Sharenting-ul, fenomenul îngrijorător al expunerii copilului de timpuriu în mediul online. Sharenting sau pericolul ascuns din spatele dorinței de a împărtăși cu apropiații fotografii cu noul membru al familiei.
Cuprins:
Pare un gest banal – postatul unei poze cu bebelușul. Cine nu o face?
Vedem asta la tot pasul, momente de tot felul, imortalizate și fotografiate în cele mai bune unghiuri, pregătite să fie întâmpinate de valurile de like-uri și aprecieri de pe rețelele de socializare.
De la vedete, la oameni obișnuiți, fenomenul a luat amploare, iar astfel tot mai mulți părinți cad în această capcană, fără ca măcar să-și dea seama.
Pentru unii a devenit chiar o metodă de a documenta evoluția copilului, prin astfel de fotografii și postări. La o analiză mai atentă a ultimelor sondaje, situația pare aproape ireală.
Potrivit publicației Time, 92% dintre copiii americani sunt prezenți în online încă dinainte de a împlini vârsta de 2 ani.
Mai mult, un sfert dintre copiii acestei generații sunt deja pe social media înainte de a se naște, sub forma sonogramelor sau conturilor de Instagram deschise de părinți și dedicate copilului.
Fenomenul sharenting (parenting +sharing – n.r. – a împărtăși) a devenit atât de des întâlnit, încât experții se întreabă ce impact vor avea aceste identități digitale și cum vor fi afectate viețile de zi cu zi ale acestor copii.
Care sunt drepturile unui copil la viață privată?
Când se poate transforma în exploatare online?
Și cum pot fotografiile din trecutul unui copil să-i compromită în vreun fel viitorul?
Iată un scurt ghid, recomandat să fie parcus de părinți, prin care veți înțelege mai bine ce este „sharenting-ul”, pericolele acestui fenomen, dar și unele recomandări.
Termenul „sharenting” face referire la fenomenul aflat în creștere ce îi vizează pe părinții care postează fotografii, video-uri în online cu copiii lor sau alte informații ce fac referire la identitatea lor pe conturile lor de socializare.
Până la vârsta de 5 ani, copilul va avea peste 1000 de fotografii publice în online.
Deși pare un gest firesc, neîngrijorător, iată că la o analiză mai atentă, până la vârsta de 5 ani a copilului, majoritatea părinților vor avea publicate deja aproximativ 1500 de fotografii pe rețelele de socializare cu ei.
În timpul pandemiei, acest trend a căpătat proporții astronomice, iar astfel în multe situații părinții au ajuns să fie încurajați de școli, comunități, business-uri să îi trimită pe copii în online. Pentru mulți părinți, postatul sau share-uitul de fotografii în online cu copilul lor este o modalitate de a păstra legătura cu apropiații și familia și astfel să îi țină la curent cu noutățile.
Totuși, părinții trec cu vederea faptul că odată cu această expunere, pot apărea multe alte probleme, cum ar fi exploatarea criminală, furtul de identitate sau abuzul sexual.
Pe lângă acestea, copilul nu are nicio autoritate în a refuza ceea ce i se întâmplă, mai ales în cazurile în care părinții monetizează conținutul cu copiii lor.
În urmă cu ceva timp, vedetele făceau orice ca să-și ferească copiii de paparazzii și atenția publică. Astăzi, social media și oportunitățile care au venit la pachet prin această expunere a devenit un business de mare succes.
Mulți părinți influenceri nu se mai sfiesc să își ocrotească familia de ochii curioșilor și devin, de fapt, ca o extensie, parte din brandul lor.
Prin exemplul lor, copiii acestei generații devin de timpuriu și ei influenceri. Mai mult, întrebați acum ce vor să devină când vor fi mari, copiii răspund: „Influencer!”.
În SUA, micuța Kairo Forbes are doar 5 ani, însă are peste un milion de followeri pe Instagram și e deja celebră pentru conținutul în materie de fashion și ținute vestimentare pe care îl postează.
Iar pe Tik Tok, Pressley Hosbach în vârstă de 15 ani face deja bani prin clipurile ei în care dansează. Așadar, pentru mulți copii, o astfel de faimă pe rețelele de socializare devine visul suprem.
Youtube le-a oferit posibilitatea tuturor oamenilor să creeze conținut chiar de la ei de acasă și să câștige bani de pe urma lui. Printre cele mai populare clipuri de pe youtube au un conținut care se adreseaza sau în care apar copii.
Ryan Kaji a reușit performanța ca la vârsta de 7 ani să aibă 28 de milioane de subscriberi pe Youtube și să câștige foarte mulți bani. Micuțul Ryan a cunoscut faima în online după ce părinții l-au filmat în timp ce testează jucării noi și face review-uri la ele.
Părinții care postează în online fotografii cu copiii lor se amăgesc de multe ori, crezând că imaginile nu vor ajunge dincolo de prietenii din lista lor. Până la urmă, conturile de Facebook și Instagram pot fi setate și pe modul privat, nu?
Nimic mai fals! Setările de privacy îți oferă un fals sens de securitate. Chiar și fotografiile cu copilul tău setate pe modul privat pot fi redistribuite către audiențe mai mari.
Ce trebuie să înțeleagă fiecare părinte este că odată ce postezi o fotografie, ai pierdut orice fel de control asupra lor.
Furtul de identitate este un risc major asociat fenomenului de sharenting. Părinții inconștienți de consecințele care pot apărea, dezvăluie informații esențiale despre identitatea copilului lor.
În aproximativ 45% din postările cu copii este dezvăluit și numele lor.
Pe Instagram, 19% din părinți oferă informații despre numele și data nașterii a copilului.
Dacă aceste informații sunt combinate cu alte informații ce țin de securitatea socială a individului (obținute în mod ilegal pe dark web, o rețea online unde se pot obține cu ușurință obiecte și servicii ilegale), furtul de identitate devine astfel o problemă serioasă.
În online, unde sunt copii, există și prădători sexuali.
Investigatorii care s-au ocupat de cazurile de abuz online al minorilor, au descoperit că 10 milioane de fotografii cu copiii postate pe social media au ajuns redistribuite pe anumite site-uri pornografice.
Mai mult, unele fotografii ajung să fie editate astfel încât să îi prezinte într-o ipostază de natură sexuală.
Pe măsură ce copiii cresc, sunt șanse să se simtă rușinați cu privire la un anumit conținut online, în ciuda intențiilor bune ale părinților.
În anul 2016, o adolescentă de 18 ani din Austria și-a dat în judecată părinții pentru că au postat peste 500 de fotografii cu ea pe Facebook.
Fata a susținut că aceste fotografii care o portretizau în ipostaze extrem de personale au avut un impact negativ asupra vieții ei.
Responsabilitatea parentală
Acum că ai devenit mai conștient de riscurile la care îți expui copilul, e bine să ai în vedere că în vremurile în care trăim, a avea grijă de copilul tău și de a-l ocroti implică și o astfel de responsabilitate.
Așa că data viitoare când simți nevoia să postezi o fotografie cu copilul tău, încearcă să-ți răspunzi la câteva întrebări înainte de a o face.
Ceea ce ție ți se pare drăgălaș, aceeași ipostază ar putea părea stânjenitoare pentru copilul tău atunci când va crește. Iar odată răspândită pe internet o imagine, e mai greu să scapi de ea.
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…