Sfaturi pentru o alăptare de succes de la Anca Bălășoiu, moașă licențiată. Interviu exclusiv. Prin alăptare mama și copilul construiesc o legătură magică, însă cu toate că pare un proces ușor, fiziologic, alăptarea vine la pachet cu o serie de provocări pe care mămicile trebuie să le cunoască. Din păcate, în multe dintre maternitățile din România, alăptarea nu este încurajată așa cum ar trebui, iar mamele nu sunt susținute și nici învățate cum să-și atașeze corect copiii la sân. De aici și până la renunțarea la alăptare nu este decât un singur pas.
Cuprins:
Anca Bălășoiu – moașă licențiată și coordonator al programului Școala Mamei din cadrul Maternitatii Bucur – susține alăptarea și ajută graviduțele și mămicile la început de drum să afle cât mai multe despre alăptare și îngrijirea nou-născutului. Prin cursurile susținute timp de peste un deceniu, Anca Bălășoiu a ajutat și educat părinții în devenire, peste 30.000 la număr. Într-un interviu exclusiv, realizat cu sprijinul Philips Avent, Anca Bălășoiu a răspuns celor mai arzătoare întrebări ale mămicilor, oferindu-le sfaturi și informații prețioase.
R: reporter
A.B. – Anca Bălășoiu
A.B.: Primul pas ar fi participarea la un curs de alăptare. Alăptarea trebuie să fie un act fiziologic, așa cum știm, dar sunt multe complicații care pot apărea din neștiință, din neputință sau din proasta informare. Sunt multe lucruri de spus despre alăptare și unele pot fi adaptate individual pentru că fiecare femeie este unică în felul ei.
Sunt femei care nu au nicio problemă. Sunt femei care au alte probleme medicale sau asociate. Bineînțeles că de aici încep o multitudine de întrebări: am sânii mici, am sânii mari, am alăptat, n-am alăptat, îmi curge colostru sau nu. Am mameloane ombilicate, sânul e pre mic sau prea mare. Copilul nu poate apuca, ce fac eu? Cred că acesta ar fi primul pas și mama să pună întrebări lectorului, legate de anumite situații pe care ea se gândește că poate să le întâlnească.
Copilul trebuie pus la sân din primele clipe după naștere, chiar dacă mama crede că nu are lapte!
A.B.: Primul pas ar trebui făcut încă din primele minute după naștere, copilul să fie pus la sân, chiar dacă mama crede că nu are lapte. Așa cum știm, producerea laptelui se petrece atunci când este atașat la sân și acesta suge. Atunci se produc cei doi hormoni: prolactina și oxitocina. Colostrul, chiar dacă este în cantitate mică, este hipercaloric și poate fi suficient pentru copii.
Este adevărat că uneori nu reușesc nici eu și nici mamele să mulgem mai mult de 5-7, până în 10 ml la ambii sâni, la primul muls. De cele mai multe ori este suficient pentru o primă masă a copilului. Are stomacul cât o cireașă atunci când se naște. Da, poate utiliza și pompa dacă sânul este angorjat sau pentru stimulare. Da, cu siguranță pompa este utilă și este unul dintre accesoriile pentru alăptare (nu este chiar un accesoriu, ci un instrument util) pe care îl recomand mamelor să îl aibă atunci când se pregătesc pentru naștere, dar primul pas ar fi să pună copilul la sân, apoi utilizarea pompei dacă este cazul.
Alăptarea frecventă și necondiționată va duce la creșterea producției de lapte. Foarte rare sunt cazurile când mama nu are lapte și medicul neonatolog stabilește că ar fi bine să i se administreze ceva copilului, adică lapte praf. Sunt situații foarte rare, dar se întâmplă, mai ales că se tem că copilul va face o hipoglicemie și atunci mai bine să prevenim decât să tratăm, dar cu siguranță primul pas este să pună copilul la sân.
