Sindromul copilului scuturat apare in momentul in care bebelusul este zgaltait, scapat din brate, aruncat (chiar si intre perne), lovit intentionat in zona capului. Sindromul, descris initial de doctorii John Coffey-radiolog si Grethkelch Norman-neurochirurg, reprezinta o alterare grava a creierului, retinei, membrelor si coastelor.
Peste 1400 de cazuri se inregistreaza lunar la nivel mondial. Cand un adult scutura viguros un sugar (pana intr-un an) exista riscul aparitiei leziunilor. Cele mai multe cazuri ale acestei afectiuni au fost inregistrate la copiii sun 1 an, varsta medie a victimelor fiind de 3-8 luni.
Exista totusi situatii in care sindromul poate aparea si la copii de pana in 4 ani.
Creierul sugarului nu este complet dezvoltat ceea ce ii permite sa se deplaseze in cutia craniana, lovindu-se de aceasta si producand sangerari. Vasele de sange sunt fragile si se pot rupe cu usurinta creand hematoame subdurale sau epidurale.
Dupa scuturarea copilului, presiunea la nivelul scalpului creste foarte mult. Leziunile devin si mai grave in momentul in care copilul scuturat este lovit sau trantit chiar si pe salteaua patului.
Cei care aplica acest tratament copilului pot fi chiar parintii care incearca sa linisteasca un copil care plange neconsolat. Fustrarile, oboseala sau stresul sunt alti factori care ii determina pe adulti sa apeleze la aceasta tactica de scuturare a micutului. Se estimeaza ca 65 – 90% dintre agresori sunt barbati.
Semne si simptome potrivit sfatulmedicului.ro.
- letargie
- iritabilitate
- varsaturi
- dificultati de supt si inghitit
- apetit scazut
- absenta zambetului si a vocalizarii
- rigiditate
- crize convulsive
- dificultati de respiratie
- stare de constienta alterata
- anizocorie (pupile de dimensiuni inegale)
- inabilitatea de a-si ridica capul
- inabilitatea de a urmari cu privirea.
Un copil care a avut acest sindrom nu va mai avea o dezvoltare normala, ci raman cu sechele cum ar fi:
- paraliziile
- convusiile
- tulburarile de comportament
- tulburarile de vedere
- retard psihomotor
- pierderea auzului
- orbire
Citeste si: