Soții români, arestați în Danemarca, au fost eliberați. Familia Rotundu nu-și poate vedea copilul timp de 6 luni. În urmă cu aproape două luni, un bebeluș al unui cuplu de români din Danemarca ajungea la spital în stare gravă. Bebelușul a fost preluat de medici, acesta având hemoragie craniană, cu suspiciunea de victimă a „sindromului copilului scuturat”.
Cuprins:
Așa cum prevede legea în astfel de cazuri în Danemarca, medicii au alertat autoritățile, iar părinții au fost arestați. Familia din România a celor doi a susţinut că problemele de sănătate ale copilului provin în urma naşterii şi au cerut ajutor autorităţilor de la Bucureşti.
Însă, după aproape două luni, cei doi soți români arestați în Danemarca au fost eliberați, a anunțat marți ministrul Familiei, Gabriela Firea.
Conform acesteia, Ministerul român a fost informat că autoritățile daneze au decis eliberarea părinților, după ce au fost adunate toate probele din acest caz și nu mai există un motiv întemeiat pentru a-i priva de libertate.
Ministrul Familiei susține că o concluzie a polițiștilor nu a fost încă emisă și nici nu există un termen limită până când autoritățile daneze se vor pronunța. Până atunci, s-a decis plasarea copilului, pentru un an, la o familie maternală despre care părinții nu pot primi vreo informație.
„Îl vor putea vedea pe băiat abia după șase luni și atunci doar pentru foarte puțin timp. Din informațiile transmise pe căi oficiale, starea de sănătate a copilului este una stabilă. Suntem în legătură cu autoritățile din Danemarca și le punem la dispoziție orice informație poate fi de ajutor”, a precizat Gabriela Firea.
Sorana și Ionuț Rotundu întâmpinau cu multă bucurie venirea pe lume a primului lor copil în decembrie 2021, la trei ani de când și-au unit destinele. Pe 26 decembrie, Mathias Rotundu a fost născut pe cale naturală. Aparent, bebelușul era perfect sănătos. La doar două zile după externarea din maternitate, au început primele probleme. Fratele Soranei povestește coșmarul prin care au trecut tinerii părinți: „Copilul scădea în greutate, nu mânca, ce mânca vomita. Nu se mai oprea din plâns. Plângea şi noapte şi zi.” De asemenea, familia susține că părinții au solicitat ambulanța de mai multe ori, însă abia în ziua de 31 ianuarie, când situația bebelușului s-a înrăutățit foarte mult, a ajuns și serviciul de ambulanță.
Fratele Soranei: „Dădea necontrolat din mâini, din picioare, din cap şi s-a învineţit la faţă şi la insistenţele lor a venit ambulanţa.”
La spital, cadrele medicale au transmis părinților că băiețelul are o hemoragie craniană. Tot la spital au venit și polițiștii care i-au arestat pe cei doi părinți pentru o perioadă de 4 săptămâni, fiind efectuate cercetări pentru violență în familie.
Sindromul copilului scuturat apare în momentul în care bebelușul este zgâlțâit, scăpat din brațe, aruncat (chiar și între perne), lovit intenționat în zona capului. Sindromul, descris inițial de doctorii John Coffey-radiolog și Grethkelch Norman-neurochirurg, reprezintă o alterare gravă a creierului, retinei, membrelor și coastelor.
Peste 1400 de cazuri se înregistrează lunar la nivel mondial. Când un adult scutură viguros un sugar (până într-un an) există riscul apariției leziunilor. Cele mai multe cazuri ale acestei afecțiuni au fost înregistrate la copiii sub 1 an, vârstă medie a victimelor fiind de 3-8 luni.
„Sindromul bebelușului zgâlţâit este, fără îndoială, cea mai mortală formă de abuz asupra copiilor. De obicei, apare înainte de vârsta de 12 luni, când un părinte își pierde în cele din urmă răbdarea dacă nu poate calma bebelușul care plânge. De frustrare îl apucă de umeri și scutură rapid corpul copilului. Capul bebelușului poate fi lovit de o suprafață sau gâtul îi poate fi fracturat.
Creierul este lovit în interiorul dur al craniului, se ajunge la umflarea creierului și ruperea venelor minuscule provocând sângerare care pune viața în pericol. Cazurile grave sunt vârful aisbergului. Mulți copii pot avea leziuni minime ale creierului care nu sunt diagnosticate, dar care pot duce la probleme neurologice, cum ar fi deficit de atenție și probleme de învățare”, a explicat pediatrul american Harvey Karp.
Sursa foto: Facebook
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…