A.B.: Copilul în general este mulțumit după supt dacă el înghite lapte. Nu putem aprecia cantitatea de lapte după mărimea sânilor sau după senzația de plenitudine. Sunt mame cărora li se angorjează sânul, dar nu este neapărat din preaplin. Poate fi o ușoară inflamație la nivelul sânului. Sunt mame cărora nu li se angorjează sânul, dar asta nu înseamnă că nu au lapte. Dacă copilul suge, înghite, dacă suge eficient, trebuie ascultat să vedem dacă are un supt pe secundă. Și atunci ne dăm seama că el înghite lapte, suge eficient și nu are două supturi pe secundă. Acolo ne gândim că doar suzetează.
Dacă urinează. Numărul de scutece ne indică nouă că copilul mănâncă. Cu cât schimbăm mai multe scutece, cu atât este un semn pentru proaspăta mamă că bebelușul mănâncă. De-a lungul timpului am primit diverse grafice de la mame. Cântăreau scutecul înainte și după. Cântăreau copilul înainte și după supt. Eu aș spune să nu se întâmple asta pentru că deja ea este stresată și este un stres în plus această monitorizare a scutecelor copilului, a greutății, a cantității pe care o mănâncă. Așa cum știm, proba suptului se face pe mesele pe 24 de ore.
Este adevărat. Sunt mame la care lactația se instalează puțin mai târziu, mai ales mame care au născut prin cezariană la rece, o cezariană programată, fără a se declanșa contracții și atunci poate întârzia ușor lactația. Uneori și medicamentele administrate în anestezie pot influența ușor acest lucru, dar dacă pune copilul la sân și începe să se secrete oxitocină și prolactină, cu siguranță crește producerea laptelui.
Laptele se produce după idee de cerere și ofertă.
Laptele se produce după idee de cerere și ofertă. Copilul mănâncă mult, avem mult lapte. Copilul mănâncă puțin, vom produce puțin lapte. Trebuie pus la sân și observat. Dacă înghite, dacă respiră între supturi, dacă înghite suge eficient, dacă udă scutece, dacă este mulțumit după supt, dacă lasă sânul singur. Mama poate avea o stare de somnolență, o stare de sete și își dorește să bea apă. Toate aceste semne ne spun nouă că mama are lapte și copilul începe să ia în greutate. Este și acest aspect foarte important, dar nu monitorizăm greutatea copilului zilnic că nu ne va indica nimic.
A.B.: În general un copil atinge greutatea de la naștere la două săptămâni de la naștere. Copilul poate scădea până la 10 % din greutatea cu care s-a născut și cam după două săptămâni ajunge la greutatea cu care s-a născut inițial. În general, copiii cresc între 115 grame și 220 grame pe săptămână până la 3 luni, între 85 și 140 de grame până la 6 luni. După 6 luni până într-un an, în general între 45 și 85 grame.
Toate ghidurile de pediatrie spun că bebelușul nu ar trebui să ia mai puțin de 500 de grame pe lună. Este important. Atunci pediatrii încep să se gândească și la alte aspecte patologice. Este important și cântarul pe care îl cântăresc pe copil. De multe ori aceste cântare nu sunt verificate metrologic. Până și în maternități, acolo unde cântarele sunt verificate periodic, avem diferențe de cântar. 100 de grame la un copil așa de mic sunt importante. Recomand cântărirea copilului pe același cântar, o dată la două săptămâni, 10-14 zile. O dată pe săptămână este cam mult. Nu ne grăbim cu cântăritul decât dacă ni se pare că ceva nu este în regulă.
Copilul nu se atașează doar la mamelon, ci la mamelon care să cuprindă și areola
A.B.: Mama cred că are nevoie de consiliere. Copilul nu se atașează doar la mamelon, ci la mamelon care să cuprindă și areola. Buza inferioară să fie răsfrântă pe sân. Bărbia să atingă sânul. Unul dintre riscuri este de a înghiți aer, iar celălalt de a produce răni sau ragade la nivelul mamelonului și de asemenea, să ajungă la copil o cantitate mai mică de lapte decât ne așteptăm.
