Spitalul Clinic de Urgență Pentru Copii Brașov refuză internarea mamelor împreună cu cei mici. O postare pe pagina oficială de Facebook a Spitalului Clinic de Urgență Brașov a declanșat un val de reacții negative în mediul online.
Cuprins:
Instituția medicală comunica în social media faptul că nu va mai permite internarea mamelor/ însoțitorilor alături de copii (cu câteva excepții: mame care alăptează, mamele copiilor cu handicap, mamele copiilor cu afecțiuni oncologice sau neurologice), motivând decizia prin faptul că acele paturi ocupate de însoțitori ar putea fi ocupate de alți copii bolnavi. Decizia avea să se aplice pe perioada pandemiei de COVID-19.
„Vă asigurăm că măsurile pe care le-am adoptat sunt exclusiv pentru pacienți, pentru siguranța și sănătatea acestora! Suntem convinși că vom fi înțeleși corect, că în această perioadă de criză sanitară, prioritară este viața copiilor bolnavi și nu însoțirea acestora pe perioada internării, ocupând paturi necesare internării altor micuți. Facem un apel la rațiune și vă rugăm să vă amintiți că suntem un spital, care tratează afecțiuni grave prioritare în această perioadă!”, se arată în ultima parte a postării.
Între timp, atât pagina de Facebook, cât și postarea au fost șterse, dar nu înainte ca un site local de știri să preia informațiile făcute publice de conducerea Spitalului Clinic de Urgență Pentru Copii Brașov.
Avocatul Sandra Dinescu a oferit un punct de vedere cu privire la internarea copiilor împreună cu însoțitorii în unitățile medicale.
„În ceea ce îi privește pe minori, se asigură prezența permanentă a unui părinte în secțiile de terapie intensivă, întrucât protecția oferită de familie este nu numai un drept al copiilor, ci contribuie și la procesul de vindecare. În cazul minorilor cu vârsta mai mică de 14 ani, se asigură prezența permanentă a unui părinte indiferent de secția la care sunt internați, astfel cum prevede Ordinul ministrului sănătății nr. 1284/2012.”, a declarat Sandra Dinescu pentru hotnews.ro.
Părinții trebuie să-și cunoască depturile. Însoțirea copilului în spital nu este un privilegiu, ci un drept. Interzicerea însoțirii minorului în spital poate fi raportată la Poliție și în cauza poate fi făcută o plângere penală pentru rele tratamente aplicate copiilor. (art. 197 Cod Penal, încălcarea lui se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani).
O petiție online a fost lansată: „Copiii internați în spitale au nevoie de părinții lor”. O puteți semna AICI!
În cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru.
În cazul copiilor până la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru
În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 18 ani internați în oricare dintre secțiile/ compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/ coordonatorului de compartiment.
Pe cale de consecință, încălcarea Ordinului 1284/2012 se pedepsește conform legii.
Un alt caz tulburător care a avut loc la Spitalul Grigore Alexandrescu din București: Mama unui copil cu epilepsie, alungata de la Terapie Intensiva: „Vrei sa ti-l legam?” | Demamici.ro
Gemenele lui Mihai Morar au împlinit 16 ani. Mara și Cezara sunt în plină adolescență,…
Inovații și tratamente în medicina modernă: fertilizarea in vitro și managementul endometriozei. Într-o lume unde…
Din culisele unei familii numeroase. Șase copii și o mămică celebră - interviu cu Anca…
Fiica lui Mihai Găinușă a împlinit 19 ani. Mihai Găinușă, cunoscut pentru cariera sa în…
Familia Regală s-a mărit! Augustus Mihai de România, cel mai nou membru, este nepotul Principesei…
Picnic în familie by Social Moms – ediția de Halloween. Picnic în Familie, eveniment organizat…