Acest termen cuprinde următoarele entități:
Cuprins:
Sindromul morții subite a sugarului este moartea subită a unui copil sub vârsta de 1 an, la care autopsia nu relevă o cauză clară de moarte.
Are loc în primele 6 luni de viață, cu o frecvență maximă în jurul vârstei de 3 luni, mai ales toamna și iarna, afectând în special sexul masculin.
Schimbarea pattern-ului temperaturii nocturne, dar și dezvoltarea cardiacă incompletă a sugarului în jurul săptămânii 7-15.
Somnul paradoxal, care ocupă o durată mai lungă de timp, în timpul acestei faze producându-se mai multe modificări neurovegetative.
Apare apneea prelungită și pot apărea modificări neuromusculare (hipotonie musculară) și cardiovasculare (aritmii, oscilații ale tensiunii arteriale).
Modelul riscului triplu, care poate să curpindă:
Mai poate exista și o diminuare a transmiterii informației nervoase la nivelul nucleului arcuat sau hipoplazia acestuia. Astfel, sugarul nu va avea capacitatea de a controla stimulii nocivi, aceștia putându-i fi fatali.
Inafara de acestea mai sunt si teoriile etiologice, precum:
Aparent nu există simptome care să anunțe apariția sindromului morții subite a sugarului, dar se pot lua anumite măsuri:
sursa: romedic.ro
Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…
Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…
Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…
Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…
Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…
Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…