Se schimbă Legea în România 2023! „Luna tatălui” se transformă în două luni din concediul total: pentru cine se aplică și de când intră în vigoare.
Cuprins:
Guvernul extinde perioada de concediu pentru creșterea copilului în cazul celuilalt părinte care nu a solicitat inițial acest drept, fie că este ea mama sau tatăl salariat. Astfel, perioada va crește la 2 luni din perioada totală a concediului pentru creșterea copilului.
Se schimbă Legea în România 2023!
În prezent, dacă ambii părinți îndeplinesc condițiile de acordare a concediului pentru creșterea copilului, potrivit legii, cel puţin o lună din perioada totală a concediului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept, fie că este ea mama sau tatăl salariat. Perioada acesta se va extinde până la 2 luni.
Astfel, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 se va modifica astfel:
„Art. 11 – (1) Dreptul la concediul pentru creșterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă părinților, precum și persoanelor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
- a) cel puţin 2 luni din perioada totală a concediului de creştere a copilului sunt alocate uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
- b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.”
Schimbările sunt făcute prin Ordonanță de Urgență, motivul fiind acela că România este deja în procedură de infringement pentru netranspunerea în legislația națională a acestor prevederi europene.
„Luna tatălui” se transformă în două luni din concediul total: pentru cine se aplică și de când intră în vigoare
Demamici.ro a întrebat pentru ce categorie de părinți se aplică noua lege și de când începe. Iată răspunsul oficial de la mmanpis.ro – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
„În ceea ce priveste HG nr.164/2022 nu sunt normele de aplicare și este în vigoare OUG nr.111/20111 modificată în 2016 în care tatăl trebuie să stea o singură lună. Când o să apară aceste norme, o să fie specificat de când se va aplica.”
Totul despre luna tatălui din concediul de creștere copil. Acte necesare și condiții de acordare
Luna tatălui din concediul de creștere copil. De regulă, mama stă mai mult în concediu creștere copil, dar e bine de știut că și tatăl poate să aibă acest job full time timp de minimum o lună. Iată ce informații ar trebui să cunoașteți amândoi despre luna tatalui, dar și despre stimulentul de insertie.
Luna tatălui din concediul de creștere copil. Prevederi noi pentru stimulentul de inserție
Până în luna mai 2021, condiția pentru a primi stimulent de inserție era să te întorci la job sau să realizezi venituri impozabile cu minimum 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani, respectiv 3 ani – în cazul copilului cu handicap, conform OUG 111/2010.
Dar a fost adoptată HG 536/2021 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
Astfel, părinţii care se întorc la muncă după finalizarea concediului de creştere a copilului, adică după vârsta de doi ani, respectiv trei ani, a juniorului cu dizabilități primesc stimulent de inserție în valoarea de 650 de lei. Citește tot articolul aici.
Vezi și: Zile libere la nașterea copilului 2023! Cine are dreptul, câte sunt și cum se iau | Demamici.ro