Gura copilului are și mișcări de sucțiune și presiune și peristaltism și avem nevoie de presiune pe areola mamei. În spatele areolei se află canalele galactofore care formează mici bazinete. Dacă copilul este atașat corect, va ajunge o cantitate de lapte mai mare la copil. Sânul se va goli mai ușor. Nu riscăm să scadă lactația și nici să înghită aer. Înghițirea aerului este o problemă la copii și cele mai multe dureri de burtică apar din această cauză. Foarte multe mame nu-i ajută să regurgiteze.
Nu există picături de colici minune pe piață, deși cunosc mame care le-au încercat pe toate. Unul dintre sfaturile pe care îl dau mereu e să ajutăm copilul să regurgiteze după fiecare masă și să atașăm copilul corect la sân.
A.B.: Aici nu cred că doare din cauză că mama nu-l atașează corect. Este posibil ca mama să aibă o candida. Am întâlnit frecvent. De obicei, atunci când doare la o lună de la naștere, mama a avut probabil candida în sarcină, a migrat un pic. Și copilul în guriță ar trebui inspectat, poate de pediatrul doamnei, dar un antimicotic administrat pe sân câteva zile poate da răspuns la această întrebare, dacă a început să treacă sau nu. Este posibil să fie o candida acolo.
A.B.: Este cam dificil pentru că lor le place mirosul mamei, le plac bătăile inimii mamei. Cu sânul în gură ar sta acolo până se însoară, până se mărită. N-ar mai pleca, unde-i mai minunat decât la mama la sân? Se va obișnui treptat. Probabil că suptul relaxează. În general la copiii cu reflex accentuat de supt (pentru că există și astfel de copii), acolo mai recomand o suzetă. Asta pentru liniștirea mamei pentru că sunt copii care suzetează tot timpul și în timpul somnului dacă nu au ceva în guriță plâng. Familia începe să fie tensionată din cauza acestui lucru, iar în aceste cazuri recomand suzeta.
Este posibil ca mama să facă greșeli de alăptare. Mama să o pună la sân, domnișoara să sugă vreo 5, 10 minute. În primele 2, 3 minute nu-i curge lapte, în următoarele minute îi curge lapte de început care e mai apos, mai transparent și potolește setea, după care adoarme. Mama încearcă să o detașeze, ea vrea să mănânce și iarăși ia lapte de început și atunci nu este sătulă niciodată. Ar trebui ca mama să stimuleze puțin sânul înainte de atașare, în așa fel încât copilului să-i vină deja lapte atunci când îl atașează sau să mulgă cu pompa puțin lapte la început și apoi să atașeze copilul ca să sugă lapte de sfârșit care este mai gras, mai hrănitor și posibil, dacă se satură, să nu mai vrea să suzeteze tot timpul.
A.B.: Sunt indicatori pe care mama trebuie să-I urmărească: creșterea în greutate, copilul să fie mulțumit. Să se dezvolte bine, să arate bine. Cu siguranță aceștia sunt.
Se transformă laptele în „apă chioară”? Până când este bine să alăptăm?
A.B.: Dacă ne uităm la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății spun că alăptarea este recomandată până la 2 sau 3 ani sau atâta timp cât mama și copilul acceptă acest lucru. Eu tot timpul spun măcar un an, măcar un an pentru că încerc să le conving pe mame să alăpteze, dar nu putem spune că laptele nu este bun. Este adevărat că scade valoarea calorică după 6 luni, dar copilul primește anticorpi. Copilul se simte în siguranță acolo. Se dezvoltă bine emoțional. Dacă cei doi se simt bine, asta nu mai contează. Copiii care sunt alăptați pe termen mai lung nu se îmbolnăvesc mulți ani chiar și după alăptare. Abia la un an, doi după încheierea alăptării încep să facă anumite viroze sau complicații respiratorii, în general.
