare grad de nepotrivire în ceea ce privește alegerea studiilor și locul unde se angajează, ulterior, studenții.
La fel ca mulți alți colegi din breasla ei, Anca Lapa a fost nevoită să își schimbe domeniul de activitate, iar momentan lucrează ca specialist PR și Marketing.
În ultimii ani, domeniul IT a devenit unul foarte atractiv pentru toți cei care își doreau o schimbare în cariera lor.
„Un alt motiv foarte important pentru care fac schimbarea și pe care îl regăsim foarte des este că nu au perspective financiare și nu au proiecții financiare de viitor mai mari”, susține Robert Ciubotaru, mentor la o școală de reconversie profesională.
Vârsta medie pentru cei care se reorientează către zona IT este de 30-31 de ani, însă există și cazuri de persoane de peste 50 de ani care aleg această schimbare.
„Vine pandemia, toate fabricile, toate uzinele, toată producția intră într-un stadiu de șomaj tehnic. Și atunci am zis, eu trebuie să fac la 40 de ani programare”, a mai declarat pentru digi24 Dan Petrișor, inginer mecanic la bază, dar care s-a decis să urmeze cursurile de calificare în IT.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…