Singurii nonupleți din lume, externați la 19 luni de la naștere. O mamă de 27 de ani a adus pe lume nouă copii, în același timp, în urma unei operații de cezariană. Mama și copiii sunt acum acasă, la familia lor din Mali, după ce s-au aflat sub stricta supraveghere a medicilor din Maroc, timp de 19 luni.
Cuprins:
Halima Cissé a născut în luna mai 2021, în săptămâna 30 de sarcină și este prima mamă din lume care a adus pe lume nonupleți. Alături de cei 9 copilași ai ei, 5 fetițe și 4 băieței, ea a intrat în Cartea Recordurilor, odată cu această naștere.
Cazul a atras atenția autorităților, iar astfel, ea a fost transportată la o clinică specializată din Maroc, încă din timpul sarcinii. Copiii s-au născut prematur, la 30 de săptămâni, și din cauza riscurilor de a dezvolta probleme asociate cu prematuritatea, bebelușii au primit cele mai bune îngrijiri la clinica „Ain Borja”.
Singurii nonupleți din lume, externați la 19 luni de la naștere
„Este mult de muncă pentru noi, acum că avem 9 copii mici, însă sunt o binecuvântare pentru noi și tot Allah ne va ajuta și de acum înainte”, a declarat tatăl copiilor.
Anul acesta, în luna mai, copiii au împlinit primul lor an de viață. Tatăl lor, Abdelkader Arby, i-a vizitat ori de câte ori a putut în Maroc, să le fie alături. Mai mult, el a început deja să facă diferențieri între cei 9 copilași ai săi.
„Toți au personalități diferite. Unii sunt tăcuți, în timp ce alții fac mai mult zgomot și plâng mult. Unii vor să fie luați în brațe tot timpul. Sunt foarte diferiți, ceea ce este absolut normal”, a mai spus tatăl.
Vecinii lor din Mali au așteptat cu nerăbdare sosirea copiilor acasă, în comunitatea lor și i-au întâmpinat ca pe niște mici staruri.
Nonupleții, o raritate în lumea medicală
În luna mai a anului trecut, nonupleții născuți la clinica din Maroc au obținut un loc onorific în Cartea Recordurilor, ca fiind cel mai mare număr de copii născuți în același timp și care au supraviețuit nașterii.
„Nonupleții sunt un caz extrem de rar și până la nașterea tinerei Cissé nu s-a mai înregistrat niciun alt caz de naștere atât de numeroasă și în care bebelușii să supraviețuiască mai mult de câteva ore”, este mesajul transmis de organizația „Guiness World Records”.
Bebelușii au fost o surpriză atât pentru părinți, dar și pentru lumea medicală. Cele cinci fetițe și patru băieței au cântărit la naștere între 500 de grame și un kilogram, însă în lunile petrecute în incubatore au reușit să depășească orice așteptări și să ajungă la o greutate normală, fără alte probleme de sănătate.
Acum, micuțele Kadidia, Fatouma, Hawa, Adama și Oumou și frățiorii lor – Mohammed VI, Oumar, Elhadji și Bah se pregătesc de un nou capitol al vieții lor, acasă, în Mali, alături de familia lor.
„Acum sunt în perioada în care au început deja să se târască în patru labe. Unii din ei pot sta singuri și în picioare, iar alții pot face și primii pași, dacă se sprijină de ceva. Nu este ușor, însă în același timp este minunat”, au mai spus părinții, în momentul în care cei mici se apropiau de vârsta primului anișor de viață.
Nașterile multiple sunt extrem de rare. În Statele Unite ale Americii din 100.000 de nașteri doar 87,7 au fost nașteri de tripleți sau mai mulți copii, din datele statistice făcute publice de CDC din 2019 până în prezent. Recordul pentru cei mai mulți copii născutți odată îi aparținea lui Nadya Suleman care în 2009 a adus pe lume șase băieți și două fete în California, opt copii. Bebelușii, concepuți prin fertilizare in vitro au fost născuți prin cezariană.