A.B.: Demineralizarea este o problemă, nu neapărat a alăptării. Da, cu siguranță pot apărea carii de lactație. Nu aș învinui alăptarea pentru aceste carii, ci aș învinui poate alimentația necorespunzătoare. Așa cum știm igiena dentară a copilului mic, a sugarului, poate începe încă de la naștere sau la scurt timp.
Există diferite periuțe de dinți și cele pe care mama le poate introduce pe deget. Au niște peri mici din silicon. Putem masa gingiile. Există și paste de dinți speciale pentru copiii până într-un an care nu conțin fluor, tot pentru a exersa periajul. Acest lucru mama îl poate face de două ori pe zi: dimineața și seara. Mai sunt diverse preparate farmaceutice pe care pe recomandă pediatrul: glicerină boraxată sau diverse lucruri sau ștergerea cavității bucale.
A.B.: Copiii mușcă din mai multe motive. Atunci când le cresc dințișorii, atunci când se răsfață, când își descoperă dinții. Mama ar trebui cu siguranță să trateze cu seriozitate acest lucru și să-l îndepărteze de la sân de fiecare dată când este mușcată. Să arate că o doare. Nu sfătuiesc mamele să utilizeze diverse apelative: a, e, i, o, diverse onomatope pentru că bebelușii se amuză când mamele fac așa și vor repeta de fiecare dată mușcătura să o audă pe mama cum striga.
Este bine să-l îndepărteze, să fie destul de vehementă. Așa cum știm, dentiția de lapte este formată din 20 de dinți. Incisivii inferiori apar între 6 și 8 luni, cei superiori între 8 și 10 luni, cam aici sunt problemele, când apar cei 4 dinți. Trebuie îndepărtat copilul, să-i arătăm că suntem ferme atunci când ei fac acest lucru. Le putem da o jucărie de dentiție în perioada când le cresc dințișorii, să o utilizeze.
A.B.: Dacă copilul este în prima lună, cu siguranță îl lăsăm să doarmă trei ore legat. Copilul poate să doarmă și 3 ore și jumătate. Noaptea se permite să doarmă cinci ore, cinci ore și jumătate. Această perioadă de noapte va crește treptat odată cu creșterea copilului. Nu recomand să-l lăsăm să doarmă cinci ore noaptea și cinci dimineața sau după-amiază. Deja este o perioadă prea lungă în care nu a mâncat și acel copil nu va lua în greutate. Din contra, va avea tulburări de creștere. În primele trei săptămâni copiii sunt icterici. Apare icterul fiziologic. Multe mame spun: „ce copil minunat am. Doarme 3, 4 ore. Nici nu știu că am copil.” Le spun: „stați să treacă cele 3 săptămâni și aflați!”.
A.B.: Pe copilul mai mare, nu. Pe cel din burtică, puțin probabil. Se întâmplă uneori pe măsură ce crește burtica să apară mici contracții uterine atunci când primul copil suge. Se secretă oxitocină și poate da contracții. Sunt mame care n-au o problemă cu asta. N-au risc de naștere prematură, dar sunt mame care au acest risc.
De cele mai multe ori, primul copil se alăptează până pe la 5, 6 luni, apoi renunță singur la alăptat. Se schimbă gustul laptelui, hormonal și atunci preferă să nu mai sugă la sân pentru că nu mai are același gust și nu-i place mirosul.
Sânul nu este gol niciodată. Este o glandă care produce tot timpul lapte și nu se va goli niciodată
A.B.: Mi-ar fi plăcut să știu cât are copilul, dar cu siguranță poate renunța la formulă. Mama trebuie doar să aibă stăpânire de sine. Recomand să înceapă întotdeauna hrănirea copilului cu sânul. După primul sân să ajute copilul să regurgiteze. Să-l pună la cel de-al doilea, deși copiii, după primele 2-3 săptămâni se satură dintr-un singur sân și ajungem să alternăm sânii la alăptări.
