Sfaturi utile pentru o intarcare blanda | Demamici.ro

Momentul intarcarii nu este tocmai usor pentru mama, pentru ca desface ultima legatura fizica directa cu copilul.

Cand trebuie incetata alaptarea

Organizatia Mondiala a Sanatatii sfatuieste ca alaptarea sa dureze minim 2 ani, insa din cauza presiunii pusa de societate, care priveste cu retinere alaptarea in public a oricarui bebelus mai mare de cateva saptamani, multe mame renunta la modul natural de a-si hrani copiii mult mai repede de aceasta varsta.

Considerand multiplele beneficii pe care le are alaptarea, recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a prelungi alaptarea dupa varsta de 2 ani este cu siguranta cea mai buna atitudine.

Ce inseamna intarcarea?

Pentru copil, alaptarea este mult mai mult decat sursa de hrana, inseamna conectare, siguranta, incredere, protectie, alinare, sursa de calm.

Intreruperea brusca a alaptarii devine astfel extrem de frustranta pentru copil care va protesta impotriva privarii sale de o sursa de echilibru emotional.

Cate metode de intarcare exista

Din pacate, multe mame opteaza pentru o intarcare brusca a copilului, din diverse motive. Iar cand se intampla asta, copilul se vede deodata privat nu numai de san, ci si de prezenta celei mai importante persoane din viata sa.

Insa alte mame recurg la alte metode si isi infasoara strans sanii si ii refuza pur si simplu copilului accesul la san. Aceasta metoda este mai blanda pentru copil, insa poate fi la fel de frustranta.

Mai exista o metoda de intarcare brusca si anume murdarirea sanilor cu diverse solutii colorate sau amare, sau lipirea de plasturi si explicarea ca sanul „are buba”.

Aceasta metoda este considerata gresita de catre psihologia moderna, pentru ca nu denota respect fata de copil, avand in vedere minciunile care i se spun.

Intarcarea blanda este metoda pe care psihologii o recomanda atunci cand se ajunge la aceasta etapa, fiind numita si intarcare treptata, pentru ca este un proces care se extinde pe durata mai multor saptamani sau chiar luni de zile.

Cum se face intarcarea blanda

Se incepe si renuntarea la alaptarea la cerere. In loc sa ii fie dat sanul celui mic, imediat ce il cere, se amana putin momentul, cum ar fi dupa ce va spalati impreuna pe maini sau pana cand termini de gatit, spre exemplu.

Se amana cateva minute, apoi se amana cu o ora sau mai mult, iar treptat, se renunta la alaptarile de peste zi pentru ca multi copii cer sanul peste zi din plictiseala.

Aceasta metoda este utila intrucat prin amanare, mamele obtin putin mai mult control asupra vietii zilnice, iar cei mici se vor acomoda mai usor cu fel de fel de mici frustrari care pot aparea de-a lungul copilariei.

Intarcarea blanda nu se face intr-un interval de timp prestabilit. Nu exista intarcare blanda in 3 saptamani si 3 zile. Fiecare copil e difierit, iar intarcarea trebuie sa tina cont de limitarile celui mic.

Share

Articole recente

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani: „Ce frumos bat în piept două inimi de 16 ani” | Demamici.ro

Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…

4 săptămâni

Endometrioza: simptome, metode de diagnosticare și opțiuni de tratament VIDEO | Demamici.ro

Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…

4 săptămâni

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră – interviu cu Anca Sînă Serea VIDEO (P) | Demamici.ro

Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…

o lună

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei Elena | Demamici.ro

Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…

o lună

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. O zi plină de distracție în aer liber, în Parcul Izvor din București | Demamici.ro

Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…

o lună