In anul 1952, doctorul Virginia Apgar stabilea un procedeu de examinare a nasterii care sa indice cat de bine a trecut copilul peste momentul venirii pe lume. Evaluarea urmareste aspectul semnelor vitale la un minut dupa nastere si se repeta dupa alte 10 -15 minute.
Scopul scorului APGAR este sa stabileasca cum a reusit nou-nascutul sa se adapteze la viata extrauterina. Uneori, cand exista temeri cu privire la starea bebelusului, pe langa cele 2 evaluari la 1 minut, respectiv 10-15 minute, se mai face o evaluare, a treia, la 20 de minute dupa venirea micutului pe lume.
Conditia bebelusului este evaluata in functie de 5 factori. Fiecare dintre acesti indici este notat cu 0 pentru minim si 2 pentru maxim. Doctorii si moasele noteaza:
– Activitatea si tonicitatea musculaturii (daca bebelusul este activ, are miscari spontane va primi nota 2, daca membrele sunt flexate iar miscarea este slaba va primi 1, iar daca miscarea lipseste, tonusul fiind flasc se noteaza cu 0).
– Ritmul cardiac (Nota 2 pentru un ritm normal de peste 100 de batai pe minut), nota 1 pentru mai putin de 100 de batai pe minut si nota 0 pentru lipsa ritmului cardiac.
– Respiratia (Daca bebelusul are un ritm normal de respiratie si un plans zdravan va primi nota 2. Daca respiratia este neregulata sau inceata, iar plansul este slab, micutul va primi nota 1. Daca respiratia lipseste, copilul primeste 0).
– Grimasa (Copilul care va tusi, stranuta, se va retrage imediat dupa nastere va primi nota 2. Cel care are miscari faciale numai la stimulare primeste 1, iar cel care nu raspunde la stimulare va lua 0).
– Aspect (culoarea pielii) – Daca culoarea este normala, iar membrele sunt rozalii, bebelusul primeste nota maxima. Daca picioarele si mainile sunt vinete, bebelusul va lua nota 1, iar daca intreg corpul este albastrui, va fi notat cu 0.
Un bebelus care va lua peste nota 7 la prima evaluare, cea de la 1 minut dupa nastere, este considerat un copil cu o stare generala buna.
Daca micutul ia o nota mai mica, nu inseamna neaparat ca are probleme grave de sanatate, ci ca are nevoie de ingrijiri medicale imediate precum aspirarea cailor respiratorii sau oxigen care sa-l ajute sa respire.
Scorul APGAR nu indica starea de sanatate pe termen lung a copilului, nu are a face cu intelectul sau sau cu comportamentul. De regula, copiii care vin pe lume prematur, inainte de termen, precum si cei nascuti prin cezariana pot primi maximum nota 9 la nastere.
Aceasta regula este deseori incalcata, cel putin in spitalele din Romania. In multe unitati medicale vin pe lume copii prin cezariana care primesc nota 10 la nastere.
Neonatologul bucurestean Adrian Sorin Craciun confirma: „Ca neonatologi nu punem foarte mare pret pe scorul Apgar. La maternita?ile private se fac cele mai multe cezariene la rece (fara declansarea travaliului), iar în aceste cazuri notele se mai umfla.
Medicul gândeste ca nu poti sa îi spui mamei pe care tu ai chemat-o si i-ai facut cezariana ca bebelusul ei nu era pregatit de nastere, asa ca noteaza nou-nascutul cu un 10 nerealizat în realitate”.
Citeste si:
ADEVARUL DESPRE DURERILE DE DUPA CEZARIANA – RAHIANESTEZIA SI DURERILE DE CAP
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…