În această situație îl hrănim la ambii sâni și putem după fiecare masă să mai stimulăm cu o pompă sau să încercăm să mulgem sânul, să mai extragem puțin lapte, astfel încât organismul nostru să perceapă că bebelușul dorește să sugă mai mult. Va produce mai multă prolactină și oxitocină. Multe mame spun: păi da, dar după supt sânul este gol. Sânul nu este gol niciodată. Este o glandă care produce tot timpul lapte și nu se va goli niciodată. Dacă va mulge și va insista va crește cererea și va crește și oferta și treptat va putea să renunțe la laptele praf.
A.B.: Copilul face pasiune pentru un anumit sân. Am întâlnit destul de frecvent. Nu ține cont că este fetiță sau băiat. Probabil este sânul care i-a fost oferit mai frecvent din primele clipe după naștere și începe să facă o pasiune. Eu le spun mamelor să înceapă întotdeauna suptul cu sânul pe care nu-l preferă.
Bineînțeles că va trage de câteva ori și îi va da drumul, se va enerva. Mama îl va muta la sânul pe care îl preferă, iar pe celălalt îl va mulge. Trebuie să stimulăm lactația pe ambii sâni în așa fel încât să nu apară acea diferență de dimensiune a sânilor și să știți că la 2, 3, 4 luni de la naștere, dacă apare o diferență mare se va regla destul de greu.
Mama trebuie să muncească mult ca să egalizeze puțin dimensiunea și am văzut multiple situații. Am văzut mame cu copii de un an, un an și jumătate, iar diferența era foarte vizibilă și deja pe ele începuse să le deranjeze. Purtau sutiene, bustiere cu bureți pentru a nu se observa diferența. Așadar da, trebuie să înceapă alăptarea cu sânul pe care nu-l preferă, de fiecare dată și să-l mulgă și pe acela. Veți vedea că după o perioadă va ajunge să-l prefere pe celălalt dacă i se va părea că începe să curgă mai bine sau îi place poziția sânului sau forma mamelonului.
Vor mai avea sânii aceeași dimensiune sau nu vor mai reveni la forma inițială, după înțărcare?
A.B.: Nu. Vor rămâne așa și oricum femeile nu au sânii egali. Partea stânga a corpului este diferită de cea dreaptă. De multe ori rămâne această diferență de dimensiune a sânilor. Am multe mame care vin și-mi spun că ar vrea să-și protezeze sânul, să meargă la un chirurg estetician și să rezolve acest lucru pentru că sânul pentru femeie reprezintă oarecum feminitate și mule femei vor să corecteze după alăptare sau după ce au născut un copil sau doi.
A.B.: Nu are nicio legătură senzația de angorjare cu cantitatea de lapte. De cele mai multe ori este doar o inflamație a canalelor galactofore, a sânului care trece cu muls, masaje, comprese cu apă caldă și muls după. Nu ne vom lua niciodată după senzația de plenitudine. Sânul este o glandă care produce tot timpul lapte și am întâlnit situații cu mame cu sâni foarte mici, cât o cireașă sau cât o nucă, și totuși după naștere, sânul s-a adaptat atât de bine încât curgea tot timpul. Producea tot timpul lapte.
Nu are nicio legătură senzația de plenitudine cu cantitatea de lapte pe care poate s-o producă sânul. Acea angorjare apare de regulă în primele 5, 7 zile și dispare ulterior.
A.B.: S-au făcut studii pe varză. Unele spun că ar putea ajuta. Nu dau o recomandare strictă, însă chiar așa menționează că ar putea ajuta. Canalele galactofore înfundate nu se tratează cu varză. Singura modalitate de tratament este supt și muls. În general în 72 de ore se rezolvă de la sine, fără complicații, dacă mama o face frecvent în cele trei zile.
