Sezonul virozelor respiratorii e în toi! Când trebuie să mergi de urgență la spital cu copilul? Nu există mamă care să nu se îngrijoreze în această perioadă, când virozele respiratorii sunt peste tot, iar cei mici sunt cei mai expuși.
Când trebuie să ajungi la medic cu cel mic? Medicii sfătuiesc părinţii să nu intre în panică la primele semne, însă dacă simptomele nu se ameliorează după trei sau patru zile, este imporant că cel mic să fie văzut neapărat de un doctor.
Spitalele din București și din țară primesc în fiecare zi sute de cazuri de copilași cu probleme resiratorii, cele mai multe date de rinovirus.
Rinovirusurile umane (HRV) provoacă, de cele mai multe ori, infecții ale tractului respirator superior, otite și sinuzite. Perioada de incubație este de 12-72 de ore, timp în care pot să apară principalele simptome: iritație nazală, durere în gât sau gât iritat, rinoree, congestie nazală, cefalee, tuse, febră ușoară, stare alterată.
Pentru rinovirus nu există vaccin, dar medicii spun că cei mici pot fi imunizaţi pentru gripă, COVID şi virusul sinciţial respirator.
Sezonul virozelor respiratorii e în toi! Iată câteva reguli simple care îi pot feri pe copii de răceli
Medicul pediatru Mihai Craiu spune ce ar trebui să facem atunci când cel mic dă semne că are o viroză respiratorie.
„Lucrul cel mai important care va trebui făcut din nou este să reînvăţăm să ne spălăm bine pe mâini. Trebuie să ne jucăm cu copiii de-a tuşitul corect, şi tuşitul corect este în plica cotului, nu la mână şi după aia să atingem jucăria sau clanţa la baie. Să ieşim cât mai mult în aer liber şi să aerisim clasele.
Trebuie să ne dispară teama noastră românească de curenţi, nu ne trage curentul, din contră, ne apără de virusuri şi de bacterii. E înfundat nasul, să desfundăm nasul, cu apă de mare, aspirăm secreţiile. Este cu durere mare, dăm un medicament analgezic. Are febră 40 de grade, dăm un antipiretic. Să nu folosim doctoriile folosite la ultima răceală sau de la fratele mai mare”, spune Mihai Craiu. În comunitatea pe care a creat-o, Dr. Mihai Craiu oferă sfaturi utile pentru părinți în ceea ce privește problemele de sănătate cu care se pot confrunta copiii. Spitalul Virtual pentru Copii a devenit o sursă importantă, ușor accesibilă de informații corecte, avizate.
Dacă simptomele nu dispar sau nu se ameliorează în trei-patru zile, atunci este momentul să ducem copilul la medic.