Somnul bebelușului. Cu cât este mai obosit, cu atât va adormi mai greu. Am început cu adevărat să mă documentez despre somnul bebelușilor atunci când am simțit că trebuie neapărat să prind câteva ore de somn legate. Cine a spus „am dormit precum un bebeluș”, cu siguranță nu știe cum doarme de fapt un bebeluș!
Cuprins:
Somnul bebelușilor este foarte ușor influențat de ce se petrece în jurul lor. Sunt bebeluși cărora le place să doarmă în mașină, în cărucior, în sistemul de purtare, în locuri zgomotoase și bebeluși care dorm liniștiți numai când sunt în pat. Evident, pe lângă știința somnului, adăugăm și caracterul fiecăruia. Somnul este unic, este personal. Nu toți bebelușii dorm la fel, nu toți au aceleași asocieri și nu pe toți îi putem liniști la fel. Dar, slavă Domnului, există niște medici si cercetători care au studiat somnul bebelușilor și în urma unor studii de caz au reușit să conceapă niște tabele cu intervale de timp atât pentru somn cât și pentru perioada în care bebelușul este activ.
Când vine vorba de somn, bebelușii sunt diferiți. Dacă în cazul hrănirii, ne anunță când le este foame și nu ne dau pace până când nu primesc masa cuvenită, în cazul somnului dacă am ratat acel moment sensibil în care sunt somnoroși, devin suprasolicitați și foarte greu de adormit.
Somnul bebelușului. Cum știm când bebelușului îi este somn?
În primul rând, ne uităm la ceas. În funcție de ora la care s-a trezit, respectăm perioada de veghe adecvată vârstei și apoi începem ritualul de adormire cu 10-15 minute înainte de terminarea acestei perioade.
Apoi, un bebeluș obosit prezintă următoarele:
- Se freacă la ochi
- Cască
- Nu se mai poate concentra
- Devine irascibil
Dacă ratăm aceste semnale, bebelușul intră în modul de suprasolicitat și atunci devine plângăcios și mult mai greu de adormit.
Trebuie să reținem că un bebeluș suprasolicitat se liniștește și adoarme mai greu decât un bebeluș obosit sau semi-odihnit.
Ce trebuie să știm despre somn?
Este esențial să înțelegem faptul că nimeni nu adoarme seara și se trezește dimineața. Atât adulții cât și copiii au treziri frecvente pe timpul nopții. Diferența dintre somnul adulților și cel al copiilor, este că adultul știe să adoarmă la loc singur, știind să își valideze asocierile de somn fără să aibă nevoie de ajutorul altor persoane ( ex. ne gândim la ceva anume, o anumită poziție de somn etc. ). În schimb, asocierile de somn ale bebelușului trebuie validate de alte persoane (ex. legănat, masat, plimbat etc).
Somnul este de 2 tipuri, iar durata și ordinea în care apar diferă în funcție de vârstă.
Somnul REM ( rapid eye movement – mișcarea rapidă a ochilor ) reprezintă somnul activ, în care mușchii sunt paralizați, dar ochii se mișcă rapid pe sub pleoape. În această fază de somn apar visele, iar neuronii din creierul nostru sunt foarte activi. Stimularea neuronală crescută din această fază de somn este esențială pentru o bună dezvoltare a creierului și pentru a crea noi conexiuni neuronale.
Somnul nonREM reprezintă somnul liniștit și are mai multe faze:
- Stare de somnolență, relaxare, somn superficial – ochii sunt închiși, dar este foarte ușor să te trezești
- Somnul de început – mușchii se relaxează, bătăile inimii au un ritm mai mic și temperatura corpului începe să scadă
- Somnul profund – temperatura corpului și pulsul scad mai mult și este greu să te trezești. În prima parte a acestui somn pot apărea episoade de vorbit în somn și somnambulism.
Ciclurile de somn ale bebelușilor sunt de 2 ori mai scurte decât cele ale adulților. Peste 50% din somnul acestora se află în faza REM (adulții petrec doar 20% din somn în această fază).
Ciclul de somn al micuțului începe în faza REM și durează aproximativ 20 minute, după care următoarele 20 minute le petrece în faza nonREM. Astfel, un ciclu de somn durează aproximativ 40-45 minute. Dacă ceva îi deranjează (prea cald/frig, lumina, zgomote puternice) sau nu le sunt respectate asocierile, bebelușii se pot trezi după fiecare 20 minute de somn sau după terminarea unui ciclu. Dacă nu sunt deranjați de nimic, după terminarea ciclului de somn, intră automat în următorul ciclu fără a fi nevoie să se trezească.
Nou-născutul petrece 80% din timp dormind. Pe măsură ce acesta crește, orele de somn scad și crește perioada în care bebelușul este activ. În jurul vârstei de 3 luni începe și dezvoltarea ritmurilor circadiene, deci bebelușul nostru începe să diferențieze ziua de noapte.
Autor: Buburuza M (Alexandra Dilancea)
Inginer de profesie, cu sufletul către educația copilului, parenting modern și psihologie.
Domeniul parentingului m-a fascinat încă de când am devenit mămică și am decis să împart toate cunoștințele mele și cu alte mămici aflate la început de drum sau care au nevoie de informație și inspirație. Astfel a prins viață pagina mea de Instagram, Buburuza M, unde găsiți informații utile, rețete baby friendly și fragmente din viața e zi cu zi. Din dorința de a îi oferi Marei jucării cu suflet, am creat magazinul Baby Mara, numai cu jucării handmade pentru micii exploratori.
Vezi si: Somnul la bebelusi. 12 sfaturi de aur care te vor ajuta sa adormi copilul repede | Demamici.ro
Vezi si: Trezitul in timpul noptii la bebelusi. Pana la ce varsta este normal | Demamici.ro