Nu am întâlnit situații care să se complice după trei zile, dacă mama respectă oarecum recomandările. Singura ei activitate în 48 de ore, 72 este să îi ofere copilului sânul, să-l lase să sugă, să se mulgă după ce-a supt copilul, să maseze zona. Apare ca un nodul. Îl simte la mână sau apare sub forma unei linii roșii care duce până la mamelon. Să pună comprese cu apă caldă în acea zonă, să maseze, să pună copilul să sugă și să mulgă. Cam aceștia sunt pașii.
Nu oferim nimic altceva copilului alăptat la sân fără recomandare medicală.
A.B.: Eu nu recomand să oferim copilului alăptat exclusiv nimic altceva decât lapte. Așa cum am spus, laptele de început este mai apos. Mama îl poate pune la sân. Copilul se hidratează și atât. Este adevărat că mama trebuie să bea suficiente lichide. Dacă mama este deshidratată și cantitatea laptelui s-ar putea să scadă ușor. Așadar, îl punem la sân și copilul se hidratează de la sân. Nu oferim nimic altceva copilului alăptat la sân fără recomandare medicală.
A.B.: Nu este nimic interzis în alăptare. Sunt doar alimente care trebuie testate sau consumate cu moderație cum ar fi: varza, mazărea, fasolea, conopida. Sunt alimente care balonează și pot crea disconfort abdominal. Roșiile, strugurii, băuturile carbogazoase…
Dacă vrea mama să mănânge roșii, poate să mănânce o roșie mai mică sau o jumătate de roșie. Nu înseamnă că trebuie să mănânce o salată de roșii pentru că atunci poate fermenta. Bineînțeles că dacă observă că a mâncat jumătate de roșie astăzi și mâine o roșie și poimâine tot așa și copilul nu a avut nicio reacție, poate crește cantitatea treptat și atunci să ajungă să mănânce și o salată de roșii și copilul să nu aibă nicio tulburare digestivă. Trebuie testat. Sunt copiii care nu au reacții la nimic.
Ar trebui să evităm alcoolul. Berea nu crește lactația. Trebuie evitate alimentele care conțin cofeină în cantitate mare sau repetitiv. Adică putem să bem o ceașcă de cafea pe zi dacă copilul nu are nimic, dar nu mai consumăm și alimente care conțin cofeină: ciocolată închisă la culoare sau ceai verde etc. Mama trebuie să evite alimentele care au ieșit din perioada de garanție, care nu au fost depozitate corect, la temperaturi adecvate, care n-au fost preparate corespunzător. Nu recomand carnea în sânge. Mare atenție la ouă. Pot fi foarte periculoase, dar dacă sunt depozitate corect nu avem nicio problemă și să fie în termen. Poate sunt o multitudine de alimente pe care mamele le evită inutil.
Pompele de sân se împart în două mari categorii: manuale și electrice, iar cele electrice se ramifică din nou în funcție de mai multe caracteristici. La o pompă manuală trebuie să apeși și să eliberezi un mâner cu mâna, în timp ce pompa electrică este dotată cu un motoraș care face acest lucru automat. În funcție de puterea motorului, sucțiunea este mai puternică sau mai ușoară, iar cantitatea de lapte extras mai mare sau mai mică.
Recomandarea mea este să apelați la o pompă de muls electrică. Cu ajutorul ei puteți extrage laptele mult mai repede și puteți menține debitul la nivel optim. Citiți review-ul integral AICI!
Vezi si: Alaptarea. 20 de lucruri pe care o mama trebuie sa le stie | Demamici.ro
Vezi si: Alaptarea. Care sunt principalele beneficii pentru copilul tau | Demamici.ro
Vezi si: Alaptarea copiilor. De ce bebelusul pare ca nu se satura cu laptele de la san? | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…