Fiecare femeie si-ar dori sa stie daca miracolul de a ramana insarcinata s-a intamplat sau nu, imediat dupa conceptie. Nu exista vreo alarma speciala sau vreun senzor care sa ne avertizeze ca spermatozoidul si-a intalnit si fecundat marea dragoste, asa ca trebuie sa ne bazam pe simturile noastre pana putem face un test de sarcina sau putem merge la doctor pentru confirmare.
Schimbarile hormonale sunt cele care ne dau de veste ca ceva se intampla in corpul nostru, abia dupa ce se face implantarea. Embrionul va produce hormonii HCG (gonadotropina corionica umana), cei pe care ii depisteaza testul de sarcina. Din pacate pentru mamele nerabdatoare, testul de sarcina se poate face abia la 14 zile dupa conceptie.
Fiecare femeie este diferita si poate percepe altfel simptomele precorde de sarcina. Printre cele mai comuna se numara:
1. Intarzierea menstruatiei – este cel mai comun simptom care le da de gandit femeilor. Exista totusi multe alte motive care pot sta la baza intarzierii menstruatiei, asa ca nu te poti baza doar pe asta daca te gandesti sa dai vestea cea mare. Pe de alta parte exista si cazuri in care femeia are ciclu menstrual si in timpul sarcinii, cazuri rare, ce-i drept, dar nu ai de unde sa stii ca tu nu faci parte dintre ele.
2. Temperatura bazala ridicata – Progesteronul este cel care determina cresterea temperaturii pana la ovulatie. In cazul in care esti insarcinata aceasta se va mentine ridicata pana la finalul sarcinii. Temperatura bazala a femeii insarcinate este cuprinsa intre 36,6 si 37,1 grade Celsius.
3. Greturile – Faimoasele greturi si stari de lesin din telenovelele sud-americane sunt cat se poate de reale pentru anumite femei. Ele nu apar doar dimineata, ci in orice moment al zilei. Pentru unele femei greturile sunt foarte pronuntate, in timp ce altele abia le observa. Greturile revin zilnic in primul trimetru de sarcina, insa exista si cazuri in care acestea persista pe toata durata sarcinii.
Citeste si:
ADEVARUL DESPRE DURERILE DE DUPA CEZARIANA – RAHIANESTEZIA SI DURERILE DE CAP
BAGAJUL PENTRU MATERNITATE – LISTA COMPLETA CU TOATE LUCRURILE DE CARE AI NEVOIE
4. Starea de somnolenta – Progesteronul ridicat are un fel de efect sedativ. De aici si senzatia de oboseala si nevoia de mai mult somn. Mai mult decat atat, schimbarile din corpul tau sunt atat de mari, incat necesita multa „munca”.
5. Modificarea sanilor – Sanii devin foarte sensibili la atingere. Venele se accentueaza, areolele se inchid la culoare. Sanii plini, rotunzi, reprezinta de regula unul dintre avantajele sarcinii.
6. Exces de mucus – „de vina” este tot progesteronul. Unele femei pot sesiza secretii mai abundente, in timp ce pentru altele cantitatea nu se modifica semnificativ.
7. Urinarea frecventa – Inca de la inceputul sarcinii baia devine unul dintre locurile in care vei petrece cel mai mult timp. Drumurile la toaleta se vor inteti pe masura ce sarcina avanseaza. Urinarea frecventa se explica prin prezenta hormonului HCG care mareste cantitatea de sange din zona pelvina.
8. Mirosul fin – In sarcina mirosul se intensifica asa ca trebuie sa fii pregatita pentru schimbari in felul in care vei percepe mancarurile. De asemenea, sa nu te mire daca vei incepe sa nu mai suporti anumite mirosuri sau parfumuri.
Citeste si:
CONTRACTIILE BRAXTON HICKS – CAND APAR SI CUM SE SIMT | DEMAMICI.RO
CONTRACTIILE – CUM SE SIMT SI CAND TREBUIE SA MERGI DE URGENTA LA SPITAL | DEMAMICI.RO