Stafilococul auriu este o bacterie des intalnita. 30% din populatia lumii este purtatoare a stafilococului auriu. De regula aceasta se regaseste in cavitatea nazala si piele si este responsabila pentru producerea unor infectii, sinuzite sau pneumonii. In cazul bebelusilor nascuti prematuri, stafilococul auriu este foarte periculos intrucat poate provoca septicemie. Sunt persoane purtatoare care nu sunt afectate deloc de microb.
Stafilococul auriu foarte fi transmis foarte usor prin stranut sau prin tuse, motiv pentru care, pentru evitarea contaminarii, este foarte importanta respectarea riguroasa a regulilor de igiena. De asemenea transmiterea se mai poate face prin contact cutanat cu o persoana infectata, prin intermediul ranilor de la nivelul pielii. Folosirea in comun a prosoapelor, incaltamintei, a lamelor de ras sau ale altor obiecte ce tin de igiena creste riscul de infectare cu stafilococ auriu.
„Pe toate suprafețele și cavitățile noastre sunt foarte mulți microbi. Există în și pe organismul uman de 2 ori mai multe celule de microbi decât celule umane. Dacă între ele există un echilibru cel mai probabil când pătrunde un microb nou acolo, din cauza concurenței nu va prolifera, nu va fi capabil să declanșeze o boală și nici nu va fi capabil să persiste în acel loc.
Stafilococul auriu dacă a apucat să se înmnulțească și să producă o boală este periculos prin substanțele pe care le produce și care au un efect de distrugere a țesuturilor, eventual și a sângelui pentru că poate să producă anemie, moartea celulelor albe care ne apară de infecții”, a explicat Alexis Cochino, medic specialist pediatrie şi alergologie clinica, potrivit digi24.ro.
Un prim semn al prezentei bacteriei sunt pustulele si umflaturile la nivelul pielii. Infectiile se manifesta prin roseata, vezicule pline cu lichid. De asemenea zona afectata poate fi calda la atingere. Febra poate fi un alt indicator al prezentei unei infectii. Daca starea de sanatate se agraveaza sau daca manifestati simptome ale unei infectii, prezentati-va la spital.
Citeste si: